top of page

Ziekte van Lyme

Advies.

Ziekte van Lyme
Kaardebol

Deze pagina is bedoeld u te informeren over de medicinale krachten van het kruid Kaardebol (Dipsacus). De waarde van Kaardebol wordt uitvoerig beschreven door Wolf Dieter Storl in het boek de Ziekte van Lyme (Ankh Hermes) en kent een lange geschiedenis bij de Traditionele Chinese Geneeskunde als licht yang tonicum bij reumatische aandoeningen. Deze pagina is geenszins bedoeld als vervanging voor een bezoek aan een arts of therapeut.

Kaardebol in de oude kruidenleer/ Kaardebol medicinale plant in Europa

Reeds de Griekse arts Dioscorides (1e eeuw n.Chr.), schrijver van het eerste kruidenleerboek van Europa beschrijft over hoe gif uit het lichaam wordt verdreven met Kaardebol tinctuur. Wanneer iemand huiduitslag aan zijn lichaam heeft mengt hij gepulverde Kaardebol met vers vet en wrijft het lichaam daarmee in waarna het lichaam geheeld zal worden. De Kaardebol is verwant aan het schurftkruid (Scabiosa) welke in de volksgeneeskunde ook gebruikt werd voor ‘bloedreiniging’. De wortel van de Kaardebol werkt als urine-, gal- en zweetdrijvend middel. Het ontslakt, het is een wormmiddel, een middel voor de longen en bevordert de spijsvertering. Het wordt uitwendig gebruikt bij huidziekten. Traditioneel wordt de Kaardenbolwortel aangewend bij jicht, artritis, reuma, waterzucht, geelzucht, galklachten, en de laatste tijd bij de ziekte van Lyme. Verder wordt de Kaardenbol aangewend bij huidziekten als dermatose, furunculose, acne en dergelijke, vooral als deze aandoeningen het gevolg zijn van een slecht functionerende spijsvertering. Omdat alle soorten binnen de Kaardenbolfamilie vergelijkbare ontstekingsremmende iridoïden bevatten, wordt aan alle een reinigende werking toegeschreven.

Ziekte van Lyme
Kaardebol en de ziekte van Lyme
Kaardebol als Lymekuur
Herxheimer reactie:
De Lyme kuur van Kaardebol gespecificeerd, Gebruik Kaardebol:
Kaardebol in de Traditionele Chinese geneeskunde

De moderne Chinese kruidengeneeskunde gebruikt de Kaardenbolwortel (Xu Duan) in combinatie met aanvullende kruiden bij een toestand waarin er een tekort is aan nieressentie en bij lever- en bloedzwakte. De Kaardenbol ondersteunt het yang – het actieve, ‘mannelijke’, voortbrengende, lichte, warme, invullende aspect van de ch’i- energie. Omdat de Kaardebol het yang versterkt, moet hij voorzichtig gebruikt worden bij toestanden van yin-tekort (yinxu) en ‘onvoldoende vuur’.

Het volgende wordt in de Chinese geneeskunde aan de Kaardenbol toegeschreven:
 • verhindert en herstelt osteoporose (botontkalking)

 • ondersteunt de heling van beschadigde botten

 • verhindert spontane abortus/miskraam (vermindert uteruscontracties)

 • verbetert de toestand van het immuunsysteem

 • remt de Diplococcus pneumoniae (Streptococcus pneumoniae)-bacteriën

 • doodt Trichomoniasis, een SOA die veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas  vaginalis

 • krachtig remedie bij ziekte van Lyme (“deer syphilis”) enop lyme lijkende ziektes

 • versterkt de baarmoeder

Werkzame stoffen van Kaardebol

De plant bevat iridoïden, saponinen, koffiezuur-derivaten, kalizouten, inuline, bitterstoffen en het glucoside scabioside. Enkele Amerikaanse schrijvers noemen in verband met de Kaardenbol een alkaloïde genaamd lamine.

Bron: kaardebol.com

Voor meer informatie over ziekte van lyme en het gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers of stuur een mail naar advies[@]rozemarijnenthijm.nl

 

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 


Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

Lyme-borreliose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacteriën Borrelia burgdorferi en nog paar andere borreliasoorten. Borreliabacteriën zijn spirocheten. Ze zien er onder de microscoop uit als slingerende, zich spiralend of schroevend voortbewegende slangetjes. Ze zijn nauw verwant aan de syfilis. Ze kunnen worden overgebracht door een beet van de teek die besmet is.

Tot de alternatieve anti biotica behoren in de eerste plaats kruiden. Kaardebolwortel tinctuur heeft een reinigende en anti spirochetaal werking, is tevens lever- en nier ondersteunend en immuunversterkend. De toepassing van Kaardebol in Nederland is vrij nieuw. In Duitsland en de VS heeft men er meer en meer ervaring mee en is de toepassing gangbaarder. Bij deze nieuwe geneesplant bestaat nog veel behoefte aan onderzoek.

