top of page

Rineke Dijkinga over het belang van een gezonde bodem, voedseleducatie & suppletie

Voor ons 40-jarig jubileum hebben we niemand minder dan Rineke Dijkinga geïnterviewd over onze (verarmde) bodem, hidden hunger en oplossingen hiervoor. Rineke is natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Van 2003 tot 2017 runde ze een praktijk voor orthomoleculaire en natuurgeneeskunde in Sellingen en begeleidde ze duizenden mensen met chronische klachten op het gebied van voeding & leefstijl!


Rineke Dijkinga voedsel educatie bodem

Onze bodem en de invloed op onze gezondheid

De kwaliteit van onze bodem gaat in rap tempo achteruit. 30- tot 40% van de bodems zijn zo gedegradeerd, dat hier binnen tientallen jaren geen voedsel meer op verbouwd kan worden, is de veronderstelling. Ze zeggen ook weleens “No soil no food”. Hier maken we ons nog te weinig druk om, net als om het feit dat een verarmde bodem ons ook voedsel levert dat verarmd is. We kunnen het ons niet permitteren iedere dag voeding te eten waar minder vitale stoffen in zitten, deze zijn namelijk verantwoordelijk voor heel onze stofwisseling, in elke cel van ons lijf en brein. Al die vitamines, mineralen en spoorelementen hebben wij in een gezonde balans nodig, waarbij er niet ééntje mag ontbreken. Worden we hier acuut ziek van als dat wel gebeurt? Nee. Ons lichaam haalt eindeloos dingen uit de kast, om goed te functioneren. De leeftijd waarop wij chronische ziektes en klachten ontwikkelen, wordt helaas wel steeds jonger. Ondanks dat we juist steeds ouder worden. Ons brein heeft relatief de meeste voedingsstoffen nodig: daarom merkt ons brein ook als een van de eersten als onze voedingsstoffen niet optimaal aanwezig zijn. Beweging, ontspanning, slaap én een gezonde omgeving zijn overigens net zo van vitaal belang, als gezonde voeding.


‘Hidden hunger’ is tegenwoordig een bekend fenomeen. Het betekent dat er kwantitatief eten in overvloed is, maar dat we kwalitatief aan ondervoeding leiden. Dit komt niet alleen door verarmd eten van verarmde bodems, het gros van ons voedsel wordt vervolgens in een fabriek bewerkt & geraffineerd en beland vervolgens, zonder de vezels en wezenlijke voedingsstoffen, op ons bord. Als de basis van ons voedsel niet oké is, zijn wij dat ook niet. We zijn namelijk wat ons eten, heeft gegeten!


Wat zijn de oplossingen?

Bodem weer vitaal maken

Biologisch, natuur inclusief of regeneratief boeren zijn manieren waarbij geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. En waar aandacht voor de bodem is. Dat biedt zo’n meerwaarde, zeker als het gaat om onze hormonale gezondheid. Residuen van bestrijdingsmiddelen hebben niet alleen een negatieve invloed op onze oestrogeenbalans, ze hebben ook invloed op de gezondheid van onze bodem, onze lucht en ons water. Alles wat je daarom kunt eten zonder residuen is winst voor de gezondheid van mens en aarde.


Educatie & verbinding

Ik ben voorstander van het probleem bij de oorzaak aanpakken. We moeten dan ook onze sociale omgeving veranderen, door onder meer een andere aanpak op scholen. Goede educatie over gezonde voeding, waarbij kinderen ook leren wáár hun eten vandaan komt, zodat ze weer verbinding krijgen met hun voeding. Kinderen moeten weer voedsel-, natuur- en gezondheidsvaardigheden leren zodat ze in elk geval weten hoe ze hun weg door hun leven zo optimaal gezond kunnen kiezen.


Suppletie

Omdat de afname van voedingswaarden zo is verminderd, kan aanvulling in de vorm van goed opneembare supplementen belangrijk zijn, vooral als mensen chronische klachten hebben, medicijnen gebruiken, chronische stress ervaren. Mijn advies is om voor een goede ‘multi’ te kiezen, waardoor de balans van vitamines en mineralen niet verstoord wordt, en niet zomaar dingen los te slikken. Daarnaast is voor menigeen Omega-3 belangrijk om de vetzuren in je lichaam in balans te houden. Kies het liefst voor een plantaardige algenolie, dit is beter voor de zee en de vissen. Tot slot; ga niet zomaar van alles slikken: win goed advies in.


Ik hoop dat onze sociale omgeving over 10 jaar dusdanig is veranderd, dat we ongezonde voeding simpelweg geminimaliseerd hebben en met z’n allen en gaan voor vitaal & duurzaam eten. Ook hoop ik dat we meer van Nederlandse bodem eten. Dit is beter voor het milieu én je steunt hiermee die Nederlandse boer, die we zo hard nodig hebben. Met iedere euro die je uitgeeft aan voedsel breng je eigenlijk een stem uit op de omgeving waarin jij én je nageslacht zullen leven.

Aanbevolen Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page