Advies
Griep & Verkoudheidheid
Maatregelen om het immuunsysteem te versterken
Najaar en winter staan bekend als de seizoenen waarin verkoudheid en griep de meeste kans krijgen. Een loopneus, niezen, hoesten, benauwdheid, keelpijn, gezwollen slijmvliezen; iedereen herkent de symptomen van een fikse verkoudheid. Griep gaat tevens gepaard met hoge koorts en spierpijn. Hoewel iedereen direct geneigd is virussen en bacteriën de schuld te geven van de malaise die griep en verkoudheid veroorzaken, is in feite het eigen lichaam de factor die beslist of u wel of niet ziek wordt. De conditie van het immuunsysteem, ofwel uw weerstand, bepaalt of ziekteverwekkers zich kunnen manifesteren en hoeveel last u daarvan krijgt.
​
Er zijn vele honderden virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Directe blootstelling aan veel virussen van één soort vergroot de kans op het uitbreken van de ziekte. Griep en verkoudheid kunnen dan ook het best voorkomen worden door besmetting te vermijden en de weerstand van het lichaam te verhogen. Suppletie met - een combinatie van - bepaalde vitaminen, mineralen en kruiden kan de weerstand helpen te versterken, waardoor griep en verkoudheid worden voorkomen, of waardoor u sneller herstelt. Wanneer u toch ziek wordt kan een aantal simpele maatregelen u helpen sneller te herstellen:
Veel rusten
Rust heeft een positief effect op het immuunsysteem. Tijdens rust en slaap is het immuunsysteem veel actiever dan tijdens perioden van activiteit. Lichamelijke en geestelijke inspanning (sport, stress) kunnen beter vermeden worden.
Veel (water) drinken
Veel (water) drinken, want bij weinig vocht drogen slijmvliezen uit. Vochtverlies (met name door koorts) verlaagt de beweeglijkheid van de witte bloedcellen en vermindert de afvoer van afbraakproducten.
Vermijd suiker en suikerhoudende dranken
Zoals vruchtensappen, sinaasappelsap en honing. Suiker vermindert de aanmaak en activiteit van witte bloedcellen. De hoeveelheid vitamine C in vruchtensappen is te verwaarlozen.
Zuivelproducten
Zuivelproducten hebben een slijmvormende werking en kunt u beter niet gebruiken tijdens griep of verkoudheid.
Vitamine C
Vitamine C staat bekend als een belangrijke voedingsstof, die het immuunsysteem kan versterken. Wanneer het gaat om het terugdringen van de duur of de hevigheid van griep of verkoudheid, zijn de eerste meetbare effecten vastgesteld bij een inname van minimaal 3000 mg vitamine C per dag. Inname van 500-1000 mg vitamine C elk uur is aan te bevelen. Vitamine C verhoogt de aanmaak en activiteit van witte bloedcellen en versterkt slijmvliezen.
Het mineraal zink
Het mineraal zink heeft een directe antivirale werking. Het belemmert de vermenigvuldiging van virussen en verbetert de weerstand.
Het kruid Echinacea
Het kruid Golden Seal
Het kruid Cat's Claw
Samenvatting en advies
De weerstand tegen infecties kan verhoogd worden door het innemen van een multi-vitaminen/ mineralenpreparaat dat rijk is aan anti-oxidanten, eventueel aangevuld met extra vitamine C. Indien men toch een infectie oploopt, kunnen extra vitamine C, zink en - een combinatie van - een aantal kruiden helpen de infectie te bestrijden.
Voor meer informatie over griep, verkoudheid en gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers of stuur een mail naar advies[@]rozemarijnenthijm.nl
Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button.
Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)
Echinacea angustifolia staat bekend om de antibacteriële eigenschappen. Dit kruid versterkt bovendien het immuunsysteem.
Het kruid Golden Seal (Hydrastis canadensis) heeft naast antibacteriële ook sterke antivirale eigenschappen.
Het kruid Cat's Claw (Uncaria tomentosa) heeft sterke weerstandopbouwende en ontstekingsremmende eigenschappen.