top of page

Leverklachten

Voedingsadvies.

Leverklachten

Vitaminen: Vit.A (Beta-caroteen), B-complex met extra aandacht voor B1 (500-1500 mg), B2, B6 (100-1000 mg), B12, choline, folic acid, niacine (100-6000 mg), panthoteenzuur (200-1000 mg), C-complex 3000-10.000 mg , E tot 1000 IE.

​

Mineralen:  MultimineralenComplex, glutamin (3000 mg) Lecithine , Brandnetelzaadelixer, Co Q Zym 10.


Kruidenthee: Paardebloem, stinkende gouwe, ijzerkruid en cichorei.

Aanvullend:
Dieet bij leverklachten
Granen en deegwaren
Aardappelen, groenten en fruit

Bittere groentes hebben een positieve invloed op de leverfunktie, zodat de leverpatiënt elke dag een rauwkostsalade dient te eten waarin bijvoorbeeld witlof, andijvie of radijs voorkomt. Ook het eten van zuurkool is aan te raden, maar dit moet dan wel gemaakt zijn met rechtsdraaiende melkzuurbakteriën. Groenten die oxaalzuur bevatten, zoals postelein, spinazie en rabarber, mogen niet gegeten worden en ook dient men voorzichtig te zijn met steenvruchten, zoals abrikozen. Peren dienen bij voorkeur niet gegeten te worden, evenmin als sinaasappels. Het eten van een grapefruit is wel toegestaan.

Het gebruik van melk en melkprodukten, alsmede kaas, dient zoveel mogelijk beperkt te worden. Wel kan magere biogarde en magere kwark worden gegeten. Wil men vlees eten, dan dient dit geen varkensvlees te zijn. Het is trouwens beter om zo min mogelijk vlees te eten en in het geheel geen eieren.

Oliën en vetten
Supplementen:

Edelsteen: Malachiet, smeerwortel (uitwendig), geen ijzersulfaten gebruiken (ijzer en calcium vormen een onopneembaar complex in de buitenlucht en in het zonlicht.

Leverklachten kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, bijvoorbeeld als buikpijn, maar ook als opgeblazenheid van de buik en een slechte reiniging van het bloed. De lever is een orgaan dat niet alleen zorgt voor de afbraak van hormonen en het verwijderen van afvalstoffen, maar hij maakt zelf ook bepaalde stoffen en hormonen aan. Een verkeerde manier van voeden en bijvoorbeeld ook overmatig alkoholgebruik, kunnen het functioneren van de lever blijvend schaden. Bij leverklachten kan het onderstaande dieet toegepast worden.

Het is belangrijk dat alleen volkorenprodukten gebruikt worden en vooral ook haver en gierst werken heilzaam. Ook gerstemout heeft een positieve invloed op de leverwerking.

Leverpatiënten kunnen het beste vetarm eten en wanneer toch vet of olie gebruikt wordt, dient dit van plantaardige oorsprong te zijn.

Zoals bij nagenoeg elke aandoening, dient het gebruik van koffie,zwarte thee en alcohol vermeden te worden of in ieder geval tot het minimum teruggebracht. Wel kan granenkoffie, kruidenthee of een ander natuurlijk produkt worden genuttigd. Ook bieten- en wortelsap hebben een positieve invloed op de leverwerking, vooral wanneer ze vers bereid zijn. Het dagelijks gehalte aan eiwitten in de voeding dient beperkt te blijven. Ook geraffineerde produkten en witte suiker kunnen beter niet in het voedingspakket voorkomen, evenmin als azijn en prikkelende specerijen en kruiden. Een eventueel tekort aan eiwitten kan opgevangen worden door regelmatig noten te eten. Tenslotte moet de leverpatiënt chocolade laten staan, omdat dit de leverwerking veel te sterk belast.

Voor meer informatie over leverklachten en gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers.

Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

​

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 

Dranken
Zuivel en vlees.
bottom of page