top of page

Niet waarom maar daarom Vitamine D


Graag wil ik het belang van Vitamine D nog eens benadrukken en uitleggen. Zeker in deze tijd van het jaar. We hebben gelukkig nog veel dagen met zon maar helaas heeft de zon niet meer die kracht om vitamine D in uw huid aan te maken. Daardoor zijn we toch echt aangewezen op de vitamine D als supplement in de vorm van een capsule, tablet of druppeltjes. Welke vorm u het beste kunt kiezen daar kom ik later op terug, maar allereerst het belang van Vitamine D voor uw gezondheid: Wij wonen in Nederland te ver van de evenaar (waar de zon het hoogst aan de hemel staat) om in de zomermaanden voldoende vitamine D aan te maken. Bovendien bevat onze voeding te weinig vitamine D om dat aan te vullen. De beste bron van Vitamine D is vette vis en dat staat maar bij weinig mensen 2 x per week op het menu.

De verafschuwde hap levertraan

Alle andere bronnen van Vitamine D zijn erg laag zoals vlees en eieren, weliswaar worden aan margarine, bak- en braadproducten een kleine hoeveelheid Vitamine D toegevoegd maar dat zijn naar mijn mening niet de meest ideale voedingsproducten omdat dit erg bewerkte producten zijn. Persoonlijk hecht ik meer waarde aan pure producten zoals roomboter of olijf olie maar deze zijn minder rijk aan vitamine D. Aan Vitamine D worden heel veel functies in het lichaam toebedeeld. De bekendste is de werking op onze botten. Bij kinderen kwam na de oorlog rachitis (Engelse ziekte) voor, een ziekte die optreedt bij een tekort aan Vitamine D en vergroeiingen veroorzaakt aan het skelet. Mede daardoor is de bekende maar verafschuwde hap levertraan lange tijd geadviseerd maar helaas ook weer snel in de vergetelheid geraakt. Toch blijft levertraan nog steeds een mooie vorm voor de aanvulling van Vitamine D, mede doordat u ook gelijk wat Omega 3 binnenkrijgt!

De zon

Een ander risico op tekorten komt omdat we ons in de zomermaanden, als de zon Vitamine D in onze huid kan aanmaken, met een hoge factor insmeren om zonverbranding te voorkomen. Het is heel verstandig om zonverbranding te voorkomen en daarmee de kans op huidkanker te verkleinen, maar helaas kan daardoor de huid minder vitamine D aanmaken. Iedere huid is anders en een lichte huid kan minder zon verdragen dan een al wat getinte huid. Iedereen zal hier zelf zijn balans in moeten vinden. Zo optimaal mogelijk gebruik maken van de zon zonder te verbranden maar wel met aanmaak van Vitamine D.

Vitamine D speelt ook een grote rol in de hormoonhuishouding

De zon en de daarbij behorende aanmaak van vitamine D doet ook uw stemming goed en wordt bij zwaarmoedigheid en mentale problemen vaak genoemd. Vitamine D wordt ook genoemd als het om uw immuunsysteem gaat, zeker in de winter als we wel wat extra’s kunnen gebruiken voor onze kwakkelende weerstand. Maar Vitamine D speelt ook een grote rol in de hormoonhuishouding waardoor hij vaak extra wordt geadviseerd bij vrouwen in de overgang. Niet alleen voor de teruglopende botdichtheid maar ook bij alle andere overgangsklachten zoals spier- en gewrichtsklachten, opvliegers en stemmingswisselingen. Kortom, een hele belangrijke vitamine die we helaas niet voldoende uit onze voeding halen dus zeker in de maanden met de R extra zullen moeten supplementeren.

Vitamine D waarde vaststellen

Wat u dan neemt is een beetje waar uw voorkeur naar uitgaat, ik heb een voorkeur voor capsules of druppels omdat daar de Vitamine D al in olie is opgelost. Dan maakt het niet uit of u het bij de maaltijd neemt of niet, in tabletvorm heeft Vitamine D wat vet nodig om in het lichaam te worden opgenomen dus dan moet u het altijd bij een maaltijd innemen. Hoeveel u inneemt hangt af van uw persoonlijke omstandigheden, leeftijd en huidskleur. Als u in de winter niet af en toe op vakantie gaat naar een zonnige bestemming raad ik u aan minstens 25 mcg oftewel 1000IE in te nemen (IE staat voor internationale eenheden). Als u bloed gaat prikken vraag dan uw huisarts ook eens uw Vitamine D waarde vast te laten stellen, dan weet u uw basiswaarde en kan suppletie daarop afgesteld worden. Is uw waarde boven de 80 nmol/l dan is 25 mcg voldoende, onder de 80 nmol/l dan mag u tijdelijk meer nemen want Vitamine D is een vet oplosbare vitamine, het lichaam moet deze dan langzaam weer opbouwen!

Ik hoop dat ik u zo duidelijk heb kunnen maken wat het belang is van voldoende Vitamine D voor uw lichaam, mocht u nog meer informatie willen bent u natuurlijk van harte welkom in een van onze winkels en ook op onze website hebben wij informatie staan over vitamine D. Tot de volgende keer en ik wens u een mooie herfst en winter periode, Ans Welters.

Aanbevolen Posts
Recente Posts
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page