top of page

Advies.

Blaasontsteking

Blaasontsteking
De natuurlijke mogelijkheden van cranberry en vlierbessen.

Urineweginfecties zoals blaasontsteking komen veel voor. Meer dan 20% van alle vrouwen heeft er elk jaar één of meerdere keren mee te maken. Door een te late of onvoldoende behandeling kunnen de infecties chronisch worden en/of hoger gelegen urinewegen en nieren aantasten.
De meest voorkomende symptomen van urineweginfecties zijn: brandende pijn bij het urineren, pijn in de onderbuik, sterk ruikende urine en veelvuldig urineren. Urineweginfecties worden veroorzaakt door bacteriën, voornamelijk de E. coli, die via de urinebuis de blaas binnendringen.

Bacteriën en suikers

De urine die door de nieren wordt afgescheiden, is in principe steriel. Wanneer bacteriën toch binnendringen worden zij normaal gesproken vernietigd. Functioneert het afweersysteem minder goed, dan overleven zij lang genoeg om de blaas binnen te dringen. Als er bovendien een voedingsbodem voor de bacteriën aanwezig is, in de vorm van suikers en afbraakproducten van deze suikers, dan zullen zij zich vermenigvuldigen en problemen veroorzaken. De bacteriën koppelen zich in eerste instantie aan suikers. Deze verbinding hecht zich vervolgens aan de blaaswand, waardoor de bacteriën de blaas niet worden uitgespoeld. Dit verklaart het vaak hardnekkige karakter van de blaasontsteking.

Er zijn voedingssupplementen en/of voedingsmaatregelen die u kunnen helpen de blaasontsteking onder controle te krijgen.

Cranberry

Cranberry is, vooral in Engeland en Noord-Amerika, populair als culinair ingrediënt. Maar de cranberry heeft ook therapeutische mogelijkheden, vooral bij urineweginfecties. De cranberry heeft verschillende eigenschappen die de mogelijke werking verklaren. De bessen bevatten organische zuren en flavonoïden, waaronder proanthocyanidinen, die beschermende anti-oxidatieve eigenschappen hebben.Een ander mogelijk werkingsmechanisme is dat de natuurlijke suikers (D-mannose, fructoses) bacteriën aan zich binden, maar dat deze verbinding zich niet aan de blaaswand hecht. Hierdoor verlaten de bacteriën de blaas met de urine. Cranberry is onder andere verkrijgbaar als voedingssupplement. Bij een geconcentreerd extract is inname van 1 of 2 capsules dagelijks, voldoende. In acute situaties worden vaak, tijdelijk, hogere doseringen gebruikt.

Vlierbessen

De bessen en bloesems van de vlierstruik (Sambucus nigra; Eng: Elderberry), een plant die van nature voorkomt in Europa, West- en Centraal Azië en Noord-Afrika, bevatten verschillende bestanddelen die de groei van bacteriën in de blaas kunnen tegengaan. De bloesems en de bessen zijn gedroogd verkrijgbaar en worden gebruikt om 'thee' van te trekken. Ook zijn er voedingssupplementen met gestandaardiseerde extracten, die een hoog en constant gehalte aan werkzame bestanddelen garanderen. Het inname advies is 1-3 capsules dagelijks.

Andere maatregelen

Ter ondersteuning van de behandeling van urineweginfecties wordt, naast goede hygiëne, aangeraden om veel (water) te drinken, waardoor de blaas goed doorgespoeld wordt. Daarnaast wordt aangeraden om zo min mogelijk suikers te gebruiken, zodat de groei van bacteriën vertraagt.

Samenvatting en advies
Blaasontsteking

Urineweginfecties komen vaak voor, vooral bij vrouwen. Deze infecties worden voornamelijk veroorzaakt door de E. coli bacteriën, die via de urinebuis de blaas binnendringen.Voedingssupplementen zoals cranberry en vlierbes kunnen de blaas en het immuunsysteem goede ondersteuning bieden. Vooral de cranberry is erg populair. Denk er altijd aan om voldoende water te drinken. Zo spoelt u de blaas goed door.

Voor meer informatie over blaasontsteking en gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers of stuur een mail naar advies@rozemarijnenthijm.nl

 

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 

Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

bottom of page