top of page

Magnesium tekort

Gezondheidsnieuws.

Maagzuurremmer veroorzaakt tekort aan magnesium

Twee miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks maagzuurremmers. Bij een deel van de gebruikers treedt een ernstig magnesiumtekort op dat pijnlijke spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen kan veroorzaken. Anke Lameris* onderzocht het moleculaire mechanisme dat ten grondslag ligt aan dit tekort en kwam met een mogelijke oplossing voor het probleem. 4 februari promoveert ze aan het Radboudumc met dit onderzoek. 

 

Magnesium is essentieel voor ons lichaam. Het speelt een rol bij het samentrekken van spieren, bij de werking van zenuwen en zorgt voor botstevigheid. De darmen, nieren en botten regelen de concentratie van magnesium in het bloed. Aangezien voedsel de enige bron van mineralen voor ons lichaam is, is opname via de darmen essentieel voor de magnesiumhuishouding. Het ionkanaal TRPM6 speelt hierbij een belangrijke rol. Via dit kanaal komt magnesium de darmcellen binnen en wordt het naar het bloed getransporteerd.

 

Oorzaak gevonden

 

De maagzuurremmer omeprazol is sinds een aantal jaar zonder recept verkrijgbaar. In de VS staat het in de top tien van meest gebruikte medicijnen. Maar jaarlijks belanden enkele veelgebruikers in het ziekenhuis met spierkrampen en hartritmestoornissen, veroorzaakt door een magnesiumtekort. Lameris onderzocht waardoor dit komt en concludeert dat omeprazol het transport van magnesium via het ionkanaal TRPM6 remt. Bij muizen zag ze dat als reactie hierop het aantal kanalen toenam , waardoor de magnesiumconcentratie in het bloed alsnog gelijk bleef. Vermoedelijk gebeurt dit bij mensen meestal ook. Soms blijft die reactie uit en dan gaat het mis. Lameris vermoedt dat een genetische component een rol speelt. 

 

*bron: http://nieuws.radboudumc.nl/maagzuurremmer-veroorzaakt-tekort-aan-magnesium 

Magnesium: Betrokken bij meer dan 300 enzymatische processen

Magnesium speelt een rol bij het samentrekken van spieren, bij de werking van zenuwen en zorgt voor stevigheid van de botten. Magnesium ondersteunt ook de darmen en de nieren en het reguleert de concentratie van calcium in het bloed. Verder is magnesium verantwoordelijk voor meer dan 300 enzymatische processen in ons lichaam.

 

Magnesium wordt dan ook beschouwd als één van de belangrijkste voedingsstoffen van het lichaam. Naast het gebruik van maagzuurremmers, remmen ook gebruik van alcohol en koffie het magnesiumniveau, evenals dat het mineraal verloren gaat door transpiratie.

 

Voor het juiste advies over magnesium tekort bent u bij Rozemarijn & Thijm op het juiste adres. We hebben verschillende soorten magnesium op voorraad. Tabletten, capsules en poeder. 

bottom of page