top of page

Maag-en darmaandoeningen

Voedingsadvies.

Maag-en darmaandoeningen
Aanvullend:
Granen en deegwaren
Aardappelen, groenten en fruit
Zuivel en vlees
Oliën en vetten

Het gebruik van geharde vetten moet vermeden worden, terwijl plantaardige vetten met mate kunnen worden gebruikt. Het eten van gebakken voedingsmiddelen heeft een negatieve invloed op het genezingsproces.

Diversen
Granen en deegwaren
Zuivel en vlees
Dranken

Voor meer informatie over maag- en darmaandoeningen en gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers.
 

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 


Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

Supplementen:

Kruiden: Anijs, koriander, venkel, karwij tegen winderigheid en laxeerthee van vuilboombast of senneblad (obstipatie) of -peul (kortdurend), kalmoes.

Ademhalingsoefeningen, hoge darmspoelingen bitterzout, glauberzout of epsomzout, geneeskrachtige klei. 

Dieet bij diarree

Wanneer iemand gedurende korte tijd last heeft van diarree hoeft meestal geen dieet gehouden te worden. Duurt de diarree echter langer dan 2 dagen, dan bestaat de mogelijkheid dat er te veel vocht wordt verloren en kan het beste wel dieet worden gehouden. Vooral kleine kinderen en bejaarden drogen bij diarree bijzonder snel uit en bij hen moet dan ook het dieet wat eerder worden ingezet. Van groot belang is dat de diarreepatiënt voldoende drinkt, tenminste 2 liter koolzuurvrij mineraalwater (bij voorkeur Spa blauw) per dag.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft bruinbrood een stoppende werking, maar het moet dan wel oud bruinbrood zijn en goed worden gekauwd. Daarnaast kunnen droge havervlokken genomen worden, die eveneens goed moeten worden gekauwd, zodat ze door het speeksel worden voorverteerd. Van rijstvlokken kan rijstvlokkenpap gemaakt worden, waarbij zo min mogelijk melk gebruikt dient te worden. Ook kan van havervlokken en wat water haverslijmsoep worden gemaakt.

De meeste groenten kunnen wel gegeten worden, maar alleen gekookt en in kleine beetjes. Koolsoorten, uien en prei worden niet gegeten en bij voorkeur ook geen groenten uit de diepvries. Ook rauwkost en peulvruchten dienen niet gegeten te worden. Steenvruchten, zoals abrikozen en perziken, moet de patiënt laten staan, evenals peren. Groentebouillon kan wel gebruikt worden, evenals geraspte appel, nadat het vruchtvlees bruin is gekleurd.

Zolang de ontlasting te dun is dient de patiënt in het geheel geen zuivelprodukten te gebruiken. Dus geen melk, yoghurt, karnemelk, kwark of kaas. Ook het gebruik van eieren is af te raden, terwijl het eten van vlees zoveel mogelijk beperkt dient te worden. De dierlijke eiwitten belasten het darmstelsel, vooral bij diarree, te veel. Vegetarische voeding is dan ook in een dergelijk geval sterk aan te raden.

Wie diarree heeft moet koffie, zwarte thee, alcohol en koolzuurhoudende dranken laten staan. Ook is het beter om geen leidingwater te drinken, maar wel bronwater zonder koolzuur. Ook gezoete vruchtesappen en dranken waarin witte suiker is verwerkt kan men beter laten staan. Bessensap is wel aan te bevelen, evenals vers wortelsap, rauw aardappelsap of koolsap.

De diarreepatiënt moet proberen eten en drinken gescheiden te houden. Suiker en suikerbevattende voedingsmiddelen, alsmede chocola, koude of hete dranken en gerechten moeten niet worden gebruikt. Ook prikkelende stoffen, zoals bepaalde kruiden en specerijen, alsmede voedings-additieven moeten vermeden worden. Voldoende drinken en weinig eten is doorgaans de beste remedie tegen diarree. Krijgt een patient toch honger, dan kan bijvoorbeeld 6 keer per dag een klein beetje gegeten worden. Beter is het om te vasten gedurende enkele dagen. Rusten, veel in de buitenlucht komen, de ademhaling reguleren en voldoende ontspanning hebben doorgaans ook een positieve invloed op de diarreeklachten.

