Misobouillon voor fondue

Ga je fonduen? Of wil je gewoon een goede basis voor een flinke pan soep? Onze tip: maak het zo umami mogelijk! Hoe je dat doet? Met o.a. shiitake, kombu en miso. Heel gemakkelijk, lekker en caloriearm!

Aantal.

Fonduebouilllon voor 2-4 personen Basis voor soep voor 4 personen

Ingrediënten.

  • 15 g shiitake koshin

  • 1 el kokosolie

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 tl gemberpuree

  • 1,5 l water

  • 1 strip kombu

  • 4 el tamari

  • 3 el genmai miso

Bereiding.

Week de shiitake minimaal 4 uur in koud water. Snijd de shiitake in stukjes en bewaar het weekvocht. Snijd de ui in zo klein mogelijke stukjes. Smelt de kokosolie in een soeppan en fruit de ui 2 minuten. Pers de knoflook en voeg dit, samen met de gemberpuree, toe en bak 1-2 minuten. Blus af met 1,5 liter water. Voeg de shiitake en het weekvocht, de kombu en de tamari toe en laat heel zachtjes 10 minuten sudderen. Haal de strip kombu eruit. Voeg vervolgens de miso toe en zet het vuur af. Proef of de bouillon genoeg smaak heeft. Voeg evt. nog wat tamari of miso toe. Wil je nog diepere smaken? Maak de bouillon dan een nachtje van tevoren en zet de bouillon na het maken in de koelkast. Laat je favoriete groenten, vis of seitan gaar worden in de bouillon. Maak sushi of zeewiersalades voor een echt Japans diner!

Bereidingstijd.

15 minuten + minimaal 4 uur wachttijd