top of page

Zo bescherm je jezelf en je kinderen tegen de zon!

Aangezien de zomer alweer aangebroken is en veel mensen lekker op vakantie gaan, is het wel belangrijk om te denken aan de juiste bescherming voor in de zon! Zoals we allemaal weten kan de zon gevaarlijk zijn voor je huid. In dit blog lees je wat er gebeurt bij verbranding en hoe je dit kunt voorkomen!

Hoe zit dat ook alweer met verbranding?

Je bent vast weleens verbrand door de zon. En je weet ongetwijfeld ook dat dit niet goed voor je is. Toch verbranden veel mensen regelmatig. Verbranding doet pijn, maar het zorgt er ook voor dat je later een grote kans hebt op huidkanker. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker.


Verbranding door de zon is een reactie van je huid op uv-stralen. Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kun je ook blaren krijgen. Op dat moment is het DNA in je huidcellen beschadigd. En te veel DNA-schade kan leiden tot huidkanker.


Voor kinderen is het al helemaal belangrijk om niet te verbranden. De huid van een kind heeft niet genoeg tijd om te herstellen als hij verbrandt. Daardoor ontstaan in de huidcellen littekens. Deze littekens dragen kinderen hun leven lang mee. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op later huidkanker krijgt. Als een kind verbrandt dan verdubbelt dat de kans dat hij later huidkanker krijgt. Goede bescherming is dus belangrijk.


Hoe kun je jezelf het beste beschermen?

1. Blijf op het heetst van de dag uit de zon

Over het algemeen is de UV-index tussen 12 en 3 uur het hoogste. Zoek tussen deze tijden schaduw op of blijf binnen. Maar ook als je in de schaduw zit, kunnen de UV-stralen op je huid komen. Speelt je kind onder een parasol of boom bijvoorbeeld? Ook dan moet je hem insmeren met zonnebrandcrème!

2. Kleed je tegen de zon

Draag beschermende, lichte kleding, een zonnebril en een zonnehoed. Laat kinderen niet te lang in hun blootje of in zwemkleding lopen. Trek ze op tijd een droog shirtje aan en zet een petje en een zonnebril op tijdens het spelen, natte kleren laten namelijk meer UV-straling door.

3. Smeer je goed & regelmatig in

Smeer je huid goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor, minimaal factor 30 en voor kinderen liefst factor 50. Als je te dun smeert, gaat de bescherming flink omlaag. Smeer dus dik en gebruik minstens 7 theelepels per keer. Smeer je een half uur voor dat je naar buiten gaat in, dan kan de crème goed intrekken. Herhaal dat iedere 2 uur en direct na het zwemmen, ook al is de zonnebrandcrème waterbestendig.


Een hele fijne zomer gewenst!


Gezonde groetjes,

Nina


Bronnen: KWF & GGD


Aanbevolen Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page