top of page

Huidproblemen

Advies.

Huidproblemen
Voedingsadvies voor een gave huid

Iedereen wil graag een mooie, gave huid. Niet iedereen heeft deze van nature. Veel mensen kampen met huidproblemen. Om huidproblemen het hoofd te bieden zijn er drie aandachtsgebieden:

 

  • het immuunsysteem

  • verkeerde voeding, met name de vetten uit de voeding

  • de spijsvertering.


Het ontstaan van een huidaandoening is overigens vaak een gevolg van een combinatie van deze oorzaken, waarbij meestal één van de oorzaken domineert.

Het immuunsysteem
Voedingsvetten
Spijsvertering

In het spijsverteringskanaal vinden heel veel reacties van het immuunsysteem plaats. Dit is logisch, aangezien hier het lichaam het meest in contact komt met stoffen die het lichaam willen binnendringen. De binnenbekleding van de darm (het darmepitheel) dient als barrière om lichaamsvreemde stoffen, zoals ziekteverwekkers, tegen te houden. Het darmepitheel wordt onder meer in stand gehouden door de darmflora. Omgekeerd dient een intact darmepitheel als voedingsbodem voor de darmflora.

Indien een lichaamsvreemde stof het lichaam via het darmepitheel wil binnendringen, zal het afweersysteem antistoffen tegen deze stof aanmaken. Deze antistoffen verspreiden zich door het hele lichaam en zijn binnen een enkele uren aantoonbaar in alle slijmvliezen van het lichaam en in de huid. De door het immuunsysteem verkregen informatie over de lichaamsvreemde stof in de darm, wordt dus aan de rest van het lichaam doorgegeven. Indien in de darm een ’verdedigingsreactie’ van het afweersysteem tegen de lichaamsvreemde stof plaatsvindt (een ontstekingsreactie), kan deze reactie zich voortzetten in alle slijmvliezen en de huid. Een overmatige reactie op een binnendringer in de darm (een allergische reactie) kan dus voor een hevige reactie in de slijmvliezen of de huid zorgen.


Ontstekingsreacties in de darm kunnen worden geremd door inname van een hoge dosering GLA (gamma-linoleenzuur).
Een evenwichtige darmflora zal in veel gevallen bijdragen aan directe verbetering, doordat de barrièrefunctie van het darmepitheel hersteld kan worden. De darmflora kan ondersteund worden door een krachtig, maagzuurresistent darmbacteriepreparaat (probioticum). De combinatie GLA en probiotica is in heel veel gevallen van huid- en slijmvliesproblemen aan te bevelen.

Supplementen

Een overmatige reactie van het immuunsysteem, ofwel een allergische reactie, kan diverse symptomen geven. De meeste reacties van de huid hebben te maken met ontstekingsbeelden en/of een ongecontroleerde afgifte van histamine. Histamine is met betrekking tot de huid onder andere verantwoordelijk voor het ontstaan van roodheid en zwelling (oedeem), zoals bij netelroos (urticaria). Problemen kunnen worden voorkomen door het immuunsysteem zo te versterken, dat allergische reacties en ontstekingen niet meer optreden. Bij overgevoeligheid voor een stof kan de betreffende stof het beste vermeden worden. Helaas is het niet altijd zo simpel. Moeilijker is het vinden van factoren die zelf geen reactie oproepen, maar het immuunsysteem wel dusdanig beïnvloeden, dat van een belastende factor sprake is. Bekende belastende voedingsmiddelen zijn citrusvruchten, cacao, pinda’s en tarwe. Andere factoren die het immuunsysteem kunnen belasten zijn stress en alle lichaamsvreemde stoffen zoals medicijnen, luchtverontreiniging, synthetische voedingsadditieven en tabak.

Het eigenlijke functioneren van het immuunsysteem is afhankelijk van een aantal voedingsfactoren zoals vitamine A, C, E, caroteen, cysteïne, zink, magnesium en selenium. Voldoende (extra) inname van deze voedingsstoffen is aan te raden in al die gevallen van huidaandoeningen waarbij ontstekingsbeelden optreden zoals bij acne, dermatitis en eventueel psoriasis. In de praktijk wordt, om het immuunsysteem te versterken, meestal een anti-oxidantencomplex ingenomen.

De vetten uit de voeding dienen onder meer als grondstof voor prostaglandines. Dit zijn hormoonachtige stoffen die in samenhang met andere, vergelijkbare stoffen tal van lichaamsprocessen sturen. Zij regelen onder meer de hormoonaanmaak (acne), histamine-afgifte (netelroos, urticaria), celdeling (psoriasis) en ontstekingsbevordering en -remming (acne, psoriasis, dermatitis). Een verstoorde prostaglandine-aanmaak leidt dus gemakkelijk tot huidproblemen. Een tekort aan onverzadigde vetten (OV) en een overschot aan verzadigde vetten (VV) is de meest voorkomende oorzaak van verstoring. Uit VV worden andere prostaglandines aangemaakt dan uit OV. Minder gebruik van VV zoals uit vlees, melk en kaas en meer gebruik van OV zoals uit koudgebruikte, koudgeperste plantaardige olie, is aan te bevelen.

Omdat OV erg gevoelig is voor oxidatie is extra inname van vitamine E daarbij noodzakelijk. Ook de volgende omstandigheden en factoren kunnen de prostaglandine-aanmaak negatief beïnvloeden; stress, straling, koffie, cacao, hormonen (anticonceptie pil), suiker, slaaptekort, medicijngebruik en alcohol. De aanmaak van prostaglandines is mede afhankelijk van een aantal andere voedingsfactoren zoals vitamine A, B1, B6, C, caroteen, zink en magnesium. Voldoende (extra) inname van deze stoffen, bijvoorkeur in de vorm van een multi, is noodzakelijk.

Voor meer informatie over huid- en haarproblemen en gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers.

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 

Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

Het functioneren van de huid is afhankelijk van zeer veel voedingsfactoren. Alleen al om deze reden is het aan te bevelen om een multi preparaat in te nemen, waardoor tekorten in de voeding worden voorkomen.
Om het immuunsysteem zo optimaal mogelijk te laten functioneren kan het beste een anti-oxidantencomplex worden ingezet.
Een krachtig darmflora opbouwend preparaat (probioticum), in combinatie met het vetzuur GLA (gamma linoleenzuur) in een hoge dosering (150-600 mg), kan in veel gevallen van huidproblemen een aanmerkelijke verbetering te zien geven.

bottom of page