Kaardebol is effectief bij alle soorten Lyme en ook tegen co-infecties is. Ook bij aandoeningen die op een Lyme infectie gelijken. Nodig is een tinctuur (30% alcohol), gemaakt van verse wortels die geoogst worden aan het end van het eerste groeiseizoen. De meest krachtige tincturen zijn de één op één tincturen. Als de wortels niet geoogst worden na het eerste groeiseizoen maar doorgroeien, dan ontwikkelt de Kaardebol zich in het tweede jaar tot een manshoge, zeer stekelige rechtopgaande gestalte met een imposante bijenkorfvormige bloeiwijze en verliest zijn medicinale kracht. Bijzonder is het zogenaamde venusbekken onder aan de stamvoet, waarin regenwater verzameld wordt.

Een sterk punt van de Kaardebol is dat hij binnen de Lymetherapie een groter aantal functies kan vervullen. Zo heeft de plant naast de antispirochetale eigenschap ook een sterk ontgiftende werking en een stimulerende werking op lever en nier. Een opmerkelijke hoge spirochetensterfte vindt soms al plaats bij een hele lage dosering. Het zou daarom heel goed kunnen dat de werking van de Kaardebol ook voor een belangrijk deel energetisch van aard is.

Een Kaardebolkuur aangevuld met ondersteunende natuurlijke middelen, blijkt in de praktijk een volwaardig alternatief te kunnen zijn voor farmaceutische antibiotica. Ook ondersteunende middelen zoals frequentietherapie, warmtetherapie en/of mentale therapie, blijken in de praktijk zinvol te zijn. De Lymetherapie met Kaardebol is uitvoerig beschreven in het boek De ziekte van Lyme, alternatieve therapieën van Wolf Dieter Storl.

In een vroeg infectiestadium kan Kaardebol toegepast worden als een kuur van 40 dagen, aan te vullen met veel drinken, ontzurings- en ontgiftingsmiddelen en orgaanondersteuning. Bij chronische Lyme kan een behandeling met Kaardebol veel langer duren. Langer dan een jaar is geen uitzondering. In de Lymekliniek in Augsburg duurt de behandeling met Kaardebol voor chronische Lyme bijvoorbeeld standaard twee jaar.

De herxheimer reactie werd het eerst beschreven bij Syphilis. Deze reactie blijkt ook voor te komen bij andere spirochetenziekten zoals Lyme-Borreliose. De Herxheimer reactie wordt veroorzaakt door het afsterven van bacteriën waarbij vermoedelijk antigenen, stukjes bacteriën die het immuunsysteem prikkelen, en/of toxinen vrijkomen. Wanneer het lichaam te snel ontgift en er meer gifstoffen vrijkomen dan het lichaam kan uitscheiden, kunnen verschijnselen als hoofdpijn, misselijkheid, braken of algehele malaise het gevolg zijn. Het is heel belangrijk om op de hoogte te zijn van het mogelijk voorkomen van dergelijke reacties, want anders houdt men het niet vol en/of men denkt dat zijn ziekte zich verergert, en raakt in paniek. Een plotselinge toename van symptomen kan zich voordoen binnen enkele uren, de volgende dag of binnen enkele weken na het starten van de behandeling.

Omdat door de antispirochetale werking van Kaardebol de Herxheimer reacties kunnen voorkomen, moet de kuur altijd langzaam worden opgebouwd en ondersteund worden met ontgiftingsmiddelen. Bij te heftige reacties is het beter om de dosering (tijdelijk) te verlagen. Kaardebol is inzetbaar bij alle vormen van Lyme, maar omdat Kaardebol van oudsher ook een middel is bij reuma en gewrichtsklachten en ook bij huidziektes, helpt Kaardebol in het bijzonder bij Lyme-artritis en bij Acrodermatitis Chronica Athropicans (ACA) een blauw/paarse vlek, duidelijk omrand dat soms warm aanvoelt.  

 • Lichte kuur van 6 weken:

1e week 2 x daags 5 druppels. Daarna 3 x daags 5 druppels.
Drink: 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem)

 • Middel kuur van 6 weken:

1e week 2 x daags 5 druppels. Daarna 3 x daags 20 druppels.
Drink: 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem)

 • Intensieve kuur 8 weken:

1e week 3 x daags 5 druppels, 2e en 3e week geleidelijk opvoeren naar 3 x daags 30 druppels. 4e t/m 8e week nog verder opvoeren naar 3 x daags 40 druppels (maximaal 3 x 120 druppels)
Drink: 2 liter zuiver water en/of zuivere kruiden thee bijvoorbeeld brandnetelthee, guldenroede of vlierbloesem)

Blijf onder de Herx reactie niveau en begin altijd met de 1e week met een lage dosering van 2 x daags 5 druppels dat daarna opgevoerd kan worden. Ontgift langzaam, stapje voor stapje, vermijd altijd lichaamsvreemde chemicaliën en slechte voeding zoals junkfood, suikers, aspartaam, light producten, kauwgum, frisdranken, fluor. Neem oerproducten het liefst van de biologische teelt.

bottom of page