top of page

Zo ondersteun je je immuunsysteem in de winter!

Ik ben Nina Wind en sinds kort werkzaam bij Rozemarijn & Thijm. Voortaan schrijf ik maandelijks een blog op de site van Rozemarijn & Thijm! Aangezien de ‘r’ alweer even in de maand zit en de dagen steeds korter én kouder worden, is het tijd om in dit blog wat extra aandacht aan ons immuunsysteem te besteden. Wat kun je het beste eten? Welke supplementen kun je gebruiken ter ondersteuning?


De kracht van kurkuma

Één van mijn favoriete recepten om mijn weerstand een boost te geven is ‘Golden Milk’ (zie het onderstaande recept). Mocht je niet zelf aan de slag willen hebben we uiteraard ook een kant-en-klare variant in onze winkels en op onze webshop! Dit is een Ayurvedische warme drank op basis van kurkuma, die ook nog eens goed is voor je nachtrust. Ik wil dan ook even verder ingaan op kurkuma. Het wordt zowel gebruikt voor haar felle gele kleur als voor haar medicinale werking. Zo werkt het onder andere bloedzuiverend bij ontstekingen, wordt het gebruikt voor snellere wondgenezing én bij behandeling van menstruatieproblemen.


Vooral de curcumine die in kurkuma zit, laat veel positieve effecten zien op de gezondheid. Zo liet onderzoek bij patiënten met artrose zien dat gebruik van curcumine leidde tot een afname van het gebruik van medicatie en vermindering van klachten als pijn en stijfheid. Ook is er een vermindering van symptomen te zien bij ontstekingen in de darm (bijvoorbeeld de Ziekte van Crohn), wanneer curcumine werd ingezet. Kortom, kurkuma is een krachtig en veelzijdig kruid!


Vitamines & mineralen om je weerstand te ondersteunen

Naast dat ik kurkuma gebruik om mijn weerstand te ondersteunen, gebruik ik in het najaar ook zink, vitamine D en vitamine C. Zink is bij ontzettend veel processen in het lichaam betrokken. Het is essentieel voor een goede stofwisseling, een goed immuunsysteem, sterke botten en gezond haar. Daarnaast is het verstandig om in het najaar vitamine D bij te suppleren. De zon is de voornaamste bron van vitamine D, maar helaas wordt er in de wintermaanden geen vitamine D door de huid opgenomen. Hoe fijn het ook is als het zonnetje er wel is! Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.


Mijn favoriete supplementen in de winter

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om deze vitamines en mineralen apart van elkaar te slikken, maar zelf ben ik voorstander van een supplement waar het als combinatie in zit. Een voorbeeld hiervan is de Advanced Immune Complex van Solgar. Wat hier zo mooi aan is, is dat het naast zink, Ester-C en vitamine D ook vlierbes bevat. In vlierbessen zitten ontzettend veel mineralen, waaronder selenium. De vlierbes bevat daarnaast ook nog verschillende antioxidanten zoals, anthocyaninen, carotenoïden en bio-flavonoïden. Een echte krachtpatser dus, die vlierbes.


Een ander supplement dat ik ook fijn vind voor in het najaar is de ImmuDefense van Metagenics. Ook hierin zit weer vitamine C & D, zink en selenium. Maar is ook nog quercetine aan toegevoegd. Quercetine remt ontstekingen, verbetert de immuniteit en zorgt voor een afname van longinfecties. In beide producten zitten ook beta-glucanen, waar serieus onderzoek naar wordt gedaan in zijn werking op het afweersysteem.


Met gezonde voeding en de juiste supplementen kom je al een heel eind om dit najaar je weerstand te ondersteunen, maar blijven bewegen is ook heel belangrijk. Dus trek je wandelschoenen en (regen)jas aan en ga lekker het bos in!


Recept Golden Milk

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

- 1 kopje amandelmelk

- ¼ kopje water

- 1 eetlepel kokosolie

- 1 theelepel kurkumapoeder

- Snuf kaneel

- Snuf peper


Zo bereid je het:

1. Kook de kurkuma samen met het water en de melk ongeveer 10-15 minuten op een laag pitje.

2. Zet het pannetje van het vuur en voeg de kokosolie en peper toe, roer dit er goed doorheen.

3. Voeg als laatste wat honing en kaneel toe.

4. Geniet van dit heerlijke en gezonde drankje!Comments


Aanbevolen Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page