top of page

Voeding en gezondheid

Advies.

Voeding en gezondheid
Een optimale inname van voedingsstoffen voor een betere bescherming

'Wie goed eet, heeft geen extra vitaminen en mineralen nodig', is de standaardverklaring waarmee het gebruik van voedingssupplementen vaak van de hand wordt gewezen. Geregeld voegt men hieraan toe dat alleen kinderen in de groei, zwangere vrouwen en ouderen extra inname nodig hebben en dan vooral als de "R" in de maand is, of tijdens ziekte.

Optimale inname
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Vitaminen en mineralen
Extra bescherming door hogere inname
Optimale inname
Kwaliteit

Vanzelfsprekend is het wel van belang te letten op de kwaliteit van de producten. Er zijn tegenwoordig zeer veel voedingssupplementen verkrijgbaar. De kwalitatieve verschillen tussen de producten zijn groot. De kwaliteit wordt mede bepaald door de hoeveelheid, diversiteit en opneembaarheid van de verschillende voedingsstoffen. Er zijn een aantal richtlijnen die bij de aanschaf van een voedingssupplement in acht genomen kan worden:

Het product dient te zijn samengesteld op basis van serieus wetenschappelijk onderzoek naar de functies en werking van voedingsstoffen in het lichaam. Dit betekent vaak dat de samenstelling verder gaat dan de ADH. De ADH is immers vastgesteld om tekorten te voorkomen, niet om een optimale gezondheid te bevorderen.
Het product bevat, waar mogelijk, natuurlijke grondstoffen. De kwaliteit van vitamine E wordt bijvoorbeeld voornamelijk bepaald door het feit of het 100% natuurlijke vitamine E (d-alfa tocoferol) of synthetische vitamine E (dl-alfa tocoferol) is. Natuurlijke vitamine E is in het lichaam twee tot drie maal actiever dan synthetische.
Het product bevat mineraalverbindingen die een goede opname garanderen zoals citraten, picolinaten en aminozuurchelaten. De naam Albion die u op etiketten aan kunt treffen garandeert dat het chelaat gemaakt is volgens een gepatenteerd proces dat een goede opname garandeert.
Het is vanzelfsprekend dat het product geen onnodige toevoegingen bevat, zoals suiker, zout, gist of zetmeel. Ook synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen horen niet thuis in het voedingssupplement.
 
Alle ingrediënten staan vermeld op het etiket. De aanwezigheid van alle ingrediënten wordt gegarandeerd tot op de datum die op de pot vermeld staat (100% labelclaim). Het product heeft een (donkere) glazen verpakking. Dit is de beste garantie voor behoud van de inhoud, aangezien dit materiaal luchtdicht en lichtdicht is en er geen interactie met de inhoud kan plaatsvinden. Natuurlijk zoekt u een product dat zoveel mogelijk aansluit bij uw levenswijze. Er zijn voedingssupplementen die speciaal geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Er zijn ook supplementen die een kosher keurmerk hebben. Indien er soja in een product verwerkt is, zoals bijvoorbeeld in multi-vitaminen/mineralen preparaten, of producten voor de hormoonhuishouding, garandeert het label "soy from nature" dat het product gegarandeerd vrij is van genetische manipulatie.

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, kan de normale voeding niet altijd voorzien in een optimale inname van voedingsstoffen. Alleen door een optimale inname is het mogelijk te profiteren van de extra bescherming die de betreffende stoffen kunnen bieden. Het samenstellen van een volwaardig dieet vereist uitgebreide kennis van voeding. Bovendien zijn de behoeften individueel bepaald. Sommige mensen hebben van bepaalde voedingselementen, door erfelijke kwesties of levensstijl, twee tot tien keer zoveel nodig als anderen.


Ook het spijsverteringsstelsel beïnvloedt de behoefte aan voedingsstoffen. Zo blijkt ongeveer een derde van de mensen boven de 50 jaar in ons land een tekort te vertonen aan vitamine B12. Een verminderde productie van maagsap is hier de oorzaak van: de vitamine B12 wordt onvoldoende uit de voeding vrijgemaakt. Zo hebben dus veel senioren een tekort aan vitamine B12, ondanks het feit dat zij met de voeding voldoende vitamine B12 innemen, althans volgens de door de overheid Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

De ADH is een richtlijn voor de inname van een aantal voedingsstoffen. De overheid heeft het merendeel van deze richtlijnen in de jaren 50 vastgesteld. Overigens voor slechts elf van de meer dan vijftig essentiële voedingsstoffen. Vaak wordt gedacht dat deze aanbevolen hoeveelheden gebaseerd zijn op een optimale inname. Dit is echter een misverstand. De beschreven ADH's zijn hoeveelheden die bedoeld zijn om tekorten te voorkomen, met een ingebouwde veiligheidsmarge. ADH's geven niet het niveau voor een optimale gezondheid aan, een onderwerp dat juist steeds meer wetenschappers bezighoudt. Het is algemeen bekend dat een groot aantal bevolkingsgroepen een hogere behoefte heeft dan de ADH, zoals ouderen, kinderen in de groei, sporters, zieken, herstellenden, mensen die aan de lijn doen, veganisten, mensen die roken, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook stress en chronisch gebruik van medicijnen kunnen de behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen doen toenemen.

