top of page

Gewrichtsreuma en gewrichtsaandoeningen

Voedingsadvies.

Gewrichtsreuma en gewrichtsaandoeningen
Aanvullend:

Deegwaren dienen altijd van volkorenkwaliteit te zijn. Belangrijk voor de patiënt met gewrichtsklachten zijn vooral haver, gerst en gierst, omdat deze veel kiezelzuur bevatten.

Ten aanzien van het eten van aardappelen zijn er geen beperkingen. Ook groenten kunnen onbeperkt gegeten worden. Voorop staat daarbij dat men veel groene groenten eet, alsmede peulvruchten, sojabonen, sojaprodukten alsmede bladgroenten die veel calcium bevatten. Ook fruit, in het bijzonder zongerijpt fruit waaronder appels, peren en pruimen kunnen gegeten worden.

Melkprodukten kunnen onbeperkt gebruikt worden, althans wanneer men daarvan geen last heeft of te dik wordt. Dit geldt dus zowel voor melk als voor karnemelk, yoghurt, roomboter en kaas. Al deze produkten hebben een hoog kalkgehalte, hetgeen belangrijk is voor de botten en de gewrichten. Wordt koemelk niet verdragen, dan kan geitemelk gebruikt worden, dat tevens een hoog kalium- en natriumgehalte heeft. Het vleesgebruik kan beter gematigd worden. Vervangende vleesprodukten zijn beter voor de gewrichtspatiënt, maar men kan matig vleesgebruik natuurlijk ook afwisselen met vleesvervangende producten, bij voorkeur op basis van soja.

Oliën en vetten

Alle soorten suiker dienen zo min mogelijk gebruikt te worden, evenals keukenzout of kruidenzout. Het gebruik van dierlijke eiwitten wordt afgeraden, maar plantaardige eiwitten kunnen zonder bezwaar gebruikt worden. Verder is het belangrijk dat de voeding alkalisch is, voldoende calcium en kalium bevat, alsmede kiezelzuur en
vitamine K.

Voor meer informatie over gewrichtsreuma en gewrichtsaandoeningen en gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers.

 

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 

Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

Supplementen:

Vitaminen:  Vit. C-complex (Acerola Plus, 2000-4000 mg per dag), D en E, A/D 25000/1000 IE per dag, B-complex, B2, B3, B5, B6, B12, foliumzuur, PaBa, inositol.

​

Mineralen:  Calcium, dolomite, magnesium, zink, selenium, koper, lecithine, mangaan (Grandelat Sporen-elementen)


Voedinglementen:  Brandnetelzaad of Urticalcin , gamma-linoleenzuur.(met Teunisbloem- en Borage-olie), zwarte bessenolie,  pompoenpitpreparaten (ter versterking bekkenbodem- en blaasspieren). Kruidenthee: elke dag een pot brandnetelthee, paardestaart.

Edelsteen: Malachiet, smeerwortel (uitwendig), geen ijzersulfaten gebruiken (ijzer en calcium vormen een onopneembaar complex in de buitenlucht en in het zonlicht.

Granen en deegwaren

Het gebruik van plantaardige vetten is te prefereren boven het gebruik van dierlijke vetten. Toch kan men met mate gebruik maken van roomboter. Als olie kan het beste koudgeperste olie, zoals maïskiemolie en tarwekiemolie gebruikt worden.

Het gebruik van koffie, zwarte thee en alcohol dient zoveel mogelijk beperkt te blijven. Beter is het om mineraalwater te drinken, in het bijzonder Spa blauw. Het is aan te raden tenminste twee liter mineraalwater per dag te drinken. Frisdranken dienen niet gebruikt te worden, aangezien deze doorgaans veel fosfor bevatten, hetgeen een negatieve invloed op de gewrichten uitoefent. Beter is het om biologische vruchten- en groentesappen te drinken.

Diversen
Aardappelen, groenten en fruit
Zuivel en vlees.
Dranken
Dieet bij gewrichtsaandoeningen

Veel gewrichtsaandoeningen worden veroorzaakt door een stofwisselingsstoornis in het botweefsel. Ook kan het bindweefsel bij de klachten betrokken zijn. Omdat bij gewrichtsaandoeningen de voeding een belangrijke rol speelt dient men zich hierbij eveneens aan een dieet te houden.

bottom of page