top of page

Hart-en vaatziekten

Voedingsadvies

Hart-en vaatziekten
Aanvullend:
Dieet bij hart- en vaatziekten

Ook bij patiënten die lijden aan hart- of vaatziekten is het belangrijk dat ze zoveel mogelijk volkorenprodukten gebruiken. Men kan dus zonder reserve volkorenbrood, volkoren spaghetti en volkoren macaroni eten. Ook andere granen zoals haver, boekweit, gerst, gierst,zilvervliesrijst en bijvoorbeeld ook bulghur kunnen zonder gevaar gegeten worden.

Aardappelen, groenten en fruit
Oliën en vetten
Diversen
Supplementen:

Vitaminen: Extra: Vit.A, B-complex, B1, B6, B15, foliumzuur, panthoteenzuur, choline, inositol, C-complex (3 1000mgr per dag), Vitamine E, 3 x 200 I.E.

Mineralen:  Magnesium, calcium, selenium, chroom, koper, mangaan, zink (elementen).


Voedinglementen: Lecithine , knoflookdragees , Co Q Zym 10,  gamma-linoleenzuur, cholestorol: visolie (beter: lijnzaad olie -58% meer omega 3!)

Kruidenthee:  meidoorn, maretak, duizendblad, herderstasje en arnica.

Bewegingsoefeningen (wandelingen), ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen , selderij (vochtafdrijvend).

Bij hart- en vaatziekten kan men in de meeste gevallen het beste met de onderstaande voedingsregels rekening houden.

Eigenlijk mag de hart- en vaatpatiënt aardappelen en alle soorten groenten eten. Toch is het beter om vanwege het gevaar van gewichtstoename niet te veel aardappelen te consumeren. Voorts dient er elke dag rauwkost van verse groenten op het menu te staan, alsmede vers fruit. Ook kunnen er elke dag wat rozijnen en dergelijke gegeten worden, maar die moeten dan wel ongezwaveld zijn.

Zuivelprodukten dienen uitsluitend van halfvolle kwaliteit te zijn, maar nog beter is het om aangezuurde produkten zoals karnemelk, yoghurt of biogarde te gebruiken, het liefst van biologische kwaliteit. Mager rundvlees kan met mate gegeten worden, maar varkensvlees is niet geschikt. Ook met het gebruik van eieren dient men heel matig te zijn.

Het is beter om geen dierlijke vetten, frituurvet, bak- en braadvet, margarine, halvarine en andere vette produkten te gebruiken. Matig gebruik van koudgeperste oliën, zoals maïskiemolie en tarwekiemolie is toegestaan. Alle andere produkten hebben als nadeel dat ze de cholesterolspiegel in het bloed kunnen laten stijgen.

De hart- en vaatpatiënt mag niet te weinig, maar ook niet te veel drinken. Eén tot anderhalve liter Spa blauw en/of kruidenthee is aan te raden. Daarnaast kan granenkoffie of een enkel kopje koffie Hag worden gebruikt. Gewone koffie, zwarte thee en alcohol kunnen beter niet gebruikt worden. Vruchten- en groentesappen kunnen zonder beperking gebruikt worden, als er bij de produktie tenminste geen suiker aan is toegevoegd. Vooral druivesap heeft een positieve invloed op het hart en de bloedvaten.

Suiker en zout (ook kruidenzout) dient zo min mogelijk gebruikt te worden. Wel is het belangrijk dat men voldoende kalium en magnesium binnenkrijgt, vooral wanneer medicijnen gebruikt worden tegen te hoge bloeddruk of middelen die ontwaterend werken. Verder hebben linolzuur, selenium, vitamine E en vitamine B15 een positieve invloed op de gezondheid van de hart- en vaatpatiënt.Voor meer informatie over Hart-en vaatziekten en gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers.

Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 

Granen en deegwaren
Zuivel en vlees.
Dranken
bottom of page