top of page

Huid, haar en nagels

Advies

Huid, haar en nagels
Voedingsadvies voor de uiterlijke verzorging
Een gave huid
Een gezonde darmflora

De 'goede' lichaamseigen bacterieen, zoals L. acidophilus, B. lactis, L. paracasei en L. rhamnosus, zijn belangrijk voor een gezonde darmflora. U kunt de goede bacterieen in de darmen aanvullen met een probiotica preparaat. Hierbij is de kwaliteit van zo'n preparaat van groot belang. De bacterieen in een preparaat dienen lichaamseigen en levensvatbaar te zijn om daadwerkelijk een positieve bijdrage te kunnen leveren.

Vetten in de voeding
Kinderen en huidproblemen

Bij hele kleine kinderen is de relatie tussen de darmen en de huid heel goed merkbaar. Een combinatie van darmkrampjes en huiduitslag komt vaak voor. Het darmslijmvlies van jonge kinderen is niet volgroeid, waardoor de natuurlijke barrière-functie in de darm nog niet optimaal is. Al bij kleine kinderen kan GLA ontstekingsreacties in de darm, slijmvliezen en huid helpen verminderen, in combinatie met een probioticum dat specifiek is aangepast aan de darmflora van kleine kinderen.

GLA en probiotica, de basis voor huidverzorging
Een hoofdluisbesmetting onder controle?

Een slechte kwaliteit van haar en nagels kan tal van oorzaken hebben, zoals een afwijkend eetpatroon, ondervoeding of ziekte. Ook kunnen infecties of ontstekingsreacties in de huid (zoals eczeem of psoriasis) de groei van nagels of haren verstoren.

De stevigheid van haren en nagels wordt voor een groot deel bepaald door zwavelhoudende aminozuren, vooral cysteane. Een tekort aan deze aminozuren kan ontstaan bij een eenzijdig voedingspatroon die niet voldoende eiwitten (de bron van zwavelhoudende aminozuren) bevat.

MSM en biotine zijn stoffen waarvan is aangetoond dat zij zwakke nagels kunnen helpen verstevigen. Bij dun haar en/of zwakke nagels wordt daarom vaak gebruik gemaakt van supplementen die een combinatie van deze stoffen bevatten, of een antioxidantcomplex met zwavelhoudende bestanddelen. Wanneer er sprake is van een zeer slechte voeding of ernstige ziekte kan daarnaast N-acetyl-cysteïne als extra aanvulling worden overwogen.

Specifieke haarproblemen


Veel vrouwen ervaren abnormaal haarverlies na de zwangerschap. Zij hoeven zich over het algemeen echter geen zorgen te maken. Tijdens de zwangerschap verliest een vrouw veel minder haren dan normaal. Wanneer na de bevalling de hormoonhuishouding weer normaliseert treedt een periode van haarverlies op die soms tot wel een jaar na de bevalling aan kan houden. De haren die in deze periode uitvallen zijn de haren die normaal gesproken zonder zwangerschap uitgevallen zouden zijn. Er is dus sprake van normaal verlies van oude haren waarvoor verder geen behandeling nodig is.

Bij telogeen haarverlies valt het haar uit over de gehele hoofdhuid. De hoofdhuid zelf vertoont geen afwijkingen, tenzij er sprake is van een onderliggende huidaandoening. Meestal is dit haaruitval van korte duur, en ligt de oorzaak in een periode van lichamelijke stress, zoals ziekte, medische ingrepen, of medicijngebruik. Ook een slechte voeding en voedingstekorten kunnen een rol spelen. Het spreekt voor zich dat eerst de onderliggende oorzaak dient te worden opgespoord en behandeld. Bij ondervoeding dient het voedingspatroon te worden verbeterd. Aanvulling met een multivitaminenpreparaat kan helpen om tekorten te voorkomen en te bestrijden. Verdere adviezen zijn afhankelijk van het eventueel onderliggende ziektebeeld.

Onderzoek heeft aangetoond dat gebruik van co-enzym Q10 de kans op haaruitval bij het gebruik van coumarinederivaten (bepaald type antistollingsmiddelen) kan verminderen.

