top of page

Maart: dé maand om te detoxen

Hopelijk hebben jullie allemaal een goede carnaval/vasteloavend gehad! Vaak gaat carnaval gepaard met de nodige biertjes en een snelle hap en dat moet kunnen op zijn tijd.

Misschien ben je er ook even lekker tussenuit geweest en heb je genoten van een zon- of sneeuwvakantie. Dan is maart de perfecte maand om de (ongezonde) patronen te doorbreken, je lichaam (van binnenuit) te reinigen en je voor te bereiden op het voorjaar!

De lever

Eerst gaan we even in op één van de belangrijkste organen die betrokken is bij het detoxen: de lever. De lever zorgt voor het onschadelijk maken van allerlei giftige stoffen, zoals onder andere geneesmiddelen en alcohol. Daarnaast zorgt de lever voor de opbouw, opslag én afbraak van energierijke stoffen. Ook speelt de lever een belangrijke rol bij de aanmaak en omzetting van eiwitten, vitamines en stoffen die de stolling van het bloed mogelijk maken. Tot slot is de lever verantwoordelijk voor de vorming van gal, een vloeistof die ervoor zorgt dat vet oplosbare stoffen het lichaam via de lever kunnen verlaten en dat vetten en vet oplosbare vitamines uit de voeding worden gehaald.


Mariadistel

Je lever reinigt dus je lichaam, daarom is het belangrijk om je lever ook af en toe te reinigen. Mariadistel is hier een heel mooi kruid voor. Het is vooral populair doordat het de lever beschermt en de leverfunctie verbetert. Mariadistel beschermt de lever door het veranderen en versterken van de structuur van de buitenste cellen en stimuleert het herstellend vermogen van de lever. Mariadistel is als supplement, tinctuur of thee verkrijgbaar.


Zuur-base balans

Voeding, stress, medicijnen en overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen die je lichaam kwijt moet om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden. Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn urinezuren en melkzuren. Om de zuurgraad van je lichaam in evenwicht te houden, moeten zure afvalstoffen worden afgevoerd. Dit doet je lichaam via de nieren, de longen en de huid.


Daarnaast neutraliseert het lichaam zuurresten met behulp van onze lichaamseigen stof natriumbicarbonaat. Maar de hoeveelheid afvalzuren die dagelijks in het bloed vrijkomt is te groot om via de normale uitscheidingsorganen het lichaam te verlaten. Het lichaam slaat de zuurresten dan op. Dit veroorzaakt zure ophopingen waardoor gezondheidsrisico's ontstaan. Daarnaast kunnen belangrijke enzymactiviteiten niet plaatsvinden als het lichaam te zuur is.


Alka producten

De producten van Alka zijn speciaal ontwikkeld om te ontzuren. Zo hebben ze onder andere thee met zuiverende kruidenextracten, maar ook tabletten en druppels om de bicarbonaatproductie te verhogen. Daarnaast heeft Alka ook producten zoals badzout en supplementen om je mineralenvoorraad aan te vullen!


Lichaamsborstel

Naast dat je je lichaam van binnenuit kunt reinigen met bepaalde kruiden en alkaliserende producten kun je van buiten uit een handje helpen met een lichaamsborstel. Deze is gemaakt van wildzwijnharen en met de juiste massagebewegingen kun je de bloedsomloop, lymfecirculatie en het zenuwstelsel stimuleren, waardoor je makkelijker afvalstoffen uit kunt scheiden. En je krijgt er ook nog eens een heerlijk zacht huidje van!


Kruidentheeën zijn ook prima om detoxprocessen te begeleiden zoals bijvoorbeeld brandnetel, groene thee, paardebloem en natuurlijk de Alka thee met haar 52 kruiden. Een mooie thee om zure afvalstoffen te helpen verwijderen maar ook nog eens een heerlijke thee voor ieder moment van de dag,


Overige tips voor ontgiften

Tot slot kun je ook eens proberen een tijdje geen koffie, zwarte thee en alcohol te drinken. Dit zijn namelijk zwaar verzurende en belastende voedingsmiddelen. Bekijk hier welke voeding verzurend en juist basische is.


Succes met detoxen!


Gezonde groetjes,

NinaBronnen:


Comments


Aanbevolen Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page