top of page

Probiotica 

Wist u dat over? 

Probiotica
Wist u dat..?

De mens is zo gezond als zijn of haar darmen

  • Uw darm 10 keer meer bacteriën bevat dan het totaal aantal cellen in uw lichaam?

  • Deze bacteriën bij een volwassene zo’n 1 à 1.5 kg wegen?

  • Een gezond evenwicht in deze bacteriehuishouding eigenlijk onze gezondheid bepaalt?

  • Daarom een oude wijsheid luidt: De mens is zo gezond als zijn darmen?

  • We het niet vaak over onze darmen en ontlasting hebben, maar dat het goed is om te weten dat gezonde darmen ontlasting produceren die onder andere aan de volgende voorwaarden voldoet?

  1. minimaal 1 x per dag

  2. is worstvormig en plakt en drijft niet

  3. bevat geen onverteerde voedselresten

  4. is geen pijnlijke aangelegenheid

  5. spoelt makkelijk weg

  • Er veel omstandigheden zijn waarbij de hoeveelheid darmbacteriën kan veranderen? Bijvoorbeeld in stresssituaties, bij gebruik van antibiotica, na een operatie, bij regelmatig medicijngebruik en bij voedselallergieën en -intoleranties.

  • ‘Goede’ darmbacteriën stofjes afscheiden die ervoor zorgen dat ‘slechte’ darmbacteriën niet kunnen overleven?

  • Het dus zeer belangrijk is om ‘goede’ darmbacteriën aan te vullen wanneer hieraan een tekort bestaat?

  • Ter aanvulling van een tekort aan ‘goede’ darmbacteriën een hoog gedoseerd probioticum kan worden gebruikt om de darmflora weer op orde te krijgen?

  • Een aanvulling met een probioticum zorgt dat zowel het aantal als de kwaliteit van de darmbacteriën wordt verhoogd?

  • Het belangrijk is dat een probioticum daadwerkelijk levende micro-organismen bevat? De bacteriën moeten immers kunnen overleven in ons maag-darmkanaal (o.a. maagzuur) en ook vele uren actief zijn in onze darmen, zodat ze hun werk goed kunnen doen.

  • Het produceren van stoffen die onze gezondheid bevorderen één van de belangrijkste taken is van goede darmbacteriën?

  • Goede darmbacteriën ook heel veel andere functies hebben in ons lichaam?​

    • ze bevorderen de darmperistaltiek

    • ze produceren stoffen en vitaminen die energie leveren voor onze darm zelf

    • ze ondersteunen ons immuunsysteem

    • ze spelen een rol in onze bloedsuikerregulatie

    • ze zijn mede bepalend voor de kwaliteit van onze voedselvertering

    • ze zijn een uitermate belangrijke schakel in onze hormoonhuishouding

    • Bij dagelijkse ontlasting een probioticum optimaal effectief is? Wat u naast het gebruiken van een probioticum hieraan zelf nog kunt doen is:

    • gebruik voeding met oplosbare vezels (bijvoorbeeld groente, fruit, kokos, haver, lijnzaad)

    • gebruik gezonde vetten en voldoende vetten (bijvoorbeeld kokosolie, vette vis, noten, olijfolie, lijnolie, visolie)

    • gebruik gefermenteerde voedingsmiddelen (zoals zuurkool, wijn, echt zure melkproducten en tofu)

    • gebruik zo weinig mogelijk suikers, geraffineerde koolhydraten (zoals bloem, witte rijst en witte pasta), E-nummers en zoete zuivel (zoals melk en vla)

    • gebruik magnesiumrijke voeding, zoals noten en bladgroente

    • gebruik ruim voldoende (lauwwarm) water en/of kruidenthee

    • Wanneer u voor een probioticum kiest, het belangrijk is dat u kiest voor een preparaat dat meerdere bacteriestammen en meerdere bacteriesoorten bevat (een zogenaamd multispecies probioticum)?

    • Elke bacteriestam en elke bacteriesoort zijn eigen specifieke werking heeft in onze darm? Een combinatie van meerdere bacteriestammen en meerdere bacteriesoorten heeft dus in het algemeen een bredere en meer effectieve werking dan een supplement met weinig stammen.

    • Bacteriën een voedingsbodem nodig hebben? En dat het daarom belangrijk is dat aan een probioticum zogenaamde prebiotische stoffen zijn toegevoegd, zoals inuline en fructo-oligosachariden? Prebiotische stoffen bieden namelijk deze voedingsbodem voor probiotische bacteriën.

    • Ze zijn belangrijk voor het darmslijmvlies

Ons maag-darmkanaal is bevolkt met honderden miljoenen bacteriën. Op dit moment zijn 2.000 verschillende bacteriestammen geïdentificeerd. In een gezonde situatie is er een evenwichtige samenstelling van bacteriën.

Door dit evenwicht zijn wij in staat om voedsel te verteren, kunnen vitaminen worden geproduceerd, worden wij beschermd tegen invloeden van buitenaf en wordt ons immuunsysteem gestimuleerd.

Onderzoek heeft aangetoond dat de bacteriën die ons maag-darmkanaal bevolken actief zijn op drie niveaus, namelijk:

  1. eerste niveau: weren van indringers (slechte bacteriën)

  2. tweede niveau: versterken van de barrièrefunctie van darmslijmvliezen

  3. derde niveau: stimuleren van het immuunsysteem

Probiotica zijn voedingsmiddelen of –supplementen die bestaan uit levende micro-organismen, meestal bacteriën. Een probioticum heeft als doel het evenwicht in de darm te verbeteren om zo de gezondheid positief te beïnvloeden. Een bacteriestam die een gezondheidsbevorderend effect heeft, wordt ook wel probiotische bacteriestam genoemd. Niet elke probiotische bacteriestam is hetzelfde. Een bepaalde stam kan bijvoorbeeld actief zijn op het eerste niveau van de darm, terwijl een andere actief is op het tweede of derde niveau.

Een zogenaamd multispecies probioticum is samengesteld uit meerdere bacteriestammen van meerdere soorten micro-organismen. Naast multispecies preparaten bestaan ook monospecies preparaten. Monospecies producten bevatten meerdere stammen van slechts één enkel micro-organisme. Een multispecies probioticum is effectiever dan een samenstelling van meerdere stammen (multistrain) van dezelfde soort (monospecies). Bij multispecies preparaten worden de verschillende soortspecifieke eigenschappen namelijk gecombineerd en versterken hierdoor elkaars invloed. Hierdoor is een multispecies probioticum actief op alle niveaus in de darm. Een multispecies probioticum kan bovendien meer succesvol verblijven in de darm door een grotere slagingskans op hechting aan het darmslijmvlies (kolonisatie).

Omdat een multispecies probioticum actief is op alle niveaus in de darm, kan een multispecies preparaat ook worden ingezet voor een breed scala aan darmgerelateerde gezondheidsindicaties.

bottom of page