top of page

Fibromyalgie

Advies.

Fibromyalgie
Spierreuma, reuma van de weke delen

Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.

Behandelingsmogelijkheden

De meest voorkomende klachten (pijn - vermoeidheid - slaapstoornissen - stijfheid) kunnen verminderen met een aantal behandelvormen die, al dan niet in combinatie met elkaar, ervoor kunnen zorgen dat de fibromyalgiepatiënt beter met de klachten om zal kunnen gaan. Echter, geen twee mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Dit betekent dat ook de behandeling bij iedereen weer anders zal zijn. Vaak is het gewoonweg uitproberen de enige manier om vast te stellen of deze enig effect heeft. 

 

  • Pijnstilling. Aangezien er geen eenduidige oorzaak bekend is bestaat er geen regulier medicijn waarmee fibromyalgie genezen kan worden. Pijnstillers, zoals paracetamol, worden het meest voorgeschreven maar halen hooguit de scherpe kantjes van de pijn af. Ook anti-depressiva worden vaak voorgeschreven. 

  • Oefeningen verbeteren de lichamelijke conditie en het uithoudingsvermogen. Zij zijn tevens belangrijk om de dagelijkse inspanningen beter te leren doseren. Deze oefeningen (aquagym, zwemmen, fietsen, wandelen) dienen echter steeds naar eigen vermogen te worden aangepast. Vandaar dat ze in het begin het best individueel worden uitgeoefend en bij voorkeur onder begeleiding van een deskundige. 

  • Ontspanningsoefeningen, yoga en meditatie kunnen helpen om de verschillende stresssituaties beter te controleren. 

  • Leefwijze. Bewust leven, op tijd gas terug nemen en reële eisen stellen, dragen in positieve zin bij aan het omgaan met fibromyalgie.

  • Voeding. Een plaats in de behandeling moet ook worden ingenomen voor voeding. Wie bijvoorbeeld vermoeidheid te lijf wil gaan en meer energie wil opdoen, moet ook aandacht gaan besteden aan gezonder eten. Voedingssupplementen kunnen hier deel van uitmaken. Het kan heel verstandig zijn om je eetgewoonten met een voedingskundige te gaan bespreken. Maar ook zonder het advies van een deskundige is het niet moeilijk om betere eetgewoonten aan te gaan nemen

Supplementen

Er zijn verschillende stoffen die de klachten bij fibromyalgie kunnen verlichten. Zo zijn er stoffen die de spieren helpen ontspannen, de energiestofwisseling in de spieren bevorderen of die een gezonde nachtrust ondersteunen. Door de diversiteit aan klachten zal men meestal het meest gebaat zijn bij een combinatie van verschillende voedingsstoffen of kruiden. Fibromyalgie genezen door suppletie is helaas niet mogelijk. Maar door een vermindering van de klachten kunnen ze wel de kwaliteit van je leven verbeteren. Er zijn zeer veel stoffen die worden toegepast bij fibromyalgie. Hieronder volgt slechts een greep van enkele populaire middelen.

Vitamine D

Magnesium werkt ontspannend voor de spieren. Magnesium is daarom een veelgebruikt mineraal door personen met fibromyalgie. Bij fibromyalgiepatiënten komen vaker afwijkende magnesiumwaarden voor. Wat de exacte relatie is tussen lage magnesiumwaarden en fibromyalgie is echter nog niet opgehelderd.

Magnesium 

Magnesium werkt ontspannend voor de spieren. Magnesium is daarom een veelgebruikt mineraal door personen met fibromyalgie. Bij fibromyalgiepatiënten komen vaker afwijkende magnesiumwaarden voor. Wat de exacte relatie is tussen lage magnesiumwaarden en fibromyalgie is echter nog niet opgehelderd.

Fibromyalgie
Valeriaan

Fibromyalgie gaat vaak gepaard met een verstoord slaap-waakritme. Het kruid Valeriaan (Valeriana officialis) bevordert het natuurlijke slaapritme. Anders dan bij medicijnen is valeriaan niet verslavend en veroorzaakt het geen duf gevoel in de ochtend. Valeriaan mag niet worden gebruikt bij zwangerschap en borstvoeding.

Co-enzym Q10

Q10 staat bekend als een hulpstof bij de energieproductie in de lichaamscellen. Recente studies wijzen uit dat suppletie met Q10 bij fibromyalgie kan leiden tot een verlichting van symptomen zoals pijn, stijfheid en vermoeidheid.  Q10 staat bekend als een veilige stof. Omdat fibromyalgie vaak in verband wordt gebracht met een verminderde productie van ATP (= energie) is een aanvulling zeker aan te bevelen.

Vitamine C 

Vitamine C is een actieve stof in veel biochemische processen die in de cellen en het weefsel plaatsvinden. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor de vorming van collageen, een essentiële bouwstof voor bindweefsel, botten, kraakbeen en tanden.

MSM

MSM verbetert de doorlaatbaarheid van celmembranen, zodat vocht en afvalstoffen beter afgevoerd, en voedingsstoffen beter aangevoerd worden. MSM is een natuurlijke bron van zwavel met een hoge biologische beschikbaarheid (het wordt dus gemakkelijk opgenomen). MSM wordt vaak toegepast in gewrichtsformules. De zwavel verbinding blijkt cruciaal in het beschermen van het lichaam tegen vrije radicalen. Bovendien is het van groot belang voor de soepelheid van bindweefsel. MSM wordt vaak gecombineerd met Glucosamine en Chondroitine.

Samenvatting en advies

Spijsverteringsproblemen komen vaak voor. Gezonde voeding, beweging en minder stress kunnen vaak al veel verschil uitmaken. Voor problemen met de vertering van voeding, zoals bij een opgeblazen gevoel en rommelende darmen wordt aangeraden bij de maaltijd een voedingssupplement te nemen dat enzymen en/of kruiden bevat om de vertering te ondersteunen. Een gezonde darmflora – met een goede verhouding tussen goede en slechte bacteriën – is niet alleen belangrijk bij darmproblemen. De darmflora speelt ook een belangrijke rol in de spijsvertering en het immuunsysteem. Een gezonde darmflora kan problemen verhelpen en voorkomen. Een probiotica-preparaat van goede kwaliteit kan een gunstige bijdrage leveren aan het verhogen van de goede bacteriën in de darmen.

Voor meer informatie over  Fibromyalgie en het gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers of stuur een mail naar advies@rozemarijnenthijm.nl

 

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 


Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

bottom of page