Superfoods & rawfood.
Supervoeding is voeding die superieur is aan overige voeding omdat het veel hogere percentages aan nutriënten bevat dan andere voeding. Afgelegen stammen en volkeren kennen weinig ziekten en hebben een zeer hoge vitaliteit die ze blijven behouden, zelfs op hoge leeftijd.
Toen men deze volkeren begon te bestuderen waarom ze zo oud werden en weinig ziektes kenden bleek dat ze allen voeding aten die unieke eigenschappen bevat. Deze voeding is geen nieuwe hype. Ze komt al duizenden jaren voor op onze planeet en vele culturen hebben er eeuwenlang succesvol op geleefd. Deze voeding is mede verantwoordelijk voor de uitstekende gezondheid van deze volkeren en heeft de test van de tijd met glans doorstaan.
Waarom Supervoeding?
Supervoeding is de ultieme functionele voeding. Niet alleen helpen ze de uiterlijke schoonheid (de gezondheid van huid , haar en nagels). Ze voeden ook ondermeer de organen, reproductief systeem en helpen het immuunsysteem aan te sterken. Wanneer ze in de juiste hoeveelheden en op regelmatige basis worden ingenomen kunnen ze de gezondheid en vitaliteit aanzienlijk verbeteren omdat ze dan in staat zijn om langdurige tekorten terug aanvullen. De meeste soorten supervoeding zijn ook qua smaak een verheerlijking in de keuken en kunnen de transitie naar een gezondere eetstijl helpen bevorderen zonder zich daarom smaken te moeten ontzeggen of al teveel moeite te moeten leveren.
Door het veelvuldige gebruik van pesticiden, chemische bemesting ed. is de kwaliteit van de landbouwgrond sterk verminderd hetgeen resulteert in minder mineralen en andere nodige stoffen in onze voeding. Bijna alle commerciële voeding wordt onrijp geoogst en zijn vaak weken onderweg of oud wanneer ze uiteindelijk bij de consument geraken hetgeen de voedingswaarde nog verder vermindert. Volgens een rapport van de Amerikaanse senaat kunnen 67% van alle ziekten worden teruggebracht tot de voeding die we eten. Een artikel van Juni 2002 van de “American medical association” zijn nutritionele gebreken de belangrijkste oorzaak van chronische ziekten.
​
Dit verkeerde moderne eetpatroon kan leiden tot chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, broze botten en zelfs kanker, aldus Muskiet maandag. De moderne mens zou onder meer minder vlees, vetten, eiwitten en koolhydraten moeten eten en meer vissen en weekdieren. Volgens zijn oertheorie zijn onder meer fastfood en kant-en-klaarmaaltijden erg slecht voor het lichaam van de moderne mens.
‘Mens moet terug naar zijn oervoeding’
De mens moet terug naar zijn voedingspatroon uit de oertijd. Dat stelt klinisch chemicus F. Muskiet van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). De mens heeft zijn eetpatroon in duizenden jaren drastisch gewijzigd, terwijl de genetische bouw van de mens niet is veranderd.
Verstoorde balans
​
Deze energiecompacte voedingsmiddelen worden niet herkend door de eetlustcentra in de hersenen”, legt Muskiet uit. ?Daardoor blijf je maar dooreten, wat uiteraard leidt tot overconsumptie en dus overgewicht. Ditzelfde geldt voor te veel inname van koolhydraten zoals die bijvoorbeeld in frisdranken zitten. Het te weinig eten van visvetten kan leiden tot een verstoorde balans die onder meer hart- en vaatziekten en psychiatrische aandoeningen kan veroorzaken.
​
Nieuwe vleesstructuur
Het menselijke lichaam weet zich ondertussen ook niet goed raad met de nieuwe vleesstructuur van bijvoorbeeld koeien of varkens. We zijn ze granen gaan voeren, iets dat die dieren normaal nooit aten, zegt Muskiet.Dat heeft de structuur van de vetten en de hydraten van het vlees beïnvloed.
​
Oorzaak-gevolg
Het lichaam reageerde daarop met ziekten die in de millennia daarvoor niet eens bestonden. Het is eigenlijk een heel simpele oorzaak-gevolg-situatie. We mogen onszelf gelukkig prijzen dat de meeste nieuwe ziekten pas optreden na de reproductieve leeftijd. Anders was de mens al lang uitgestorven.
BRON : Rug.nl