top of page

Ziekten van de urinewegen

Voedingsadvies.

Ziekte van de urinewegen
Aanvullend:
Granen en deegwaren
Aardappelen, groenten en fruit
Zuivel en vlees
Oliën en vetten
Diversen
Supplementen:

Vitaminen: Vit.A of beta-caroteen, B-complex, B2, B6, panthoteenzuur, C-complex (Acerola Plus), D, E (vitamine A en E werken diuretisch).

Mineralen: Zink, kalium, magnesium.

Voedingssupplementen: Plantensappen, pompoenpitpreparaten (bij incontinentie).


Kruidenthee: Guldenroede, berkenblad, solidago, duizendblad, lijnzaad, lavas, selderie, peterselie, jeneverbes en beredruif.

Edelsteen: Jade, Jaspis, Nefriet; honing, meerdere malen per dag een theelepel (Ook goed tegen bedplassen);
bindweefselmassage; leem/klei-wikkels; warmte/kruik; Nierontgiftiging vindt plaats door: eten van watermeloen of drinken van watermeloensap; drinken van water met citroensap (6 glazen per dag, gedurende 1 week); drinken van cranberrysap (2 glazen per dag, gedurende 1 week).

Dieet voor de urinewegen

Bij ziekte van de urinewegen, waartoe ook de nieren en de blaas behoren, is een juist voedingspatroon van het grootste belang. Veel afvalstoffen worden via de nieren en de urinewegen afgevoerd. Deze stoffen kunnen wel degelijk schade berokkenen aan de nieren en de urinewegen, reden waarom het gebruik ervan vermeden dient te worden.


Andere voedingsmiddelen bevatten echter weer stoffen die een genezende invloed op het weefsel van de nieren en de urinewegen hebben. Daarom kan in de meeste gevallen bij nier- en urinewegklachten het beste onderstaand dieet worden ingehouden.

Het is aan te raden om uitsluitend volkorenprodukten te gebruiken en geen witmeelprodukten.

Aardappelen mogen gegeten worden, maar wel met mate. Rauwkost kan zonder enige beperking worden gegeten, maar peulvruchten kunnen beter niet op het menu staan. Ook voedingsmiddelen die oxaalzuur bevatten, zoals spinazie, postelein en rabarber, kunnen beter niet worden gegeten. Wel is het goed om regelmatig pompoenpitten te gebruiken, vooral door mannen die lijden aan prostaatklachten.

Er dienen geen melkprodukten of kaas gebruikt te worden, evenmin als eieren. Met het gebruik van eiwitten moet men heel voorzichtig zijn of het nu om plantaardige of dierlijke gaat. Beter is het om geen vlees, vis en gevogelte te eten en heel spaarzaam gebruik te maken van sojaprodukten.

Oliën en vetten hebben nauwelijks een nadelige invloed op de urinewegen, maar het beste kunnen toch koudgeperste olien gebruikt worden, zoals maiskiemolie, tarwekiemolie of olijfolie.

Belangrijk is dat de patiënt dagelijks veel drinkt, tenminste 2 liter mineraalwater zonder koolzuur per dag. Het is beter om geen of zeer weinig koffie, zwarte thee en alcohol te drinken. Als vervanging kan men granenkoffie, vruchtesappen zonder suiker, verse groentesappen en kruidenthee drinken.

Scherpe kruiden en specerijen prikkelen de urinewegen onnodig en kunnen daarom beter niet gebruikt worden. Vooral Indische specerijen zijn slecht wanneer iemand aan een nierziekte lijdt. Ook suiker, suikerhoudende produkten, azijn en chocola kan men beter laten staan, terwijl met de zoutpot (ook met kruidenzout) spaarzaam dient te worden omgesprongen. De voeding dient bij voorkeur aliumrijk te zijn. Bindweefselmassage en voldoende beweging hebben een positieve invloed op de urinewegen. Verder is het belangrijk de nieren voldoende te ontgiften, bijvoorbeeld met behulp van kruidenthee, het eten van watermeloen, het drinken van cranberrysap (gedurende 5 dagen, 2 glazen sap per dag) of het gedurende één week lang dagelijks drinken van 6 glazen water, waaraan citroensap is toegevoegd.

Voor meer informatie over ziekten van de Urinewegen en gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers.

 

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 

Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

Dranken
bottom of page