top of page

Ontgifting

Advies.

Ontgifting
Het belang van een brede aanpak voor een optimale ontgifting
De nieren
De huid
De luchtwegen
De darmen
De lever
Liponzuur

Dit is een zeer belangrijke voedingsstof. Het wordt in kleine hoeveelheden in de voeding aangetroffen, vooral in dierlijk weefsel. Indien liponzuur volledig is gereduceerd tot dihydro-liponzuur (DHLA) werkt het als anti-oxidant en is het in staat zware metalen te binden. De anti-oxidatieve werking van liponzuur is in het bijzonder gericht op de bescherming van andere anti-oxidanten zoals carotenoïden, vitamine C en E. Daarnaast gaat het de vorming van vrije radicalen tegen. Eén van de bijzondere eigenschappen van liponzuur is dat het ook al geoxideerde anti-oxidanten in hun oorspronkelijke staat terug kan brengen ('recyclen') waardoor de effectiviteit aanmerkelijk vergroot wordt. Zowel de anti-oxidatieve eigenschappen als het vermogen zware metalen te binden, maken liponzuur uitermate geschikt voor vermindering van leverbelastingen. Tevens kan liponzuur ingezet worden bij acute en chronische vergiftigingen (dit is aangetoond bij vergiftigingen met kwikchloride, arseenbenzolen, koolstof tetrachloriden en oplosmiddelen).

 

Geelwortel (Curcuma longa, Temoe Lawak, Eng: Tumeric) is rijk aan zogenaamde curcuminoïden. Dit zijn belangrijke anti-oxidanten, die een leverbeschermende werking hebben. Het kruid stimuleert tevens de spijsvertering, waaronder de uitscheiding van galsappen (vetvertering). Ook ondersteunt geelwortel het ontgiftingsproces van de lever.

 

Mariadistel, ook bekend onder de namen Milk Thistle, Carduus marianus, ofwel Silybum marianum, is het enige kruid dat niet alleen de lever effectief stimuleert, maar ook ondersteuning biedt bij herstel van de lever.
De actieve bestanddelen van mariadistel (sylimarine) bezitten anti-oxidatieve eigenschappen, beschermen en herstellen levercellen en ondersteunen de leverfuncties. Mariadistel beschermt de lever tegen schade door gifstoffen. Mariadistel helpt bovendien celmembranen te stabiliseren, waardoor levercellen herstellen en weer kunnen functioneren. De anti-oxidatieve eigenschappen van mariadistel ondersteunen de ontgiftende werking en beschermen de levercellen tegen radicaalschade. Leverbelastingen door alcohol, drugs, chemicaliën en medicijnen kunnen worden verlicht door mariadistel.

Samenvatting en advies

Ons lichaam wordt dagelijks geconfronteerd met toxische stoffen die een negatieve werking kunnen hebben op het functioneren van cellen of organen in het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn additieven uit voeding, verontreinigingen uit water en lucht en residuen van bestrijdingsmiddelen. Een aantal van deze stoffen, zoals zware metalen en pesticiden, kunnen opgeslagen worden in het lichaam, zoals in de lever en hersenen. Hierdoor kan toxische (over)belasting van het lichaam ontstaan. De symptomen hiervan kunnen uiteenlopen van vermoeidheid tot haaruitval, hormoonstoornissen en hoofdpijn. Ook wordt een zeer groot aantal aandoeningen (mede) in verband gebracht met een toxische belasting, waaronder migraine en auto-immuunaandoeningen zoals reumatische artritis en psoriasis.

Hoe meer toxische stoffen er in het lichaam aanwezig zijn, hoe meer kans er is op het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen. Voor een groot gedeelte zorgt het lichaam er zelf voor dat het de toxische stoffen verwijdert; het ontgiften. Hierbij zijn diverse organen en systemen betrokken. Bepaalde voedingsstoffen en/of kruiden kunnen de werking hiervan ondersteunen.

De nieren filteren het bloed en zorgen voor de afvoer van in water oplosbare afvalstoffen en afbraakproducten van eiwitten. Vermindering van de inname van eiwitten en voldoende (water) drinken kunnen de nieren ontlasten. Een aantal kruiden zoals jeneverbes en beredruif wordt gebruikt om de werking van de nieren te stimuleren. Gebruik van deze kruiden bij nieraandoeningen wordt ontraden.

De huid kan een aantal toxische stoffen zoals pesticiden, herbiciden en dioxinen doorlaten, waardoor huidcontact met deze stoffen tot een toxische belasting leidt. De opbouw en werking van de huid is voornamelijk afhankelijk van vitamine A, zink en voldoende essentiële vetzuren. Sommige kruiden zoals kliswortel (Eng: Burdock root) hebben een ontstekingremmend effect op de huid en kunnen helpen de natuurlijke barrière van de huid te herstellen.

