top of page

Wat is het belang van een gezonde levenstijl?


We zijn ons er ondertussen wel van bewust dat onze leefstijl een belangrijke pijler is voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid. En voor ik u mee ga nemen in wat dan op dit moment word gezien als een gezonde leefstijl wil ik u laten weten dat ik al 2 keer positief verrast ben deze week!


Door Corona volgen we op dit moment veel Webinars i.p.v. trainingen en scholingen op locatie. Op deze manier houden wij onze kennis op peil en paraat, deze week heb ik meerdere “hoopvolle” Webinars gevolgd waarin eindelijk de reguliere en alternatieve geneeskunde zich lijken te vinden. Ik begrijp nog steeds niet waarom het zo lang heeft moeten duren. De termen zouden omgedraaid moeten zijn, wat is er nou “alternatief” aan wat de natuur ons te bieden heeft ? De reguliere geneeskunst moet een waardevolle aanvulling en niet een vervanging zijn, maar dit even terzijde!


Het eerste erg interessante Webinar werd gegeven door een van onze favoriete docenten Margo Peinemann, (verbonden als hoofddocent bij Opleidingsinstituut Natura Foundation en ook de vaste docent bij New Care Supplements, een mooie reeks Nederlandse supplementen die wij in de winkels en webshop verkopen). Zij gaf dit Webinar samen met huisarts Lieneke van de Griendt (auteur van het boek: Studeerden wij Medicijnen of Geneeskunde?) Naam van het webinar: Hoe zorg ik voor een optimale afweer-een leefstijladvies!


De tweede verrassing was eigenlijk al gepland in april, door een bevriende arts had ik het genoegen me in te mogen schrijven voor het congres “arts en leefstijl” maar dit congres ging door Corona helaas niet door. Nou is het de vereniging Arts en Leefstijl gelukt dit congres “coronaproof” te organiseren en wel geheel online! Dus deze week zit ik iedere avond voor mijn computer en heb almenig interessant Webinar gevolgd en als ik dit schrijf volgen er nog 2 dagen, dus wie weet krijg ik weer inspiratie en informatie voor een volgend blog!


Voor nu wil ik u graag meenemen in het “leefstijlroer” wat de vereniging Arts en leefstijl als

uitgangspunt neemt voor een gezonde leefstijl. De omschrijving is het volgende: Het leefstijlroer geeft handvatten om de juiste koers te varen voor een gezonde leefstijl. Je staat zelf aan het roer en kunt zelf bijsturen, het leefstijlroer is altijd in beweging en het geeft richting en maakt verbinding. Met de volgende pijlers: Voeding-Sociaal-Ontspanning-Beweging-Zingeving-Slaap en geeft ruimte aan pijlers die u er zelf nog aan wilt toevoegen. Een paar van deze pijlers wil ik met u doornemen:


Gezonde Voeding


Het lijkt zo makkelijk gezegd en eigenlijk willen we dat toch allemaal: ons gezond voeden maar de praktijk is weerbarstiger en verleidingen liggen op de loer, de tijd ontbreekt ons ook nogal eens om er de nodige aandacht aan te besteden. Maar als ik er dan toch een mag uitlichten dan is het toch wel het advies om zo veel mogelijk onbewerkt voedsel te eten, dus pure, eerlijke en het liefst biologische voeding, dan hoeft u geen etiketten te lezen en weet u precies wat u eet. Ik las pas een mooi gezegde: Stop niets in uw mond wat uw overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen! Het is ook belangrijk om de juiste verhouding Koolhydraten-Eiwitten en Vetten te eten. Daarbij is het van belang om naar uw persoonlijke situatie te kijken, we zijn allemaal uniek en hebben ook onze eigen voorkeuren en behoeftes, neem uw voedingspatroon eens goed onder de loep of alles wel in verhouding is, dit kan soms zeer verhelderend werken. Ook onze zuur-base verhouding is een mooie pijler, als ons lichaam te “zuur” is vertoont het symptomen zoals b.v. overmatig transpireren, spijsverteringsklachten zoals winderigheid, verstopping of maagzuur maar het lichaam wordt ook ontstekingsgevoeliger als het te zuur is dus basische voeding is daarbij zeer belangrijk. Ik ben een

groot voorstander van de 80/20 verhouding, dit betekent 80% basische voeding en 20% verzurende maar ook u kunt dit ook vertalen naar 80% “zoals het zou moeten” en 20% “eens uit de band springen”!


