top of page

Co-enzym Q10

Wist u dat over? 

Co-enzym Q10
Wist u dat..?

Co-enzym Q10: een belangrijke energie leverancier

Immuunsysteem

Cellen en weefsels die een rol spelen bij het functioneren van het immuunsysteem zijn afhankelijk van een goed energieniveau en dus van een goede aanvoer van Q10. Verschillende studies hebben het immuunstimulerende effect van co-enzym Q10 aangetoond.

Tandvlees

Gezond gewicht

Fysieke prestatie
Hart en bloedvaten
Bloeddruk
Cholesterol

Cholesterolverlagende middelen beïnvloeden de omzetting van Q10 waardoor het Q10 niveau in het lichaam kan veranderen. Suppletie van Q10 voor gebruikers van cholesterolverlagers (statines) kan belangrijk zijn om te zorgen dat het Q10 gehalte in het lichaam goed blijft.

 • Co-enzym Q10 een centrale rol speelt in de aanmaak van ‘energiepakketjes’ (ATP) in de ‘energiefabriekjes’ (mitochondriën) in onze cellen? Zonder voldoende stoffen als Q10 wordt slechts een fractie van de normale energie aangemaakt.

 • Bijvoorbeeld naarmate we ouder worden, meer gaan sporten of gaan diëten de behoefte aan co-enzym Q10 verhoogd kan zijn?

 • Nagenoeg alle mensen die een cholesterolverlagende statine slikken minder Q10 tot hun beschikking hebben dan mensen die dit medicijn niet slikken?

 • We co-enzym Q10 in principe zelf kunnen aanmaken uit voedingsstoffen zoals haring, avocado, en pompoenpitten, maar dat de behoefte aan Q10 in sommige gevallen groter kan zijn?

 • Co-enzym Q10 heel belangrijk is voor ons hart, omdat het hart een spier is die 24 uur per dag een constante energieaanvoer nodig heeft?

 • De functie van ons lichaam en onze geest wordt verbeterd wanneer sprake is van een constant/stabiel energieniveau?

 • Onze hersenen, nieren en alvleesklier ook organen zijn die veel energie gebruiken?

 • Co-enzym Q10 het beste kan worden ingenomen bij een maaltijd die voldoende vet bevat? Voor veel mensen is dit bij het diner.

Kokosolie: 

 • Kokosolie een prachtige energieleverancier is, omdat kokosolie zorgt voor een constant/stabiel energieniveau?

 • Kokosolie, in tegenstelling tot veel andere voedingsmiddelen, als ‘brandstof’ in de bloedbaan blijft tot het is opgebruikt? De meeste andere voedingsmiddelen worden met behulp van insuline ‘weggewerkt’ naar onze cellen.

 • Kokosolie het verzadigingsgevoel ondersteunt, zodat je minder snel de behoefte krijgt aan tussendoortjes?

 • Dit verzadigingseffect van kokosolie sterk wordt ondersteund wanneer ook pure kokosolie (verkrijgbaar in reformzaken)  wordt gebruikt als boter op brood of om vlees in te bakken?

 • Kokosolie een zeer gezond vet is voor het hart, voor de cholesterolspiegel en niet te vergeten voor een gezond gewicht?

 • Kokosolie dus ook goed is als u wilt afvallen of op dieet bent?

Co-enzym Q10 is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Het speelt een belangrijke rol bij de omzetting van de energiereserves die in ons lichaam zijn opgeslagen. Omdat de meeste lichaamsfuncties afhankelijk zijn van een goede aanvoer van energie, is dit co-enzym van belang voor het behoud van een gezonde functie van vrijwel alle weefsels en organen.

 

Hoewel Q10 in ons lichaam kan worden omgezet, kan de capaciteit van ons lichaam onder bepaalde omstandigheden veranderen. Hierdoor kan een tekort aan Q10 ontstaan. Oorzaken van een Q10 tekort kunnen zijn:

 1. Een tekort aan cofactoren die verantwoordelijk zijn voor de omzetting van Q10 in het lichaam.

 2. Een erfelijke of aangeboren afwijking in de Q10 omzetting of het gebruik van Q10 in het lichaam.

 3. Een verhoogde behoefte aan Q10 als gevolg van een bepaalde gezondheidsindicatie of omstandigheid.

Q10 is belangrijk voor hart en bloedvaten, voor de bloeddruk en het immuunsysteem. Bovendien kan bij het ouder worden het gehalte aan Q10 veranderen. Dit kan bijdragen aan sommige ouderdomsverschijnselen. Voor het behoud van een goed Q10 gehalte kan een voedingssupplement met Q10 worden gebruikt.

Omdat Q10 betrokken is bij de energieproductie, kan worden verondersteld dat suppletie van Q10 een positieve invloed heeft op het fysieke uithoudingsvermogen en de prestatie.

Q10 speelt een sleutelrol in de energieproductie en is essentieel voor alle energieafhankelijke processen in ons lichaam, waaronder de samentrekking van het hart. Q10 heeft hiermee een belangrijke rol in het behoud van een goede hartfunctie. Daarnaast lijkt Q10 een beschermende rol te spelen voor de bloedvaten. Door haar antioxidatieve eigenschappen zorgt Q10 bovendien voor het behoud van een normaal cholesterolgehalte.

Q10 heeft geen directe invloed op de bloeddruk. Wat Q10 wel doet is dat het een positieve invloed heeft op factoren die een belangrijke rol spelen voor het behoud van een gezonde bloeddruk.

Bij 60% van de jongvolwassenen en 90% van de mensen van 65 jaar en ouder laat de conditie van het tandvlees te wensen over. Suppletie van Q10 kan belangrijk zijn voor het behoud van een goede conditie van het tandvlees.

Het behoud van een gezond gewicht heeft alles te maken met de energieproductie. Omdat Q10 een essentiële cofactor is bij de aanvoer van energie, is het denkbaar dat Q10 kan bijdragen aan het behoud van een gezond gewicht.

bottom of page