top of page

Prostaatproblemen

Advies.

Prostaatproblemen
De beschermende mogelijkheden van voeding en kruiden

Circa 70% van alle mannen tussen 40 en 70 jaar heeft symptomen die behoren bij een vergrote prostaat. Aangezien de prostaat tegen de blaas ligt en de urinebuis omsluit, zijn de eerste symptomen van prostaatvergroting: een veelvuldige aandrang tot urineren, een minder krachtige urinestraal en het onvolledig legen van de blaas. Prostaatvergroting ontstaat onder invloed van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. De actieve vorm van dit hormoon, dihydrotestosteron (DHT), wordt in verband gebracht met de groei van prostaatweefsel.

Door aanpassing van het voedingspatroon en inname van bepaalde voedingsstoffen en kruiden, kan prostaatzwelling tegengegaan worden en het risico van prostaatontsteking verminderd worden.

Voedingsadvies

Naast voldoende (water) drinken en lichaamsbeweging, is het verstandig zo veel mogelijk verzadigde vetten uit de voeding weg te laten. Deze vetten zitten voornamelijk in vlees en zuivelproducten. Verzadigde vetten verstoren de aanmaak van bepaalde hormoonachtige stoffen (prostaglandinen) en bevorderen daardoor het ontstaan van ontstekingen. Voeding rijk aan meervoudig onverzadigde vetten zal dat juist tegengaan. Meervoudig onverzadigde vetten zitten vooral in koudgeperste plantaardige oliën.

Oorzaken van overgewicht
Voedingsstoffen en kruiden
Saw Palmetto (dwergpalm)

De dwergpalm (Serenoa repens, Eng: Saw palmetto) groeit in West-Indië en Colombia. De gedroogde bessen van deze plant zijn rijk aan bepaalde vetzuren, zink en de zogenaamde fytosterolen (waaronder bèta-sitosterol). Deze zijn in staat om de vorming van DHT uit testosteron te verhinderen en de uitscheiding ervan te bevorderen. Bèta-sitosterol heeft daarnaast cholesterolverlagende eigenschappen, waardoor doorbloedingsstoornissen rond de prostaat voorkomen kunnen worden. De werkzame bestanddelen beschermen in feite op diverse manieren tegen prostaatzwellingen.

Cactusbloem
Lycopeen
Zink
Selenium
Vitamine D
Samenvatting en aanbeveling

De belangrijkste oorzaak van overgewicht is een verkeerde voeding in combinatie met te weinig lichaamsbeweging. De hoge inname van snel opneembare koolhydraten (suikers) en geraffineerde meelproducten, in plaats van langzaam opneembare koolhydraten (o.a. vezelstoffen) lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen. Bij een minderheid van de mensen met overgewicht is er een andere oorzaak aan te wijzen, zoals lichamelijke aandoeningen (bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier), of bijwerkingen van bepaalde medicijnen.

De normale hormoonhuishouding is van vele voedingsfactoren afhankelijk. Daarom wordt altijd een hooggedoseerd multi-vitaminen/mineralenpreparaat aanbevolen als basis. Daarnaast is er een aantal voedingsstoffen en kruiden om prostaatzwelling direct tegen te gaan en het risico van prostaatontsteking te verminderen. Een goed prostaatbeschermend supplement bevat in ieder geval een combinatie van de volgende ingrediënten:

Gedroogde cactusbloemen (Opuntia ficus-indica) worden in landen rond de Middellandse zee en in Mexico traditioneel gebruikt ter voorkoming van prostaatproblemen. De werkzame stoffen in deze plant werken als anti-oxidant en beschermen zo het lichaam.

Een andere voedingsstof, lycopeen, die onder andere veel voorkomt in tomaten, blijkt volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken eveneens een beschermende werking te hebben (inname minimaal 4 mg). Mannen met prostaatontsteking hebben veel lagere lycopeen gehaltes in de prostaat. Vooral de anti-oxidatieve eigenschappen van lycopeen blijken de prostaat te beschermen.

De prostaat bevat de hoogste concentratie zink in het menselijk lichaam. Volgens wetenschappelijk onderzoek hebben mannen met een vergrote prostaat een lage zinkstatus. Doordat de prostaatvloeistof veel zink bevat, raakt het lichaam bij elke zaadlozing veel zink kwijt. Zink is onmisbaar voor een goede prostaglandine-aanmaak, is onderdeel van veel enzymreacties in het lichaam en heeft onder andere een remmende werking op het ontstaan van het al eerder genoemde DHT.

Voor meer informatie over prostaatproblemen en het gebruik van bepaalde voedingsstoffen,  kunt u zich wenden tot onze medewerkers of stuur een mail naar advies[@]rozemarijnenthijm.nl

Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

Prostaatvergroting komt veelvuldig voor bij ouder wordende mannen. Bepaalde voedingsstoffen hebben een positieve invloed op het tegengaan van prostaatzwelling. Een breed samengesteld multi-vitaminen/mineralen preparaat kan eventuele voedingstekorten tegengaan. Daarnaast wordt inname van een combinatie van Saw palmetto (zaagpalm) en verschillende stoffen met anti-oxidatieve werking, zoals lycopeen, cactusbloem en selenium aangeraden. Ook vitamine D is belangrijk voor de prostaat. Een aantal studies toont aan dat een lage hoeveelheid vitamine D in het lichaam in relatie staat tot een hogere kans op het ontwikkelen van prostaatkanker. Vitamine D tekorten komen in ons land veelvuldig voor.

Het zware metaal cadmium is één van de meest uitgesproken veroorzakers van prostaatkanker; het wordt vaak in verhoogde concentraties aangetroffen in de prostaat bij mannen met prostaatvergroting. Vooral mensen die roken krijgen veel cadmium binnen. Het mineraal selenium, dat erg weinig in onze voeding voorkomt, is de voornaamste antagonist van cadmium. Selenium kan (evenals zink overigens) de werking van cadmium blokkeren en de uitscheiding ervan bevorderen.

Selenium is in algemene zin in ons lichaam belangrijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem.

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van direct zonlicht (UV-licht). Naast de belangrijke rol van deze vitamine voor het skelet heeft een aantal studies aangetoond dat een lage hoeveelheid vitamine D in het lichaam gepaard gaat met een hogere kans op het ontwikkelen van prostaatkanker. Vitamine D is belangrijk voor een normale deling van cellen. Omdat tekorten aan vitamine D in Nederland (en elders) vaak voorkomen is het aan te bevelen extra vitamine D te gebruiken om een tekort te voorkomen. De hoeveelheid extra vitamine D die nodig is varieert van 5 µg tot 20 µg, afhankelijk van leeftijd en leefstijl.

bottom of page