top of page

Detoxen: op de manier die bij u past

Detoxen, voor de meeste van u klinkt dit waarschijnlijk niet erg aanlokkelijk (behalve dan diegenen die het al eerder succesvol hebben ondergaan en ook hebben ervaren hoe weldadig een Detox kuur kan zijn).


Maar misschien hoort u bij diegenen die denken, dat was eens maar nooit weer! Ik zeg ook meestal in de winkel, als je de kuur succesvol weet te voltooien doe je hem waarschijnlijk graag weer een volgende keer…….maar als je halverwege teleurgesteld stopt zul je niet echt enthousiast worden van een nieuwe poging.


Ik wil u graag helpen met de zoektocht naar de juiste manier om te Detoxen maar voor ik u wat keuzes ga geven misschien eerst even over het belang van Detoxen waarom het naar mijn mening goed is om dit zo nu en dan te doen. Ons lichaam is een 24 uurs machine die altijd aan staat, weliswaar met een dag-en nacht ritme maar wel altijd in bedrijf! Van groot belang is het dat we af en toe eens kritisch kijken over hoe we met deze machine omgaan en misschien toch hier en daar af en toe wat onderhoud plegen! En dat is wat een Detoxkuur ook kan betekenen, even een pas op de plaats voor onze belangrijkste organen die er toch dag voor dag voor moeten zorgen dat alles goed functioneert, dat we gezond blijven en een juist lichaamsgewicht behouden.


Dan nu naar de manieren waarop u een Detox-reinigingskuur kunt doen:


De meest intensieve is de vastenkuur, dit is een kuur van 5 tot 7 dagen met opbouw- en afbouwdagen en in die 5 tot 7 dagen drinkt u alleen een mix van Groentesappen, kruidenthee en water. Het voordeel van deze kuur is dat je niet hoeft na te denken wat je wel en niet mag eten (alleen groentesappen dus). De totale duur van de kuur is ongeveer 2 weken, 3 opbouwdagen, 5 tot 7 vastendagen en dan weer 3 opbouwdagen om langzaam aan weer een normaal eetpatroon te krijgen. Deze kuur is ook alleen aan te raden als je verder gezond bent. Als je afhankelijk bent van medicatie zoals bv. bij diabetes of een schildklieraandoening is deze kuur niet geschikt.


Een andere, wat mildere vorm van Detoxen is dat u “normaal” blijft eten maar wel heel kritisch gaat kijken wat u in uw mond stopt en wanneer! We weten allemaal wel zo ongeveer wat wel en niet gezond is en waar onze valkuilen liggen. 'Intermittent vasten' kan hierbij helpen, dan probeert u uw lichaam zo lang mogelijk rust te geven door b.v. niet eerder dan 10 uur ’s-ochtends te beginnen met eten en na 18 uur in de avond niets meer te eten. Dit is dan een zogeheten 8-16 ritme, u kunt er eventueel ook een 10-14 ritme van maken als het anderen misschien net iets te zwaar is maar belangrijk is wel om het lichaam zo lang mogelijk “rust” te geven. In die 8 tot 10 uur denkt u dan ook na bij alles wat er gegeten wordt, het liefst zo vers mogelijk en heel veel groenten en fruit. Zo min mogelijk kant en klare en bewerkte producten en dan maximaal 3 eetmomenten. Daarbij drinkt u voldoende water of kruidenthee en zo min mogelijk koffie en alcohol. En als ondersteuning gebruikt u producten die belangrijkste organen helpen bij het ontgiften zoals bv. mariadistel, artisjok en paardenbloem voor de lever, berkenblad, brandnetel, jeneverbessen en guldenroede voor de nieren en groene thee voor de stofwisseling. Denk ook aan voldoende vezels zoals b.v. lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, zonnebloem en pompoenpitten. Probeer ook de tijd te nemen voor datgene wat u eet, eet het met aandacht en kauw eens minimaal dertig keer op een hap eten, hierdoor voorziet u uw voeding van de nodige enzymen en dat maakt het voor het lichaam zoveel makkelijker te verteren.


Een wat subtielere manier is de “Triaskuur” van de firma Heel. Dit is een homeopatische kuur die tot doel heeft de belangrijkste uitscheidingsorganen te helpen. Dit zijn 3 producten te weten:

U neemt van alle drie de flesjes 3 x daags 10 druppels een half uur voor de maaltijden. Aan te raden is om ook hierbij “gezond” te eten en veel kruidenthee te drinken zoals bijvoorbeeld Alka thee die helpt om zure afvalstoffen te helpen verwijderen.


Dit zijn zomaar 3 manieren om te “Detoxen” en zo zijn er nog veel meer mooie natuurproducten die ingezet kunnen worden om het lichaam zo nu en dan te helpen om overbodige ballast kwijt te raken zoals bv. ook de citroensapkuur of de Swedenkruiden. Aan te raden is tevens om een probiotica te gebruiken tijdens een detoxkuur, een goede darmflora is nuttig voor een goede reiniging van de darmen en voor het optimaal opnemen van de voedingsstoffen door het lichaam. Maar voor dit blog wil ik het hierbij laten, mocht u vragen hebben of persoonlijk advies willen hebben over wat voor u de beste manier zou zijn help ik of een van de medewerkers u graag in een van onze winkels.


Tot slot……wees een beetje lief voor u zelf tijdens het detoxen, neem een lekker (voeten)bad met alkalisch badzout, lees een mooi boek en beweeg voldoende! Het is dan nog wel winter maar als je goed kijkt bereidt de natuur zich al wel voor op het voorjaar, de vogeltjes fluiten weer, de sneeuwklokjes en krokusjes komen voorzichtig tevoorschijn. Heel veel succes met het maken van uw keuze en hopelijk voelt u zich daarna schoon, fit en gezond.


Lieve groet,

Ans Welters

コメント


Aanbevolen Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page