Voedingsnieuws.

De ongezouten waarheid

Licht gezoete kruidendrank op basis van kurkuma wordt ook wel goldenmilk genoemd en verrijkt met ceylon kaneel. Door de toevoeging van kokosmelkpoeder heeft het een romige zoetkruidige smaak.

We eten te zout!

Wanneer je geleidelijk minder zout eet, merk je het verschil bijna niet, blijkt uit diverse onderzoeken. Zout (en ook zoet) eten is namelijk een ontwenningsproces: wie gewend is aan veel zout (bijvoorbeeld door het gebruik van kant-en-klaarproducten) vindt dat lekker. Maar al na enkele weken passen de smaakpapillen zich aan en ervaar je minder zout als net zo lekker. Sterker nog: je gaat andere smaken beter proeven. Veel zout kan namelijk ook overheersen, zodat de smaak vervlakt. Minder zout is dan juist een verrijking van de smaak.

Wennen aan minder zout gaat vanzelf

Wanneer je geleidelijk minder zout eet, merk je het verschil bijna niet, blijkt uit diverse onderzoeken. Zout (en ook zoet) eten is namelijk een ontwenningsproces: wie gewend is aan veel zout (bijvoorbeeld door het gebruik van kant-en-klaarproducten) vindt dat lekker. Maar al na enkele weken passen de smaakpapillen zich aan en ervaar je minder zout als net zo lekker. Sterker nog: je gaat andere smaken beter proeven. Veel zout kan namelijk ook overheersen, zodat de smaak vervlakt. Minder zout is dan juist een verrijking van de smaak.

Kruiden en specerijen als medicijn

Al lang voordat mensen de culinaire genoegens ervan leerden kennen, gebruikten ze kruiden en specerijen om hun gezondheid te bevorderen. En ook tegenwoordig worden specerijen- en kruiden gebruikt tegen allerlei kwalen. Bekend is bijvoorbeeld kamille tegen keelpijn, en kruidnagel tegen kiespijn en pepermunt en venkelzaad voor de spijsvertering. Oregano, knoflook en gember zijn ontstekingsremmend, blijkt ook uit recentere onderzoeken. In Rusland noemt men knoflook “penicilline voor de armen, vanwege de antibacteriële werking. Tegenwoordig wordt ook veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen stoffen die van nature in kruiden voorkomen, en ernstige aandoeningen zoals kanker en de ziekte Alzheimer. Er zijn aanwijzingen dat kruiden als peterselie, tijm, basilicum en oregano ook in kleine hoeveelheden het risico op kanker kunnen verminderen. Ook de “wonderwortel” kurkuma zou volgens sommige studies helpen om de groei van kankercellen te verminderen en een rol spelen bij het voorkomen van de ziekte Alzheimer.

Runderbouillon voor 2 liter

Ingrediënten.

  • 2 eetlepels zonnebloemolie

  • 1 ½ kilo runderschenkel

  • 2 uien, ongepeld in stukken

  • 1 winterwortel,  in stukken

  • 1 prei, in brede ringen

  • ½ knolselderij, in stukken

  • 25 gram tomatenpuree

  • ½ theelepel tijm

  • 2 laurierblaadjes

  • 8 witte peperkorrels, gekneusd

Bereiding

Verhit de olie in een grote pan en bak daarin de schenkels en alle groenten tot ze licht gekleurd zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak die 2 tot 3 minuten mee. Doe de kruiden en specerijen erbij. Schenk 3 liter water in de pan en breng het aan de kook. Schep met een schuimspaan het schuim van de bouillon. Zet de bouillon op het kleinste pitje en laat hem 4 tot 5 uur zachtjes trekken, zonder dat hij kookt. Haal de groenten en het vlees uit de pan en zeef de bouillon door een fijne zeef of een doek. Zet de gezeefde bouillon eventueel terug op het vuur om hem verder te laten indampen (de smaak wordt dan sterker). Laat de bouillon afkoelen en schep het gestolde vet eraf. Doe de bouillon in kleine bakjes en vries hem in. TIP: de uien hoeven voor dit recept niet gepeld te worden. De schil geeft de bouillon een axtra mooi gouden kleur.

Vijf elementen Chinees 5-kruidenpoeder zonder zout verkrijgbaar bij Rozemarijn & Thijm!

5-kruidenpoeder is een beroemd specerijenmengsel uit de Chinese keuken. De samenstelling verschilt. Soms bevat het mengsel meer dan vijf kruiden: szechuan peper, anijszaadjes en gemberpoeder komen er bijvoorbeeld ook vaak in voor. Dat komt omdat de vijf niet slaat op het aantal ingrediënten, maar op de basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig). Die allemaal voorkomen in het poeder. Soms wordt er ook gezegd dat het mengsel een Chinese poging was om de vijf elementen te “vangen” in een wonderpoeder. Gebruik 5-kruidenpoeder ook eens om vlees mee in te smeren voor je het bakt of grilt. Vooral varkensvlees en eend.