top of page

Hooikoorts

Advies.

Hooikoorts
Scutellariae en quercetine, natuurlijke histamine remmers

Hooikoorts is een veel voorkomende, allergische reactie op het inademen van stuifmeelpollen. Het aantal mensen dat last heeft van hooikoortsverschijnselen neemt de laatste jaren sterk toe. Volgens recente onderzoekscijfers heeft maar liefst één op de tien Nederlanders wel eens last van hooikoorts. De meest voorkomende symptomen zijn slijmvliesirritaties, zoals gezwollen, rode of tranende ogen, loopneus, niezen en vermoeidheid. Deze verschijnselen beginnen vaak rond maart en kunnen voortduren tot september. Hooikoorts is een allergie.

Een allergie is altijd het gevolg van een overmatige of verkeerde reactie van het immuunsysteem en is in veel gevallen erfelijk bepaald. Het immuunsysteem maakt teveel histamine vrij en daardoor ontstaan de hooikoortsklachten.

Scutellariae

De Scutellariae wortel wordt door Chinese kruidenspecialisten al eeuwen gebruikt bij behandeling van 'branderige' en 'vurige' aandoeningen zoals koorts, maagbranden, artritis en geïrriteerde luchtwegen, maar staat ook zeker bekend om de werking bij allergische reacties zoals hooikoorts. Scutellariae wordt getypeerd als een 'blussend kruid'.

Diverse Westerse, wetenschappelijke onderzoeken bevestigen het positieve effect van Scutellariae bij hooikoortsklachten. Scutellariae remt de afgifte van histamine waardoor de hooikoortsklachten afnemen. Scutellariae kan overigens toegepast worden bij alle histaminereacties, dus ook bij jeuk, oedeem en migraine die ontstaan zijn door bijvoorbeeld huisstofmijt- en huisdierallergie. Scutellariae is verkrijgbaar in plantaardige capsules waardoor inname vergemakkelijkt wordt. Een dagelijkse dosering van 500 tot 3000 mg wordt aangeraden. Scutellariae kent geen bijwerkingen. Gebruik tijdens zwangerschap of lactatie wordt echter afgeraden.

Quercetine

Ook de plantaardige stof (bioflavonoïde) quercetine wordt vaak toegepast bij hooikoortsklachten. Het is een stof die van nature voorkomt in bijvoorbeeld uien, broccoli en knoflook. Quercetine heeft vele eigenschappen, waaronder het verminderen van symptomen van allergieën, doordat het de productie van histamine kan verhinderen. Het wordt aangeraden om quercetine in complexvorm met andere bioflavonoïden en vitamine C te gebruiken. Dit is de vorm waarin quercetine in de natuur aangetroffen wordt. Ook quercetine is verkrijgbaar in plantaardige capsules.

Allergie

Alhoewel Scutellariae en quercetine uitstekend in staat zijn om de typische hooikoortssymptomen te verminderen, bieden zij, net als de meeste andere hooikoortsmiddelen, geen blijvende oplossing. Een structurele ondersteuning van het immuunsysteem, bijvoorbeeld met extra anti-oxidanten en versterking van de barrièrefunctie van de huid en de slijmvliezen, draagt wel bij aan een blijvende oplossing.

Bij hooikoorts en andere allergieën is er sprake van een ongewenste reactie van het immuunsysteem. Om deze reacties op de lange termijn te beïnvloeden is het noodzakelijk om een gezond voedingspatroon te volgen, de stoffen die de allergische reactie veroorzaken of verergeren te vermijden en daarbij de conditie van de slijmvliezen en de darmflora te verbeteren. Preparaten met goede darmbacteriën (probiotica), essentiële vetzuren (met name gamma-linoleenzuur) en anti-oxidanten kunnen hierbij belangrijke ondersteuning bieden.

Voor meer informatie over hooikoorts en het gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers of stuur een mail naar advies@rozemarijnenthijm.nl

 

Deze tekst downloaden of uitprinten? klik op de PDF button. 


Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

bottom of page