Net als bij de huid kunnen door de longen toxische stoffen worden opgenomen zoals oplosmiddelen, stikstofoxiden en zware metalen uit sigarettenrook. Toxische belasting kan bijdragen aan luchtwegaandoeningen zoals astma, allergische bronchitis en emfyseem. Vluchtige toxinen kunnen met de ademhaling via de longen worden uitgescheiden. De slijmvliezen van de luchtwegen kunnen worden versterkt met extra vitamine A en zink.


Het vetzuur GLA (gamma-linoleenzuur) en goede darmbacteriën (probiotica) kunnen, wanneer deze in combinatie worden gebruikt, helpen om ontstekingsreacties van de slijmvliezen te verminderen en de barrièrefunctie van de slijmvliezen te verbeteren.

Het kruid astragalus ondersteunt in brede zin het immuunsysteem en wordt traditioneel toegepast bij aandoeningen van de luchtwegen. Vooral mensen met een structurele belasting van de luchtwegen (astmatische- of allergische bronchitis, emfyseem en dergelijke) kunnen van de werking van astragalus profiteren.

De darmen hebben een primaire uitscheidingsfunctie. Daarnaast speelt vooral de darmflora een belangrijke rol bij het onschadelijk maken van schadelijke micro-organismen. (Oplosbare) vezelstoffen, zoals haverzemelen, vlozaadvezels, fructo-oligosacchariden, pectinen en andere plantaardige vezelstoffen, dienen niet alleen als voedingsbodem voor de darmflora, maar kunnen een aantal toxinen aan zich binden tot onopneembare verbindingen. Inname van een goed darmflora opbouwend preparaat (probioticum), kan bijdragen aan een gezonde darmflora, waardoor de spijsvertering verbetert en het immuunsysteem ondersteund wordt.

Voor de ondersteuning van de darmen bij het ontgiften kan inname van chlorofyl (bladgroen) behulpzaam zijn. Chlorofyl heeft het vermogen vele toxische stoffen, waaronder zware metalen, te binden. Chlorella is de meest rijke bron van chlorofyl (30 mg/kg - dit is vier maal meer dan in spirulina).


Bij een chlorella supplement is het belangrijk om er op te letten dat het een chlorella preparaat betreft waarvan de celwanden gebroken zijn. Het lichaam kan dit vrijwel onmogelijk zelf doen. Alleen door het breken komen de waardevolle bestanddelen vrij.
Bij het ontgiften van de darmen dienen de celwanden van chlorella als voedingsbodem voor de darmflora, bovendien stimuleren zij de darmperistaltiek en kunnen zij gifstoffen absorberen.

De lever is een zeer complex orgaan dat betrokken is bij diverse processen in het lichaam, in het bijzonder de ontgifting. Zowel toxinen uit het lichaam zelf, als toxinen van buiten het lichaam, worden door de lever afgebroken en/of uitgescheiden. De lever filtert het bloed en verwijdert toxinen, produceert de gal die cholesterol en vetoplosbare toxinen kan binden en breekt via enzymatische reacties lichaamsvreemde stoffen af.


Bij de afbraak van stoffen in de lever komt een grote hoeveelheid vrije radicalen vrij. Anti-oxidanten, vooral zwavelhoudende anti-oxidanten als alfa-liponzuur en het kruid mariadistel, beschermen tegen beschadiging door deze radicalen.

Ontgifting is een zeer breed begrip. Om goed te kunnen ontgiften dient men zich af te vragen welke stoffen betrokken zijn, waar deze vandaan komen, welke organen of plekken in het lichaam vervuild zijn en welke organen en systemen betrokken zijn bij de specifieke ontgifting.


Ontgiftingsprocessen vinden op een groot aantal plekken in het lichaam plaats en zijn van vele (voedings)factoren afhankelijk. Om een tekort aan één of meerdere van de belangrijke voedingsfactoren te voorkomen, wordt inname van een multi-vitaminen/mineralenpreparaat aanbevolen. Extra inname van anti-oxidanten, zoals vitamine C, die bijdragen aan de ontgifting en gevormde vrije radicalen onschadelijk maken, wordt in alle gevallen aanbevolen. Ontgifting van specifieke toxinen (zware metalen, organische oplosmiddelen) of specifieke organen (lever, darmen) kan ondersteund worden door voedingsstoffen en/of kruiden zoals liponzuur, chlorella, of de kruiden mariadistel en geelwortel. Kies bij kruiden bij voorkeur voor een hoog gedoseerd en gestandaardiseerd extract. Hiermee heeft u de garantie dat het kruidenpreparaat een constante hoeveelheid werkstoffen bevat.

Voor meer informatie over ontgiften en het gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers of stuur een mail naar advies[@]rozemarijnenthijm.nl

 

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 

Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

bottom of page