top of page

Hoe zorg je voor een goede spijsvertering en darmflora?

Ik merk dat veel mensen in de winkel problemen hebben met hun spijsvertering en darmflora, waardoor ze vervelende klachten hebben als constipatie, of juist diarree, buikpijn of een opgeblazen gevoel. Daarom gaan we in dit blog wat verder in op de spijsvertering en de darmflora!


Wat doet de spijsvertering?

Eerst een korte les biologie, want wat doet de spijsvertering ook alweer? Het doel van de spijsvertering is het verkleinen van voeding tot stofjes die door het lichaam opgenomen kunnen worden. Factoren als stress, ongezonde voeding, intoleranties of antibioticagebruik kunnen invloed hebben op je spijsvertering. Kijk hier voor meer uitleg over de spijsvertering en darmflora.


Je spijsvertering begint eigenlijk al vóór dat het eten in je mond komt. Het ruiken en zien van voeding zorgt namelijk voor de aanmaak van speeksel. Terwijl je kauwt breken de enzymen in je speeksel zetmeel af tot suiker. In je maag worden eiwitten afgebroken en vitaminen en mineralen opgenomen. Als deze eerste stappen niet goed verlopen, kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel. Vooral ouderen of mensen die veel stress hebben zijn hier gevoelig voor, omdat zij minder maagsap aanmaken of omdat zij maagbeschermers gebruiken.


Ondersteuning van de spijsvertering

Supplementen met o.a. enzymen kunnen het maagzuur en de vertering van eiwitten ondersteunen. Bijvoorbeeld de enzymen bromelaïne uit ananas en papaïne uit papaja. Ook enzymen als amylase, lactase en lipase zijn belangrijk voor de vertering. Kruiden die fijn kunnen werken ter ondersteuning van de spijsvertering zijn onder andere komijn, venkel, kamille, gember, pepermunt en anijs.


Functie van de darmen en darmflora

In de dunne darm vindt de verdere opname van voedingsstoffen plaats door middel van de darmvlokken (villi) die zich daar bevinden. Wist je dat de oppervlakte van de dunne darm hier door twintig keer groter wordt? Dit is van belang om alle belangrijke voedingsstoffen op te nemen.


Ook is de darmflora, die zich in het maag-darmkanaal bevindt, van belang voor het opnemen van voedingsstoffen. Deze micro-organismen zorgen er ook voor dat ongewenste indringers het lichaam niet binnenkomen. Wanneer dit toch gebeurt kan diarree ontstaan, om zo snel mogelijk van deze ongewenste stoffen af te komen. Hierdoor gaan helaas niet alleen slechte bacteriën met de ontlasting mee, maar ook goede, waardoor je darmflora nog verder uit balans kan raken. Probeer bij diarree toch niet te snel stoppende middelen te gebruiken, behalve als het langer dan een paar dagen duurt. Ook is veel water drinken dan heel belangrijk om uitdroging tegen te gaan.


Wanneer je juist last hebt van verstopping is het belangrijk om veel vezels binnen te krijgen. Van kinds af aan leren we dat we die binnen moeten krijgen door brood, maar je kunt beter veel groenten en fruit eten. Die hebben namelijk een hoger vezelgehalte. Ook psyllium vezels kunnen helpen de darminhoud zachter te maken. Het is wel van belangrijk om veel water te drinken bij het gebruik van psyllium vezels, anders raak je juist alleen maar meer verstopt. Bij een chronische verstopping zou je gebruik kunnen maken de combinatie vitamine B6, B12 en foliumzuur om de normale darmbeweging (peristaltiek) te herstellen. Vraag hierbij altijd om advies, bijvoorbeeld aan een drogist bij ons in de winkel.


Voorkomen is beter dan genezen!

Ook je darmflora kan worden beïnvloed door o.a. stress, antibiotica, ongezonde voeding etc. Het is van belang om regelmatig prebiotische voeding te eten en drinken, zoals bv. yoghurt, kefir, kombucha, brie, zuurdesembrood, augurken, appelazijn, Molkosan en tempeh. Ook zou je eens in de zoveel tijd je darmflora kunnen ondersteunen door een probiotica-supplement. Let hierbij wel op de kwaliteit van het supplement, met effectieve bacteriestammen die ook op plaats van bestemming aankomen.


Zoals ik al zei komen spijsverteringsproblemen of problemen met de darmflora vaak voor. Zorg dan ook voor gezonde en gevarieerde voeding, neem voldoende tijd voor je maaltijd, zorg voor genoeg beweging en het liefst natuurlijk zo min mogelijk stress. Enzymen, kruiden en probiotica kunnen ook gebruikt worden ter ondersteuning.


Hopelijk ben je door dit blog meer te weten gekomen over onze spijsvertering en darmflora. In principe is ons lichaam een geweldige voedselmachine, alleen moet je maar net weten hoe die werkt en wat het nodig heeft!


Gezonde groetjes,

Nina


Comments


Aanbevolen Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page