top of page

Gezondheidsnieuws.

Expositie voor Pasen

Foto Expositie voor Pasen

“Goed luisteren naar een landschap, dat is wat Richard Kok doet. Zijn macrofoto’s zijn een resultaat van fotograferen met aandacht voor hetgeen dat gefotografeerd wil worden. Hieronder ziet u zijn winnende ‘Diamonds’.”

The Optimist, november / december 2020, nr. 195.

Diamonds.jpg
Rozemarijn & Thijm

Wat ik doe bij fotograferen is kijken naar de schoonheid van het moment en ik probeer dat vast te leggen. Meestal fotografeer ik in de natuur; een dankbaar model. Dat fotograferen kan nabij een natuurpark in het buitenland zijn - in de Pyreneeën waar ‘Diamonds’ en ‘de boterbloem’ zijn gemaakt - maar vaker dichterbij. In Huijbergen in een groen klooster of gewoon in Venlo; in het
Jammerdal of in mijn eigen woning. Voor de foto’s moet ik echt vertragen en goed om me heen kijken. In aandacht. Voor mij is het daarmee een soort meditatie.

 

Ik fotografeer om mensen (opnieuw) kennis te laten maken met de schoonheid en verborgen kanten van de levende natuur. Om dat te (h)erkennen en uiteindelijk te beschermen. Echte natuurbescherming begint voor mij bij het leren kennen, openstaan voor en eventueel ‘verliefd’ worden op een landschap, de dieren en planten. Om een authentieke, diepe verbinding te ervaren.

 

Met mijn fotografie hoop ik mensen uit te nodigen om ook te vertragen, goed om zich heen te kijken en de schoonheid die om ons heen is te waarderen. En eventueel te fotograferen. Een simpele camera voldoet vaak al, zelf gebruik ik een makkelijk te bedienen camera van enkele jaren oud en een instapmodel macrolens. Ook de camera van een gemiddelde smartphone voldoet om mooie, meditatieve foto’s te maken. Soms geef ik ook workshops. Tijdens en na een workshop van mij om ‘de stilte’ te fotograferen hebben deelnemers aangegeven beter te kijken, vooral naar de ‘kleine’ natuur om hen heen, zoals grassen en insecten - het kleine kruipende grut vooral.

 

Ik fotografeer al ruim 20 jaar en heb met macrofotografie mijn niche gevonden en mijn eigen stijl
kunnen ontwikkelen. Een stijl en manier van werken die gelukkig bij mij nog steeds in ontwikkeling is. Macrofotografie zorgt ervoor dat ik details kan vastleggen waar ik anders voorbijloopt, tevens speel ik met scherptediepte. Of ik kan er abstractie afbeeldingen mee maken. Afbeeldingen die je niet zo snel herkent. Macrofotografie (b)lijkt daarmee een eitje!

Richard Kok
1 maart 2021

 

Voor vragen en opmerkingen: Richard@indetussentijd.org

bottom of page