top of page

Stress en spanning

Voedingsadvies.

Stress en spanning
Aanvullend:

Veel mensen realiseren zich niet dat hun voedingswijze stress kan veroorzaken. Aan de andere kant is het mogelijk om bestaande stress te verminderen door een aangepast voedingspatroon te volgen. Dat aangepaste voedingspatroon bestaat bijvoorbeeld uit het niet combineren van groenten en fruit in één gerecht, omdat daardoor darmgisting, een opgeblazen gevoel en dus ook stress kan ontstaan. Verder heeft het volgen van een stressvrij of stressverminderend dieet alleen zin wanneer men ook voldoende de tijd neemt om te eten. Bewuster bezig zijn met de eigen voeding door het zelf te bereiden kan tot een verbetering van de spijsvertering en een vermindering van de stress leiden.
Bij een stressvrij of stressverminderend dieet dient met de volgende faktoren rekening gehouden te worden.

Granen en deegwaren

Het gebruik van witte meelpodukten en witte deegwaren dient zoveel mogelijk vermeden te worden. Dat betekent dus: geen wit brood, witte rijst en andere witmeelprodukten zoals koek, cake, gebak, pizza, witte macaroni en spaghetti. Volkorenprodukten kunnen echter zonder enige reserve gegeten worden. Bruine rijst, havermout, boekweit, gort, mais en rogge kunnen desgewenst dagelijks op het menu staan. Ook andere volkoren deegwaren kunnen onbeperkt gebruikt worden.

Aardappelen, groenten en fruit
Zuivel en vlees
Oliën en vetten
Diversen

Vitaminen: Vit. A/D, B-complex, B2, B3, B6, B5, B12, biotine, foliumzuur, choline, inositol, PABA, C-complex (Acerola Plus), E 3 x 200 I.E.

Mineralen: Magnesium Multimineralencomplex , zink, selenium, germanium, taurine, cysteine, SOD, methionine, Co Q Zym 10, catalase, calcium, kalium.


Voedingssupplementen: Teunisbloemolie


Kruidenthee: melisse, st.janskruid, hop, oranjebloesem, valeriaanwortel en kamille.

Supplementen:

Edelsteen: Toermalijn; elke dag een flinke wandeling; ademhalingstechniek

Dieet bij stress

Aardappelen dienen met mate gegeten te worden en het beste is om uitsluitend biologisch geteelde aardappelen te gebruiken die in de schil worden gekookt. Rauwe groente wordt elke dag gegeten, maar een deel daarvan kan men ook stoven in plantaardige olie of eventjes stomen. Zongerijpt fruit kan onbeperkt gegeten worden, maar altijd tenminste twee uur vóór of na een maaltijd, aangezien anders gisting kan ontstaan. Biologische groenten en fruit verdienen ook hier weer de voorkeur.

Volle melkprodukten dienen niet gebruikt te worden. Biologische yoghurt en karnemelk, alsmede magere kaas, halfvette roomboter, kwark en geitekaas kunnen wel gebruikt worden. Alle worstsoorten alsmede ham, vet vlees en varkensvlees mogen echter niet op het menu voorkomen. Wel kan mager biologisch rundvlees worden gegeten, schapevlees of wild. Kippevlees dient men alleen te eten als het om een kip gaat die op een natuurlijke wijze is opgegroeid. Hetzelfde geldt voor eieren, waarvan men alleen de scharrelkwaliteit kiest. Vette vissoorten kan men beter laten staan, maar magere vissoorten kunnen wel gegeten worden, evenals schaaldieren. Het is wel belangrijk dat de vis en de schaaldieren zo vers mogelijk op het bord komen. Frituren en barbecuen is af te raden. Beter is het om de voedingsmiddelen te stomen, te stoven of te braden.

Met oliën en vetten dient men zeer voorzichtig te zijn, omdat deze erg stressverhogend kunnen werken. Bak- en braadvetten, alsmede frituurvet, margarine en halvarine kan men beter laten staan. Ook alle andere geharde vetten mogen niet worden gebruikt. Wel koudgeperste olie, zoals maiskiemolie, tarwekiemolie, zonnebloemolie en olijfolie kan men met mate gebruiken.

Zoals bij nagenoeg elk dieet kan men koffie, thee, alcohol en frisdranken beter laten staan. Wel kan men kruidenthee drinken of groente- en vruchtesap, mits daaraan geen suiker is toegevoegd.Voor een goede lichaamsreiniging is het noodzakelijk om dagelijks tenminste twee liter bronwater zonder prik (Spa blauw) te drinken.

Het gebruik van alle voedingsmiddelen waarin suiker is verwerkt (in welke vorm dan ook) dient vermeden te worden. Voorts dienen de voedingsprodukten zo natuurlijk mogelijk te zijn en geen additieven te bevatten. Teneinde het lichaam zo min mogelijk te belasten met onnatuurlijke stoffen, dienen de produkten zoveel mogelijk van biologische oorsprong te zijn.

Voor meer informatie over stress en spanning en gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers.

Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

Dranken
bottom of page