Vitaminen en mineralen zijn vaak vooral bekend met betrekking tot het voorkomen van bepaalde gebreksziekten. Zo wordt vitamine C in verband gebracht met scheurbuik, vitamine B1 met beriberi, vitamine D met rachitis, vitamine B12 en ijzer met bloedarmoede, jodium met schildklierproblemen en calcium met botontkalking.


De werking van de voedingsstoffen is echter veel breder dan het voorkomen van genoemde gebreksziekten. De gebreksziekten zijn in feite de slotfases van een lange lijst van klachten die gewoonlijk niet in verband worden gebracht met specifieke vitamine- en mineraalgebreken. Op zich is dit logisch. Artsen zijn geschoold op het gebied van ziekte en het wegnemen van klachten. Zij richten zich daarbij veelal op de symptomen van de kwaal. Zo krijgt men als men slecht slaapt een slaapmiddel; als men slecht ziet een bril; bij nervositeit kalmerende middelen en bij hoofdpijn pijnstillers. Maar de hoofdpijn wordt natuurlijk niet veroorzaakt door een tekort aan aspirine in het lichaam en slapeloosheid niet door gebrek aan slaappillen. De oorzaken liggen elders. Zo kan slecht zien bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een vitamine A- of een ander voedingsgebrek.
Eczeem kan een gevolg zijn van een tekort aan onverzadigde vetzuren, vitamine B2, B3, B6, pantotheenzuur en/of zink. Het kan ook een reactie zijn op een stof die de oorzaak is van een bepaalde allergie. Het vereist inspanning en tijd hier achter te komen. Medicijntherapie kent dit probleem niet. Een corticosteroïdcrème neemt de uitslag vaak weg, wat ook de oorzaak mag zijn. Maar als het eczeem een gevolg was van vitamine B6-gebrek, krijgt men echter later mogelijk last van andere kwalen, omdat de corticosteroïdcrème dit tekort niet heeft opgeheven.

Zo zal het gebruik van geneesmiddelen die niets doen aan de onderliggende oorzaak van de klachten er toe kunnen leiden dat later andere klachten optreden, veroorzaakt door dezelfde (niet opgeloste) tekorten in de voeding. Gebruik van nog meer medicijnen voor de bijkomende klachten zal nog steeds de onderliggende oorzaak niet aanpakken, maar wel de kans op bijvoorbeeld bijwerkingen verhogen.

De stelling: iemand die goed eet, heeft geen extra vitaminen nodig, zou eigenlijk moeten luiden: iemand die goed eet, wordt minder snel ziek, omdat hij in ieder geval minimale hoeveelheden aan vitaminen en andere voedingsstoffen naar binnen krijgt. Inname van extra vitaminen betekent meer bescherming en meer weerstand. De theorie dat hogere doses vitaminen en mineralen een extra bijdrage aan de gezondheid leveren, wordt tegenwoordig door velen naar voren gebracht. Zo verlaagt een tweemaal hogere inname dan de ADH van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap, het risico van spina bifida (een 'open ruggetje') bij pasgeborenen. Een extra inname van vitamine B6, B12, foliumzuur, vitamine C en E en andere anti-oxidanten kan bijdragen tot verlaging van de kans op hart- en vaataandoeningen. Van selenium, vitamine C en caroteen bestaan sterke aanwijzingen dat extra inname bescherming biedt tegen het ontstaan van kanker. Er zijn meerdere onderzoeken bekend dat inname van 400 IE vitamine E het risico van een hartinfarct in bepaalde gevallen met meer dan 70% doet dalen. Deze hoeveelheid kan onmogelijk uit normale voeding worden opgenomen; de gemiddelde dagelijkse inname bedraagt ongeveer 10 IE.

Een aantal voedingssupplementen bevat dan ook grotere hoeveelheden vitaminen en mineralen dan de ADH. Het gebruik van voedingssupplementen is een eenvoudige, effectieve en veilige manier om een optimale hoeveelheid vitaminen, mineralen en anti-oxidanten in te nemen.

Voor meer informatie over voeding, gezondheid en het gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers of stuur een mail naar advies[@]rozemarijnenthijm.nl

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 


Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

bottom of page