top of page

Nooit meer op dieet voor een gezond gewicht en lichaam


Begin januari beginnen veel mensen het nieuwe jaar met een dieet. De overtollige kilo’s moeten er dit jaar echt af is voor vele het goede voornemen. Nu, een paar weken het nieuwe jaar in, hebben veel mensen hun goede voornemens alweer opgegeven. Ze vallen vaak terug in hun oude eetgewoonten om het volgende jaar weer vol goede moed te starten met een nieuw dieet.


Het probleem van een dieet is dat het moeilijk vol te houden is. Door de beperkingen die opgelegd worden en de soms grote calorierestrictie vraagt het dieet teveel wilskracht. Vroeg of laat geven we allemaal toe aan de verleidingen die we niet meer mogen. In plaats van het volgen van een dieet kan je op de lange termijn veel meer bereiken door kleine leefstijl aanpassingen te gaan maken. Het afvallen gaat dan misschien minder snel maar de kans op het bereiken van een goed gewicht wordt vele malen groter. En bovendien zal je hierdoor gezonder worden en je echt vitaler gaan voelen. Door de herwonnen vitaliteit kan je veel meer uit het leven halen.


In dit artikel bekijken we wat de belangrijkste leefstijl factoren zijn op weg naar een betere gezondheid.


Voeding


Je gezondheid is afhankelijk van vele biochemische processen die in je lichaam plaats vinden. Zo heb je voor je energiestofwisseling niet alleen glucose nodig maar ook allerlei voedingsstoffen die nodig zijn om glucose in bruikbare energie om te zetten. Zo zijn vitamine B1, B12, foliumzuur en magnesium betrokken bij dit proces.


Het immuunsysteem heeft voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Voedingstoffen die hierbij nodig zijn: vitamine C, zink, koper, mangaan en vitamine D3 Het lichaam zal dan ook voorzien moeten worden van alle voedingsstoffen die het nodig heeft om alles optimaal te laten verlopen. Dit bereik je door gevarieerd te eten en door zoveel mogelijk te kiezen voor onbewerkte voeding. Onbewerkte voeding bevat alle voedingsstoffen nog zoals moeder natuur ze bedoeld heeft. Bij bewerkte voeding gaan vaak veel voedingsstoffen verloren. Zo bevatten volkoren granen heel veel voedingsstoffen terwijl bloem bijna geen voedingsstoffen meer bevat.


De keuze van onbewerkte (echte) voeding is ook beter voor de bloedsuikerspiegel. Geaffineerde voedingsmiddelen zorgen voor sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Om chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en Alzheimer te voorkomen is het beter om de bloedsuikerspiegel zoveel stabiel te houden. Het voorkomen van schommelingen in de bloedsuikerspiegel helpen je ook om af te vallen. Is je bloedsuikerspiegel hoog dan maak je meer insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam vet gaat vasthouden. Om af te kunnen vallen is het daarom belangrijk om de bloedsuikerspiegel laag te houden. Dit is het principe waarop de meest succesvolle diëten, zoals het koolhydraatarme dieet en ketogeen dieet zijn gebaseerd.


Kies daarom voor zoveel mogelijk koolhydraatbronnen die hun glucose langzaam aan het bloed afgeven:


- Ruil witte rijst om voor zilvervliesrijst, quinoa of bloemkool rijst

- Ruil ontbijtgranen en cornflakes om voor havermout of teff

- Ruil wit- bruinbrood om voor echt volkoren brood

- Ruil pasta om voor volkoren of linzen pasta


Zelfs het volkoren brood wat je in de supermarkt koopt is vaak nog redelijk geraffineerd en kan nog voor een aardige ontregeling van de bloedsuikerspiegel zorgen. Wil je er zeker van zijn dat je brood gezond is dan bak je dit het beste zelf aan de hand van broodmix die rijk is aan vezels. Vezels voorkomen dat glucose snel opgenomen wordt en dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en goede darmwerking.


Een gezond dieet bestaat uit relatief grote hoeveelheden groenten. Groenten geven je lichaam de vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen die het nodig heeft terwijl ze nauwelijks calorieën bevatten. Met name de groene bladgroente zijn caloriearm. Omdat groente vezelrijk zijn zorgen ze er wel voor dat je verzadigd raakt. Hierdoor eet je minder calorieën en heb je minder snel weer trek. Een gezond dieet bevat minimaal 250 gram groenten per dag (maar meer is beter).


Een ander voordeel van groenten is dat ze bijdragen aan een gezonde zuur base-balans. De meeste mensen zijn verzuurd. Dit komt omdat het grootste deel van de voedingsmiddelen zuurvormend zijn. Zo zijn brood, rood vlees, rijst, koffie, toegevoegde suikers, geraffineerde koolhydraten en zuivel zuurvormend. Maar bijvoorbeeld ook stress. Groente en fruit zijn basevormend. De goede zuur base-balans is nodig omdat hierbij de biochemische processen, in je lichaam, het beste verlopen. Mik op 350 gram groente per dag voor een gezonde zuur base-balans.


Beweging


Meer bewegen (sporten) is goed voor de gezondheid en het helpt bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht. Door te bewegen verbrand je calorieën waardoor je makkelijker op gewicht kunt blijven. Maar dat is niet het enige voordeel van sport. Door te bewegen verbeter je de insulinegevoeligheid. Hierdoor kan je de glucose beter uit je bloed opnemen. Dit zorgt ervoor dat je je vitaler zult voelen en er is dan minder insuline nodig. Doordat er minder insuline nodig is kan je makkelijker afvallen. Wil je afvallen dan is het beste tijdstip om te bewegen na het opstaan. Ga sporten of wandelen als je nog nuchter bent. Hierdoor verbrand je lichaam vet in plaats van glucose waardoor je afvalt. Dit helpt tevens bij het verder verbeteren van de insulinegevoeligheid. Door jezelf na het opstaan bloot te stellen kan je in de avond beter slapen. Het licht van de ochtendzon zorgt ervoor dat je in de avond beter melatonine (het slaaphormoon) kan aanmaken).


Slaap


Slaap is belangrijk voor de gezondheid en onvoldoende slaap kan ervoor zorgen dat afvalpogingen worden gesaboteerd. Een slaaptekort is een vorm van stress voor het lichaam. Hierdoor gaat het meer van het stress-response hormoon cortisol aanmaken. Dit is slecht voor de gezondheid en gooit de hormoonhuishouding in de war. Hierdoor wordt het lastig om nog af te kunnen vallen. Zorg daarom altijd voor een nachtrust van minimaal 7 uur en maximaal 9 uur.


Graag willen wij u in deze tijd helpen met het vinden van uw persoonlijke gezonde leefstijl. Bovenstaand blog is geschreven door een voedingsdeskundige en blogger voor de website happyhealthy.nl , Robin de Jong en zij schrijft met veel plezier over alles wat te maken heeft met voeding en diëten. Het doel van HappyHealthy is om mensen te informeren en te inspireren om de meest optimale en gezonde leefstijl keuzes te maken. Dit sluit mooi aan op de doelstellingen van Rozemarijn en Thijm wat voor ons reden was om deze samenwerking aan te gaan.

Comments


Aanbevolen Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page