top of page

Een goede weerstand, hoe fijn is dat!


Ja, hoe fijn is dat, niet meer bang hoeven zijn dat ieder ronddwalend virus ook bij jou huishoudt! Er zijn perioden geweest dat ik al wist al ziek te worden als ik iemand een hand gaf die snipverkouden was. Verbeelding misschien, maar ziek werd ik wel. Ik meen met de kennis die ik inmiddels heb opgebouwd dat ik mijn immuunsysteem op verschillende vlakken kan helpen. Dat maakt mij zeker niet onschendbaar, maar ik ben er wel erg blij mee en wil deze kennis graag delen.

Gezonde voeding

Dit is een open deur misschien maar gezonde voeding staat naar mijn mening toch echt voorop bij het hebben en het houden van een gezond lichaam en een goede weerstand. Zelf ben ik een grote fan van de 80-20 regel en wel op 2 manieren.

Als eerste het eten van 80% basische voeding en 20 % verzurende voeding. (kijk voor meer informatie over basische voeding op https://www.rozemarijnenthijm.nl/advies-ontzuren-doet-u-zo). Met voldoende basische voeding is het lichaam minder gevoelig voor ontstekingen. Daardoor wordt het immuunsysteem ontlast en heeft het meer ruimte om indringers van buitenaf zoals virussen, bacteriën en/of negatieve micro-organismen te weren.

De tweede manier is om ook met onze “quilty pleasures” de 80-20 regel toe te passen. Dan kan af en toe toch wat lekkers bij de koffie of een keer een wijntje of biertje geen kwaad.

Voldoende drinken

Bij een gezonde voeding hoort ook voldoende vocht. Bij voorkeur niet tijdens het eten, daarmee spoel je het eten te snel weg. Probeer ook eens 20x op een hap eten te kauwen waardoor het eten beter wordt voorzien van de nodige enzymen wat weer voor een betere vertering zorgt. Daardoor worden de maag en de darmen ontlast. Drink 1.5 tot 2 liter per dag en dan bij voorkeur water of heerlijke (kruiden)thee. Wij hebben in de winkels een enorm assortiment aan kruidentheeën. Koffie wordt tot 3 koppen (mits je er niet tegen kan) als gezond gezien.

Aandacht voor jezelf

Ook deze is zeer belangrijk en ja daar knapt ieder mens van op: hoe blijer je met jezelf bent, hoe lekkerder je in je vel zit! Je lichaam neemt dit waar, je bent meer ontspannen en hebt minder last van kleine ongemakken. Neem af en toe tijd voor jezelf door een lekker bad of warme doucht te nemen, een goed boek te lezen of misschien is yoga of meditatie een idee voor meer aandacht voor jezelf?

Bewegen

Eigenlijk weten we het allemaal, rust roest. En toch is het vaak lastig voldoende te bewegen. Voor de nodige ontspanning is een juiste balans van ontspanning en inspanning belangrijk. Een wandeling in de natuur doet vaak wonderen. Lekker je hoofd leegmaken, zuurstof tanken terwijl je lichaam in beweging is. Als sporten of wandelen echt niet lukt dan kun je zelfs achter het bureau of in de auto je bepaalde spiergroepen trainen zoals bekkenbodem, schouders en nek.

Hier en daar toch wat hulp

Hier en daar mag het lichaam best wat geholpen worden met voedingsstoffen die onze voeding niet optimaal kan leveren. Dat is in de wintermaanden zeker Vitamine D, een vitamine die we voor het grootste gedeelte uit zonlicht krijgen. Deze vitamine is zeer belangrijk voor je weerstand, maar zeker ook voor je gemoed!

Maar ook Vitamine C is naar mijn mening een waardevolle vitamine voor ons afweersysteem en voor de slijmvliezen in het bijzonder. Wat extra vitamine C in de vorm van een supplement kan helpen als je snel vatbaar bent. Bovendien houdt het virussen tegen.

Ook het kruid Echinacea staat al jaren bekend om zijn positieve werking op onze weerstand. Zo zijn er nog veel meer mooie natuurproducten die een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor onze gezondheid. Maar omdat we allemaal uniek zijn kan het voor iedereen anders zijn.

Als we uit balans zijn is dat een aanslag op ons immuunsysteem. Dus alles wat je in balans kunt brengen met mooie natuurlijke middelen is direct en indirect een verbetering van je weerstand.

Wij helpen graag in uw persoonlijke zoektocht , dus mocht u nog meer willen weten over het in stand houden of het verbeteren van uw weerstand bent u natuurlijk van harte welkom in een van onze winkels. Tot dan wens ik u nog een mooie staartje van de winter, de dagen worden alweer langer dus het voorjaar komt vanzelf weer in zicht!

Gezonde groet,

Ans Welters

Aanbevolen Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page