Kruidentoepassing & Recept.
Oregano

Planten zijn leveranciers van gezondheid uit de natuur. Dit gegeven gebruikt men al sinds de oertijd. Talrijke kruiden zijn niet alleen gezond, maar smaken ook goed en ruiken heerlijk. Daarom in deze rubriek aandacht voor de medicinale en culinaire toepassing van kruiden. Inclusief een smakelijk recept. Dit keer aandacht voor oregano. Tekst: Frédéric Bron: gezondheidplus.nl
Oregano (Origanum vulgare L.)
Oregano (Origanum vulgare L.) is lid van de lipbloemenfamilie en kan tot 60 cm hoog worden. De bloeitijd begint in juni en duurt tot eind augustus. De plant heeft dan wit tot karmijnrode bloesems. Oorspronkelijk komt oregano uit het Middellandse zeegebied maar is inmiddels door heel europa verspreid. Ook in Azië krijgt het steeds meer erkenning als kruidenplant. Het grootste verbouwgebied ligt in Mexico. De naam oregano stamt af van het Griekse aros (berg) en ganos (schoonheid).
Toepassing als medicijn
In de phytotherapie wordt oregano dankzij de bitterstoffen en looizuur bij maag- en darmklachten ingezet. Ook als bestanddeel van hoesttheeën wordt het gebruikt. Om hoestthee te bereiden gebruikt men een eetlepel gedroogd kruid met ca. 250 ml kokend water. Dit moet ongeveer 10 minuten trekken, daarna afgieten en eventueel met honing zoet maken. Dan nog warm opdrinken. Afzonderlijk wordt de etherische olie (oleum origani) bij reumatische klachten en bij verscheidene cosmetische producten ingezet.
Zelf kweken
In eigen tuin kan oregano zonder problemen verbouwd worden, ongeacht of men zaait of gebruik maakt van een worteldeling van een bestaande plant. Het kiemen duurt ongeveer twee weken. Daarna kunnen de planten in rijen met een afstand van ca. 30 cm worden uitgeplant. Natuurlijk kan men de plant ook goed in een tuinkas of in een bloempot houden. Wees voorzichtig met water geven (niet te nat!) en houdt het constant onkruidvrij, dan komen er weinig problemen voor met plantschade. In de zomer wordt er geënt. Men plukt de enkele bladeren of een gehele jonge scheut. Tijdens de gehele bloeitijd van de plant is het verstandig de plant steeds terug te snijden op ca. 10 cm hoog. Dit bevordert het uitstoten en verhoogt de oogst met enten. Men kan oregano in bundels uithangen om te drogen (bijvoorbeeld onder het dak van de schuur) en aansluitend de gedroogde bladeren in een luchtdicht, gesloten vat bewaren.
Toepassing als kruid
De smaak van de kleine, donkergroene bladeren is peperig en aangenaam licht bitter. Oregano is niet weg te denken in een goede keuken. Of het nu ingezet wordt als oliekruid bij soepen, sauzen, bij vullingen of pasteien, bij lams- of kalfsvlees, of gestrooid wordt over bakaardappelen of kaas, oregano heeft eindeloos veel toepassingen. Zoals bij de meeste wel bekend is oregano pizzakruid nummer 1. Op de pizza en bij het bakken wordt het meestal in gedroogde vorm gebruikt. De reden hiervoor is dat gedroogde oregano in een zeer hete pizzaoven niet zo snel verbrand en nog sterker smaakt dan het verse kruid. Tip: Doe zoals onze Italiaanse vrienden en leg een kleine voorraad ‘tomatenpesto’ met verse oregano aan. Heerlijk op vers of afgebakken brood, bij koude vis of een portie pasta als voorgerecht. En natuurlijk als kruid voor vele gerechten.
Recept: Cianfotta
Cianfotta is een pittige Italiaanse specialiteit. Het is een aardappel en aubergine schotel die het beste geserveerd kan
worden als bijgerecht bij vleesgerechten.
Ingrediënten voor 4-6 personen:
• 600 gram aubergine
• 2 rode paprika’s
• 600 gram rijpe tomaten
• 1 kilogram aardappelen (bij voorkeur
• vastkokend)
• 1 bundel gladde peterselie
• 1 eetlepel verse oregano of 1 theelepel
• gedroogde oregano
• 2 uien
• 1-3 knoflookteentjes
• 6 eetlepels olijfolie
• zout
• peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Maak de aubergines schoon en snijdt ze in ca. 2 cm grote stukken. Bestrooi dit met wat zout en laat het ongeveer 30 minuten staan. Was intussen de rode paprika’s en snijdt ze in kleine stukjes. Dompel de tomaten kort in kokend water zodat ze makkelijk te schillen en te ontpitten zijn. Verdeel het vruchtvlees van de tomaten in grote stukken en schil daarna de aardappelen, was deze en snijdt ze in kleine blokjes. Snijdt daarna de uien en knoflookteentjes zeer fijn.
Verhit de 6 lepels olijfolie in een grote pan, voeg hier de aardappelstukjes aan toe en braad dit rondom aan. Daarna de gesneden uien en in porties de aubergine- en paprikastukken toevoegen en dit al roerend braden. Voeg tot slot de oregano, gehakte knoflook, zout, peper en de tomatenstukken toe en dek de pan af met een deksel.
Het gerecht kan in de voorverwarmde oven bij middelmatige hitte in ongeveer 45 minuten gaar worden gesmoord. Natuurlijk kan dit ook op het fornuis worden gesmoord. Voor het serveren de groenten nogmaals op smaak brengen met peper en zout en de fijn gehakte peterselie toevoegen en smullen maar!!