Darmverstopping kan verschillende oorzaken hebben. Mensen die te veel zitten en te weinig bewegen hebben een grotere kans op  darmverstopping dan mensen die een aanzienlijk deel van de dag in beweging zijn. Ook te weinig drinken, een te hoge omgevingstemperatuur en een verkeerd voedingspatroon kunnen de aanleiding vormen voor verstopping. Een andere oorzaak is het langdurig gebruik van laxeermiddelen, waardoor de darm steeds verder verlamd raakt. Maar er zijn ook mensen die last hebben van een aangeboren neiging tot verstopping van het darmstelsel. In al deze gevallen dient de leef- of voedingswijze blijvend aangepast te worden, om een steeds terugkerende verstopping te vermijden. Als gevolg van een darmverstopping hopen zich vaak afvalstoffen in het lichaam op en kan er zelfs tumorvorming in de darmen optreden.
Daarnaast kan ten aanzien van de voeding bij acute of chronische darmverstopping met de volgende faktoren rekening gehouden worden.

Dieet bij darmverstopping

Het gebruik van geraffineerde produkten, zoals suiker, witmeel en beschuit werkt bijzonder verstoppend. Daarom mag deze patiënt alleen volkoren en ongeraffineerde produkten gebruiken, zoals volkorenbrood,zuurdesembrood, muesli, volkoren macaroni en volkoren spaghetti. Het gebruik van geplet lijnzaad en zemelen werkt niet alleen laxerend,maar ook reinigend en regulerend op de darmfunktie.

Aardappelen, groenten en fruit

De patiënt met verstopping moet zoveel mogelijk rauwkost eten, bij voorkeur vlak voor de warme maaltijd. Ook vruchten en zuidvruchten hebben een positieve invloed. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van abrikozen, pruimen, vijgen en zijn ook peulvruchten, uien en prei aan te raden. Bij de maaltijd kan ook wat lijnzaad gebruikt worden. Het is belangrijk dat groente niet te lang gekookt is, omdat dit een verstopping juist in de hand kan werken. Ook dient men geen geraspte appel of banaan te eten en moet met het gebruik van peren en tomaten voorzichtig worden omgesprongen. Belangrijk is dat groenten en fruit zoveel mogelijk voor de maaltijd genuttigd worden, omdat anders darmgisting kan ontstaan, hetgeen de verstopping nog kan doen toenemen.

Het gebruik van zuivelprodukten kan het beste beperkt worden. Wel mag yoghurt met rechtsdraaiend melkzuur (met acidophilus en bifidus) gebruikt worden, evenals biogarde. Kwark kan men beter niet eten,omdat dit in de meeste gevallen verstoppend werkt. Vlees en alle soorten vleeswaren hebben een verstoppende werking, dus kunnen in dit geval het beste niet gebruikt worden.

Het gebruik van voedingsmiddelen die rijk zijn aan linolzuur komt de darmwerking ten goede. Tevens kan gebruik gemaakt worden van koudgeperste olie zoals tarwekiemolie.

Mensen met verstoppingsklachten zijn vaak fervente koffie-, thee- en alkoholdrinkers en consumeren daarnaast ook met graagte zoete frisdranken. Juist deze dranken veroorzaken mede een verstopping van de darm en dienen dus niet gebruikt te worden. Beter is het om een kruidenthee te drinken die tevens licht laxerend werkt, zoals van vuilboombast of sennepeulen, danwel duizendblad of goudsbloemthee.


Tijdens de zwangerschap dient het gebruik van laxerende middelen en ook van laxerende thee vermeden te worden, omdat dit een vroegtijdige geboorte tot gevolg kan hebben.

Bij patiënten met een verstopping is de darm vaak sterk verontreinigd. Daarom kan een darmreinigingskuur in nogal wat gevallen het gevaar van een steeds terugkerende verstopping keren. Een dergelijke darmreinigingskuur dient altijd in overleg met een natuurarts te geschieden. Het is aan te raden om zo min mogelijk produkten te gebruiken die rijk zijn aan gist. Suiker, suikerhoudende voedingsmiddelen, koekjes, snoep en chocolade dient men in geval van verstopping altijd te laten staan. Veel bewegen, een veranderde


voedings- en leefwijze en het regelmatig doen van ademhalingsoefeningen kunnen het terugkomen van een darmverstopping in veel gevallen voorkomen.

Oliën en vetten
Diversen
Dranken
bottom of page