Voedingsnieuws.

Kurkuma

Licht gezoete kruidendrank op basis van kurkuma wordt ook wel goldenmilk genoemd en verrijkt met ceylon kaneel. Door de toevoeging van kokosmelkpoeder heeft het een romige zoetkruidige smaak.

Kurkuma: verassend veelzijdig

Kurkuma, ook bekend als geelwortel, koenjit of turmeric, is afkomstig van de tropische plant Curcuma longa, familie van de gember. Er zijn meerdere kurkuma varianten, maar het is de Curcuma longa waarvan de werkstof curcumine zo sterk in de belangstelling van de hedendaagse wetenschap staat. Kurkuma kent een lange geschiedenis van gebruik, zowel als keukenkruid als in de oosterse geneeskunde. De Nederlandse naam geelwortel verwijst naar de bron - de wortel van de plant - en naar de opvallend geel/oranje kleur van het specerij. Deze kleur is direct te herkennen in een curry en wordt als E100 in voedingsmiddelen verwerkt, bijvoorbeeld als gele kleurstof in rijst als vervanging van saffraan. De typische kleur is afkomstig van een specifeke groep stoffen in de geelwortel; de curcuminoïden. De eerder genoemde werkstof curcumine is één van deze curcuminoïden.

Oorsprong

Kurkuma, ook bekend als geelwortel, koenjit of turmeric, is afkomstig van de tropische plant Curcuma longa, familie van de gember. Er zijn meerdere kurkuma varianten, maar het is de Curcuma longa waarvan de werkstof curcumine zo sterk in de belangstelling van de hedendaagse wetenschap staat. Kurkuma kent een lange geschiedenis van gebruik, zowel als keukenkruid als in de oosterse geneeskunde. De Nederlandse naam geelwortel verwijst naar de bron - de wortel van de plant - en naar de opvallend geel/oranje kleur van het specerij. Deze kleur is direct te herkennen in een curry en wordt als E100 in voedingsmiddelen verwerkt, bijvoorbeeld als gele kleurstof in rijst als vervanging van saffraan. De typische kleur is afkomstig van een specifeke groep stoffen in de geelwortel; de curcuminoïden. De eerder genoemde werkstof curcumine is één van deze curcuminoïden.

Traditioneel gebruik

In de traditionele Oosterse geneeskunde wordt geelwortel al eeuwen lang geadviseerd. Kurkuma wordt al als belangrijk kruid genoemd in ayurvedische geschriften van ver voor onze jaartelling. Ayurveda is zowel een levenswijze als een geneeskundig systeem dat in India en Sri Lanka al meer dan 5000 jaar wordt beoefend en wordt bestempeld als de oudste geneeswijze die de mens kent. Binnen de ayurveda gebruikt men kurkuma vooral als bloedzuiverend middel, om wonden te helpen helen en om velerlei ontstekingsproblemen aan te pakken in de gewrichten of huid en bij infecties. In de traditionele Chinese medische leer adviseert men kurkuma bij de behandeling van kneuzingen, kiespijn en menstruatieproblemen. In de Oosterse keuken wordt veel gebruik gemaakt van kurkuma vanwege de uitgesproken smaak en de positieve werking op de spijsvertering.

Traditioneel gebruik

In de traditionele Oosterse geneeskunde wordt geelwortel al eeuwen lang geadviseerd. Kurkuma wordt al als belangrijk kruid genoemd in ayurvedische geschriften van ver voor onze jaartelling. Ayurveda is zowel een levenswijze als een geneeskundig systeem dat in India en Sri Lanka al meer dan 5000 jaar wordt beoefend en wordt bestempeld als de oudste geneeswijze die de mens kent. Binnen de ayurveda gebruikt men kurkuma vooral als bloedzuiverend middel, om wonden te helpen helen en om velerlei ontstekingsproblemen aan te pakken in de gewrichten of huid en bij infecties. In de traditionele Chinese medische leer adviseert men kurkuma bij de behandeling van kneuzingen, kiespijn en menstruatieproblemen. In de Oosterse keuken wordt veel gebruik gemaakt van kurkuma vanwege de uitgesproken smaak en de positieve werking op de spijsvertering.

Nieuwe inzichten

Dat kurkuma en in het bijzonder curcumine op zoveel gebieden kan worden ingezet wordt onderschreven door de moderne wetenschap. Onderzoek naar de werking en effectiviteit van curcumine heeft positieve effecten aangetoond bij uiteenlopende aandoeningen waarbij ontstekingen de basis vormen.