top of page

Tips voor gezond op reis

Advies.

Op reis

Do’s & don’ts voor een gezonde vakantie 

Do’s:

Dont’s 

Vanuit een land met betrekkelijk weinig gezondheidsrisico’s vertrekken Nederlanders naar landen waar hygiëne lang niet altijd vanzelfsprekend is. Met een goede voorbereiding en een beetje voorzichtigheid ter plaatse wordt de kans dat je ook weer gezond terugkeert van je reis een stuk groter. Deze do’s en dont’s helpen je op weg.

  1. Drink geen kraanwater, ook niet tijdens tandenpoetsen. Kraanwater kan bacteriën bevatten die bijvoorbeeld reizigersdiarree of hepatitis A veroorzaken.

  2. Wees zeer voorzichtig met salades en groenten die gewassen zijn met kraanwater, of met ijsblokjes die vaak van kraanwater worden gemaakt. Let ook op bij onverpakt ijs, geschild fruit en rauw voedsel, zoals schaal- en schelpdieren.

  3. Ga je de bossen in? Hoe warm het ook is, doe dit niet in een mouwloos shirt en met open schoenen. Lange mouwen en een lange broek beschermen tegen teken en zo verkleint de kans besmet te worden met de ziekte van Lyme.

  4. Laat geen tatoeage of piercing zetten en laat je niet traditioneel scheren met een mes bij een kapper. De kans bestaat dat er niet - gesteriliseerde materialen worden gebruikt, waardoor je met hepatitis B besmet kunt worden.

  5. Haal geen vreemde dieren aan en mijd dieren met vreemd gedrag. Zo verklein je het risico op een mogelijke besmetting met rabiës/hondsdolheid. Vooral apen, honden en vleermuizen vormen een risico.

Maak direct een afspraak bij je in de buurt voor advies op maat

Bron: www.gezondopreis.nl

Voor meer informatie over reizen en het gebruik van bepaalde voedingsstoffen kunt u zich wenden tot onze medewerkers of stuur een mail naar advies[@]rozemarijnenthijm.nl

 

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 

Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en). 

  1. Check van tevoren welke vaccinaties voor het land van jouw bestemming verplicht zijn of aanbevolen worden en bezoek zo nodig een vaccinatiecentrum, travel clinic, GGD of deskundig huisarts voor een persoonlijk gezond op reisadvies (ook als je ‘last minute’ hebt geboekt, is het verstandig een gezond op reisadvies te halen).

  2. De risico's die je op reis loopt zijn voor een groot deel afhankelijk van de manier waarop je reist, waar je logeert en wat je gaat doen. Risicovolle activiteiten op vakantie (zoals raften, bergbeklimmen, scooter rijden) kunnen een mogelijk risico vormen. Maak voor meer informatie een afspraak voor persoonlijk gezond op reisadvies.

  3. Heb je vaccinaties gehad? Dan krijg je een geel vaccinatieboekje, genaamd ‘International Certificate of Vaccination’. Bewaar dit goed bij je paspoort als je op vakantie gaat als bewijs dat je de vaccinaties hebt gehad.

  4. Maak een kopie van je paspoort of bewaar een scan in je mailbox. 

  5. Check je ziektekosten- en reisverzekering en zorg dat je voldoende verzekerd bent. 

  6. Check of een gezond op reisadvies, vaccinaties en antimalariamiddelen worden vergoed door je aanvullende verzekering.

  7. Neem een goed gevulde reisapotheek mee. Let erop welke spullen van de reisapotheek je het beste in je handbagage kunt meenemen. In verband met de douane voorschriften op vliegvelden mogen scherpe metalen voorwerpen, zoals schaartjes en pincetten, NIET in de handbagage meegenomen worden tijdens de vlucht. Let ook op de voorschriften voor het meenemen van vloeistoffen in de handbagage. 

  8. Wanneer je onder doktersbehandeling bent: vraag dan je arts, of apotheek, of er speciale maatregelen nodig zijn. Bepaalde ziekten kunnen bijvoorbeeld in warmere landen verergeren.

  9. Wanneer je medicijnen gebruikt, zorg dan dat je voldoende medicijnen meeneemt. Stop deze in je handbagage aangezien bagageruimten van vliegtuigen zeer koud kunnen worden, met als gevolg dat de medicijnen kunnen bevriezen en niet meer te gebruiken zijn. Verdeel ze na de vlucht over verschillende bagagestukken.

  10. Neem een reservebril of reserve contactlenzen mee, net als bijvoorbeeld extra lenzenvloeistof. Sommige dingen zijn in het buitenland moeilijk verkrijgbaar.

  11. Als het langer dan zes maanden geleden is dat je een tandarts hebt bezocht, laat dan voor de vakantie nog even je gebit controleren. Een bezoek aan een plaatselijke tandarts kan namelijk onnodige risico’s met zich meebrengen.

  12. Eet alleen vlees en vis als het goed gebakken of gekookt is.

  13. Eet alleen fruit dat je zelf heeft gewassen en geschild.

  14. Was je handen regelmatig goed met zeep, vooral vóór het koken en vóór het eten, maar ook vóór en na gebruik van het toilet. 

  15. Voorkom muggenbeten zoveel mogelijk. Zeker als je naar een land gaat met muggen die mogelijk ziektes kunnen overbrengen, zoals malaria, dengue, gele koorts etc. Gebruik een muggenwerend middel met bijvoorbeeld DEET, draag bedekkende kleding, slaap onder een klamboe en gebruik de airconditioning op de slaapkamer. Zo heb je niet alleen minder last van jeuk, maar verklein je ook de kans dat je ziektes krijgt overgebracht. 

  16. Zorg voor goede bescherming tegen de zon: mijd de zon tussen 11 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags en voorkom verbranding door regelmatig een zonnebrandmiddel met hoge factor te gebruiken.

  17. Het is belangrijk een lijstje met gegevens over mogelijke allergieën en overgevoeligheden mee te nemen, en/of van de medicijnen die je gebruikt. Bewaar dit op een vaste plek, bijvoorbeeld bij je reispapieren.

  18. Vrij altijd veilig.

bottom of page