top of page

Kruidentoepassing & recepten.

Gezondheidsadvies

Planten zijn de leveranciers van gezondheid uit de natuur! Dit gegeven gebruikt men al sinds de oertijd. Talrijke kruiden zijn niet alleen gezond, maar smaken ook goed en ruiken heerlijk. Daarom in deze rubriek aandacht voor de medicinale en culinaire toepassing van kruiden. Inclusief een smakelijk recept. Veel leesplezier en...smakelijk eten als u 1 van de recepten uitprobeert. 

Basilicum

Basilicum (Ocimum basilicum L.) is een gewas uit de muntfamilie (Lamiaceae). De plant is een vertakte, kleine struik en kan tot 50 centimeter hoog worden. De bladeren zijn meestal licht getand en hebben een lange steel. De bloesems zijn klein en meestal wit of roze van kleur. Het waarschijnlijk uit Afrika stammende kruid werd al door de Romeinen gebruikt, onder meer bij vette spijzen, om de spijsvertering te bevorderen. 

Cayennepeper

Cayennepeper (Capsicum frutescens L.), ook wel chili genoemd, behoort tot de nachtschadefamilie (Solanaceae) en wordt in alle tropische landen verbouwd. Het is een struikachtige plant, in sommige regionen meerjarig, die tot 1 meter hoogte kan groeien. De takken hebben opvallend veel ovale bladeren. 

Dragon

Dragon behoort tot de composietenfamilie (asteraceae) en voelt zich thuis in grote delen van Europa en Azië. De belangrijkste landbouwgebieden in Europa zijn Midden-Italië, Rusland en Zuid-Frankrijk. Dragon is een naaste verwant van absintalsem (artemisia absinthium) en bijvoet (artemisia vulgaris). De plant is een meerjarige struik en heeft sterke wortels en spitse, donkergroene bladeren die tot 4 cm lang worden. Op de juiste standplaats kan de plant 2 m hoog worden. De circa 2 mm lange vruchten zijn donkerbruin. De bloesems zijn wit-groen. De bloeitijd is van juli tot oktober. 

Gember

Gember (Zingiber officinale) wordt van Maleisië tot India en China en in veel andere tropische landen verbouwd en hoofdzakelijk als kruid verhandeld. Van de wereldproductie blijft het grootste deel in het land van teelt. Minder dan 20% van het product wordt geëxporteerd.
De verzamelnaam zingiber stamt van het Arabische zindschabil (wortel) en ginger/ingwer vindt men in het Indische woord shringavera (hoornvormig) terug.

Kaneel

De Ceylon-kaneelboom behoort tot de laurierfamilie (Lauraceae). Het is een tot 10 meter hoge boom met altijd groene bladeren. De bladeren zijn eerst rood en worden later groen met witte strepen. Het bladoppervlak is glanzend. De bloesems zijn geelachtig wit, onopvallend en hebben een onaangename geur. De vrucht is bes-achtig en heeft kleine doorns. 

Koriander

Koriander (Coriandrum sativum) is een schermgewas (Umbelliferae) dat circa 60 cm hoog kan worden. De bloesemschermen zijn vooral wit en de geelbruine vruchtjes zijn rond, met een doorsnede van 2 tot 5 mm. De plant komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en Zuidoost-Azië. Tegenwoordig zijn Rusland, Roemenië, Marokko, India, Pakistan en Mexico de belangrijkste landen waar het kruid vandaan komt. 

Peterselie

Peterselie is lid van de schermbloemenfamilie (umbelliferae) en stamt uit het gebied rond de Middellandse Zee, maar is inmiddels over de gehele wereld verspreid. Er bestaan verschillende soorten. Hoofdzakelijk onderscheidt men de kruisbladerige peterselie (P. Crispum), de glad gebladerde peterselie (P. Sativum) en de wortelpeterselie (P. Tuberosum). De bladeren zijn donkergroen en de bloesems zijn geelachtig-wit. De bloeitijd is juni / juli.

Rozemarijn

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is een lid van de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). In de oudheid was rozemarijn een belangrijke cultuurplant, die gewijd was aan Aphrodite, de godin van de liefde. Rozemarijn was dan ook een symbool van liefde en schoonheid en werd veel gebruikt als versiering. In de middeleeuwen brachten monniken, die de plant als heilzaam beschouwden, rozemarijn over de Alpen naar Noord-Europa. 

Salie

Salie (Salvia officinalis L.) behoort tot de mintfamilie (Lamiceae). Het is een tot 60 cm hoge, sterk vertakte struik met grijsgroene, viltachtige bladeren. De bloesemtijd is in de vroege zomer en de bloesems zijn helblauw tot violet. De hoofdbestanddelen zijn tannine, bitterstof, flavonoïde en etherische olie. 

Please reload

bottom of page