Voldoende bewegen


Klinkt ook weer als een “open deur” ons lichaam is gemaakt om te bewegen en alles functioneert beter als het in “beweging” is. Toevallig heb ik ook net een Webinar gekeken waar een programma werd getoond om patiënten goed voor te bereiden op een geplande operatie en het blijkt dat er beduidend minder complicaties optreden en sneller herstel optreedt wanneer men met een goede conditie de operatie ingaat. Fietsen en wandelen is een mooie vorm van bewegen maar af en toe een vorm van krachttraining is ook gewenst om de spieren uit te dagen, dit kunt u zelfs zittend doen als staan of lopen even niet lukken. Een flesje mineraalwater kan zomaar ook als een “gewicht” werken om de armspieren te trainen en daarna weer als dorstlesser.


Ontspanning en voldoende slaap


Sommige van ons zijn van nature positief ingesteld en zien meestal de zonnige kant van het leven. Maar ook in omstandigheden waarin het even tegenzit of wanneer de schaduwkanten van het leven zich wat vaker laten zien geloof ik dat het helpt om iedere dag een moment van dankbaarheid te zoeken. Dat kan soms al in hele kleine dingen worden gevonden. Ontspanning kunnen we natuurlijk in heel veel dingen zoeken en vinden en waar de een graag wandelt in de natuur vindt de ander zich in een mooi boek of een prachtige film. Mediteren, Yoga of luisteren naar mooie muziek. Dat we allemaal onze momenten van ontspanning moeten zoeken in deze spannende en onzekere tijd is duidelijk. Goed slapen helpt hierbij natuurlijk ook, de een valt als een blok in slaap en iemand anders ligt nog uren wakker. Wat in ieder geval helpt is zo ontspannen mogelijk naar bed te gaan, het liefst op gezette tijden en met een vast ritme. Een lekker(lavendel)bad kan helpen maar ook een voetbad kan al heel ontspannend werken. Ook een lekkere kop kruidenthee van b.v. Citroenmelisse, Kamille, Valeriaan, Hop, Passieflora of Lindebloesem kan hierbij helpen. Deze kruiden zijn ook beschikbaar in

capsule of druppelvorm,als extra hulp zodat u lekker slaapt!


Waardevolle aanvulling op uw voeding en versterken Immuunsysteem


Hoe goed we ook ons best doen ons lichaam optimaal te voeden (zowel fysiek als mentaal), hier en daar kan ons lichaam best wat extra’s gebruiken om goed te presteren en naar mijn mening zijn dit de belangrijkste aanvullingen op onze voeding:

 • Goede multivitaminen/mineralen product (zo natuurlijk mogelijk)

 • Vitamine C

 • Omega 3 (Visolie of een Algenproduct)

 • Zink

 • Magnesium


Ik heb er bewust geen hoeveelheden bij vermeld omdat ik van mening ben dat deze het beste per persoon kunnen worden bekeken rekening houdend met ieders persoonlijke leefwijze en

voedingspatroon. Al het bovenstaande helpt natuurlijk om uw lichaam fit en gezond te houden maar soms moet en mag het immuunsysteem een handje extra geholpen worden. Zeker als u bij een van de risicogroepen behoord of tijdelijk wat vatbaarder bent.


De meest bekende middelen voor het immuunsysteem die de natuur ons te bieden heeft zijn daarbij:

 • Vitamine C (tijdelijk hoog gedoseerd)

 • Vitamine D

 • Echinacea

 • Cat’s Claw

 • Probiotica

 • Curcuma

 • Vlierbloesem

 • Selenium (en alle andere anti-oxydanten die het lichaam beschermen)

Dit is een langer blog geworden dan ik me had voorgenomen en ik zou zomaar nog een paar kantjes kunnen volschrijven over al het moois wat de natuur ons te bieden heeft. Ik ga vanavond weer met veel plezier het volgende Webinar volgen waar ik ongetwijfeld weer wat nieuwe inzichten op ga doen die ons kunnen helpen zo gezond mogelijk te blijven en zo optimaal van het leven te kunnen genieten.


Voor nu bedankt voor uw aandacht en hopelijk snel tot ziens in een van onze winkels of op onze webshop,


Lieve groet,

Ans Welters

Comments


Aanbevolen Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Instagram Social Icon
bottom of page