Gezond ouder worden

July 4, 2019

 

Gezond en Vitaal Ouder worden

 

Daar streven we toch allemaal naar toch? En omdat ook wij nog wel eens wilden weten hoe een ervaren orthomoleculair deskundige hierover denkt hadden we Margo Peinemann uitgenodigd om 20 juni in hotel Asteria voor ons een lezing te verzorgen met het thema gezond en vitaal ouder worden als uitgangspunt! Het werd een boeiende avond met ongeveer 100 zeer geïnteresseerde gasten. Ik hoop u met dit beknopt verslagje een klein beetje mee te kunnen nemen in deze boeiende materie.

 

Het begint er natuurlijk mee dat we statistisch gezien allemaal ouder worden, heel fijn maar dan wel graag gezond en vitaal. In de zoektocht naar hoe we dan toch zo gezond mogelijk kunnen blijven komen we vaak uit bij de Blue Zones, 5 gebieden verspreid over de wereld waar de mensen beduidend langer leven met een gemiddeld genomen goede gezondheid. De steekwoorden en overeenkomsten van deze gebieden zijn:

 

Leefstijl-Voeding-Beweging-Stressvermindering-Sociale contacten.

 

Het zijn allemaal wat afgelegen, redelijk geïsoleerde gebieden (vaak een eiland zoals bv. Sardinië) waar het eten puur en onbewerkt wordt gegeten, de zon vaak schijnt, de mensen hebben daar veel lichaamsbeweging omdat nog veel te voet wordt gedaan in soms bergachtige omgeving. Het leven wordt geleefd zoals het komt met een positieve mindset en in een hechte gemeenschap met sterke sociale contacten.

 

Maar hoe en waarom verouderd ons lichaam eindelijk?

 

Margo had daar een leuke metafoor voor: de barcode ofwel streepjescode. We worden geboren met een volledige barcode met allemaal nieuwe cellen en als er een cel kapot gaat wordt er weer een nieuwe cel aangemaakt. Dat gaat heel lang goed in de opbouwfase van ons leven maar er komt helaas een punt dat er meer cellen worden afgebroken dan dat er nieuw aangemaakt worden, het degeneratieproces! En juist dit proces zorgt ervoor dat er iedere keer een streepje wordt afgesnoept van onze barcode. Dit proces willen we natuurlijk het liefst zoveel mogelijk vertragen en de vraag is dan, hoe kunnen we ons lichaam hierbij zo goed mogelijk helpen? Ook daar bij zijn een aantal steekwoorden te gebruiken die zo logisch zijn als wat en die inmiddels ook wetenschappelijk kunnen worden onderbouwd:

  • gezonde voeding rijk aan alle noodzakelijke voedingsstoffen

  • voldoende beweging (het liefst in de buitenlucht)

  • voldoende en gezonde slaap

  • positieve mindset

  • sociale contacten

 

Om met de voeding te beginnen, wat zijn dan onze noodzakelijke voedingsstoffen?

 

Als eerste onze macro-elementen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten, daarlangs natuurlijk de micro-elementen zoals de vitamines en mineralen die in alle macro-elementen aanwezig zouden moeten zijn..en daar gaat het net vaak mis in onze rijke westerse maatschappij! Wij hebben door de intensieve vee-en landbouwteelt van de afgelopen decennia onze grond behoorlijk uitgeput en daarlangs zijn we veel gewassen in kassen gaan telen. In een studie, uitgevoerd in 1985-1995 en 2002 is aangetoond dat door de jaren heen er beduidend m