top of page

Hooikoorts; wat is het en wat kun je ertegen doen?

De zon begint weer te schijnen, de vogeltjes fluiten en de bloemen beginnen weer te bloeien. Dat kan maar één ding betekenen: lente! Voor veel mensen betekent dit helaas ook een lange periode vol fysieke ongemakken zoals niezen, jeukende & tranende ogen en andere allergische reacties. Dan heb ik het natuurlijk over hooikoorts. In dit blog lees je wat hooikoorts precies is en wat je ertegen kunt doen.

Allergische reactie van het immuunsysteem

Naar schatting heeft 1 op de 5 mensen een vorm van hooikoortsklachten. Hooikoorts dankt haar naam aan de Engelse arts John Bostock, die begin 19e eeuw merkte dat hij elk jaar in het hooiseizoen last kreeg van oog- en neusklachten en een koortsig gevoel. Hooikoorts is een allergie waarbij het immuunsysteem reageert op stuifmeelpollen van grassen, planten en bomen. Dit kan leiden tot verkoudheidsklachten, hoofdpijn en benauwdheid.


Als het immuunsysteem afwijzend reageert op een indringer, wekt het systeem een ontstekingsreactie op in het lichaam. Hierbij komst de stof histamine vrij, waardoor bloedvaten wijder worden, zodat witte bloedcellen snel in actie kunnen komen om de indringer aan te pakken. Doordat de bloedvaten wijder worden zwellen ook de omliggende weefsels op, onder andere het neusslijmvlies en de ogen. Hoe meer het lichaam in aanraking komt met pollen, hoe méér histamine er wordt aangemaakt en hoe méér klachten er zijn.


Helaas duurt het hooikoortsseizoen tegenwoordig steeds langer, vanwege klimaatverandering. Door zachte winters breekt namelijk eerder het bloeiseizoen aan of is deze langer dan voorheen. Ook onze veranderde leefstijl en leefomstandigheden zorgen voor een toename van hooikoortsklachten. Doordat we met z’n allen (te) hygiënisch leven, bouwt ons immuunsysteem niet altijd voldoende afweer op. Dat pollen in de lucht aanwezig zijn, met vervelende gevolgen van dien, kunnen we helaas niet omheen. Maar wat kunnen we eraan doen om de klachten te verzachten?


Natuurlijke anti-histaminica

Scuttellariae

Het kruid scutellariae werkt als anti-allergeen, ontstekingsremmer én heeft ook nog eens antibacteriële eigenschappen. Het wordt dan ook ingezet bij de behandeling van ‘branderige’ en ‘vurige’ aandoeningen, zoals allergische reacties en koorts, en staat daarom bekend als het ‘blussend kruid’. Onderzoek toont aan dat scutellariae verlichting kan geven bij alle histaminereacties zoals jeuk, tranen, oedeem of migraine door een allergische reactie. Ook kan het preventief gebruikt worden. Een dagelijkse inname van minimaal 500 mg, zodra de pollen in de lucht komen, kan helpen om een uitbraak van de klachten te beperken. Let bij dit kruid wel op de juiste variant: de scutellariae baicalensis. Ook moet je erop letten dat de wortel van dit kruid wordt gebruikt, want deze bevat de meest actieve stoffen!


Quercetine

Ook de bioflavonoïde quercetine wordt vaak gebruikt bij een allergie als hooikoorts. Het zit van nature in uien, broccoli, (granaat)appel, pompoen, knoflook en rode druiven. Deze natuurlijke stof remt ontstekingsreacties én de afgifte van histamine. Daarnaast kan het de vorming van IgE, het afweereiwit dat bij veel allergieën zoals hooikoorts betrokken is, helpen beperken. Bij het gebruik van quercetine in de vorm van een voedingssupplement, kun je het beste gaan voor een variant met ontzuurde vitamine C en het enzym bromelaïne. De samenwerking van deze drie versterkt namelijk de ontstekingsremmende eigenschappen.


Scutellariae en quercetine zorgen er allebei voor dat er minder histamine wordt aangemaakt en je hierdoor ook minder klachten hebt. Scutellariae wordt meestal als eerste ingezet, omdat deze het snelste effect heeft. Wanneer dit toch niet het gewenste effect heeft, is quercetine een goed alternatief. Een hele fijne lente gewenst!


Gezonde groet,

Nina Wind



Bronnen:

1. Studies on Scuttellariae radix. Kubo et al, American Journal of Chinese Medicine

(AJCM) Volume: 26, Issues:3-4 (1998) pp. 311-323


2. Huang Shu Ying, et al. Journal of Pharmacology and Clinical Application of TCM. 1996


3. Quercetin and It’s Anti-Allergic Immune Response. Micek J, Jurikova T, Skrovankova S, Sochor J.Molecules 2016 May



Aanbevolen Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page