Alopecia androgenetica komt beduidend vaker bij mannen als bij vrouwen voor. In dit geval is er eerst sprake van het terugtrekken van de haargrens op het voorhoofd en dunner worden van het hoofdhaar op de kruin. Mannelijke geslachtshormonen, met name het dihydrotestosteron (DHT), spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van deze vorm van haarverlies. Medicijnen die de vorming van DHT remmen, worden daarom vaak ingezet. In een studie is gevonden dat het gebruik van de bessen van de zaagpalm (Saw Palmetto, serenoa repens), bij 60% van de mannelijke proefpersonen met alopecia androgenetica een cosmetische verbetering van de haargroei liet zien. Ook zink remt de aanmaak van DHT.

Alopecia areata betekent "plaatselijke kaalheid". Bij deze aandoening treedt een plaatselijke haaruitval op, waardoor kale plekken op de hoofdhuid ontstaan. Deze haaruitval wordt veroorzaakt door een ontstekingsreactie rond de haarwortels, waardoor deze afwijkende haren (die snel afbreken) of helemaal geen haren produceren. Supplementen zoals GLA (gamma-linlinoleenzuur), probiotica (goede darmbacteriën) en antioxidanten worden hier samen ingezet om de ontstekingsreactie te bestrijden.

Voor meer informatie over huid- en haarproblemen en gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers.

 

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 


Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)
 

Iedereen wil graag gezond haar, een gave huid en stevige nagels. Niet iedereen heeft dit van nature. Een aantal voedingsmaatregelen en voedingssupplementen kan een bijdrage leveren aan de uiterlijke verzorging.

Bij huidklachten is het nuttig om zowel de weerstand te versterken, als de conditie van het darmslijmvlies te optimaliseren. Dit klinkt misschien vreemd, maar het immuunsysteem van huid en slijmvliezen is nauw met elkaar verbonden. Daardoor kan een reactie op een plaats in het lichaam (bijvoorbeeld een voedselallergie) leiden tot een reactie op een andere plaats (eczeem).

Voldoende rust en ontspanning, een gezonde levenswijze, volwaardige voeding en eventuele aanvulling met een breed samengesteld multi-vitaminen/mineralen complex of een anti-oxidanten complex kunnen een bijdrage leveren aan een goede weerstand.

Een gezonde darmflora en de juiste vetten in de voeding kunnen bijdragen aan het goed functioneren van het darmslijmvlies. Omgekeerd dient een goed functionerend darmslijmvlies weer als voedingsbodem voor de darmflora.

De vetten in de voeding zijn een belangrijke voedingsbodem voor de darmen en het darmslijmvlies. Daarnaast dienen deze vetten als grondstof voor de zogenaamde prostaglandines (hormoonachtige stoffen die tal van lichaamsprocessen sturen). Een verstoorde prostaglandine-aanmaak leidt gemakkelijk tot huidproblemen.


De meest voorkomende oorzaak van deze verstoring is dat men te weinig onverzadigde vetten (OV) binnenkrijgt en teveel verzadigde vetten (VV). Minder gebruik van VV zoals uit vlees, melk en kaas en meer gebruik van OV zoals uit koud-gebruikte, koudgeperste plantaardige olie, is daarom bij alle huidproblemen aan te bevelen.

Bij huidproblemen die voortkomen uit een ontstekingsreactie, zoals acné, eczeem of een allergische reactie, kan extra inname van het omega-6 vetzuur gammalinoleenzuur (GLA) de ontstekingsreacties remmen. Doorgaans wordt 300-600 mg GLA gebruikt. GLA wordt gewonnen uit teunisbloem- of uit borageolie (uit bernagiezaad), waarbij borage de rijkste bron is.

Kort samengevat vormen de huid en slijmvliezen 'de weerstand', tegen binnendringers. De verdedigingsreactie van het immuunsysteem op binnendringers en op beschadigd weefsel is een ontsteking. Ontstekingen kunnen de barrièrefunctie verstoren. Omdat het immuunsysteem van huid en slijmvliezen nauw met elkaar verbonden is, kan dit leiden tot huidproblemen. De barriarefunctie kan worden versterkt door GLA en probiotica, al op jonge leeftijd.

Huid, haar en nagels
bottom of page