top of page

Suikerziekte

Voedingsadvies.

Suikerziekte
Aanvullend:
Granen en deegwaren
Aardappelen, groenten en fruit
Zuivel en vlees
Oliën en vetten

Het gebruik van dierlijke vetten dient beperkt te blijven, maar plantaardige vetten en koudgeperste oliën kunnen met mate wel gegeten worden.

Diversen

Vooral bij hypoglycaemie is het belangrijk dat de patiënt een aantal voedingsstoffen vermijdt, zoals voeding die rijk is aan koolhydraten, bijvoorbeeld honing, druivesuiker, suiker, gerstemout, enzovoort. En zeker kan men beter geen jam, ijs, frisdranken, limonade en gebak nuttigen. Veel beter is het om voedingsmiddelen te gebruiken die rijk zijn aan kiezelzuur of linolzuur. Hypoglycaemiepatiënten hebben nogal eens last van voedingsallergieën, en het is daarom van belang dat wordt ontdekt voor welke soort voeding men allergisch is. Chocola dient in ieder geval niet gegeten te worden. In sommige gevallen is het aan te raden om niet driemaal een grote, maar zesmaal per dag een kleine maaltijd te gebruiken.

Supplementen:

Vitaminen:  Vit.A (tot 75.000 IE), B-complex, B1, B2, B6, B12, biotine, choline, foliumzuur, inositol, niacinanide (tot 3000 mg), PABA, panthoteenzuur, Vitamine C-complex, Vit.E (a-tocopherol).

​

Mineralen:  Zink, chroom, mangaan, magnesium, calcium, koper, ijzer, kalium Voedingssupplementen:
Enzymen (Papaya yoghurttabletten), siliciumrijk voedsel, gamma-linoleenzuur , zwarte bessenzaadolie, maïsprodukten en proteïne-supplementen tussen de maaltijden door.


Kruidenthee:  Haverstro, schaafstro, bosbessenblad, paardestaart, vlierblad en paardebloem.

Edelsteen: carneool elke dag een ui rauw, gekookt; Ademhalingsoefeningen; Ontspanningsoefeningen; beweging (wandelingen e.d.)

Dieet bij alvleesklier-aandoeningen

De alvleesklier heeft vele funkties, maar één van de belangrijkste is de regulering van het suikergehalte in het bloed en andere organen. Bij een te sterk werkende alvleesklier kan in het lichaam een tekort aan suiker ontstaan (hypoglycaemie). Werkt de alvleesklier onvoldoende, dan ontstaat in veel gevallen suikerziekte (diabetes mellitus). Bij deze laatste aandoening dient, omdat suikerziekte in verschillende vormen op kan treden, een individueel dieet te worden toegepast. Bij de behandeling van een te sterk werkende alvleesklier en bij hypoglycaemieklachten kan het onderstaande dieet worden toegepast. Het kan in sommige gevallen noodzakelijk zijn dat bij hypoglycaemie het onderstaande dieet een jaar of langer volgehouden wordt.

Het gebruik van witmeelprodukten en van witbrood dient vermeden te worden. Ook volkorenbrood en zuurdesembrood dient deze patiënt maar met mate te gebruiken. Dat geldt voor alle graanprodukten. Er worden alleen volle granen gebruikt, zoals die van mais, boekweit en zilvervliesrijst. Witte rijst, spaghetti, macaroni, pizza's en ravioli dienen niet gegeten te worden. Ook bindmiddelen, die meestal gemaakt zijn van granen, kan men beter niet eten. Gierst kan met mate wel gebruikt worden.

Bij een verkeerde alvleesklierwerking kan men beter geen aardappelen eten. Tevens dient zoet fruit vermeden te worden, zoals kersen, druiven, zoete appels, peren, mango's, ananas, bananen, dadels en vijgen. Wel kan zonder beperking gebruik gemaakt worden van abrikozen, bramen, aardbeien, cranberries, watermeloenen, grapefruits, kruisbessen, meloenen, limoenen, perziken, frambozen, aalbessen en pruimen. Gedroogde bonen en erwten kunnen beter niet gegeten worden. Wel toegestaan zijn asperges, aubergines, boerenkool, bonen, broccoli, bieten, bloemkool, andijvie, brussels lof, sla, tomaat, wortel, koolraap, spinazie, zuurkool, peulvruchten, alfalfa, rabarber, waterkers, bieslook, bleekselderij, champignons en pompoen.

Het gebruik van melkprodukten dient zoveel mogelijk beperkt te worden, evenals dat van vlees en eieren. Wel kan geitekaas, kwark of biogarde gegeten worden, alsmede vis en sojaprodukten. Wil men toch een ei eten, dan dient dit zo vers mogelijk te zijn.

Vruchtesappen kunnen worden gedronken indien er geen suiker aan is toegevoegd. Frisdranken en limonade moet de patiënt laten staan, terwijl ook het gebruik van koffie, zwarte thee en alcohol af te raden is. Beter is het om kruidenthee, granenkoffie of een andere gezonde drank te nuttigen.

Voor meer informatie over suikerziekte (ziekte van de alvleesklier) en gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers.

Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

Dranken
bottom of page