top of page

Veroudering en anti-oxidanten

Advies.

Veroudering en anti-oxidanten
De natuur biedt bescherming
Radicalen van binnenuit

Vrije radicalen in het lichaam ontstaan onder andere door het immuunsysteem, het vrijmaken van energie (de verbranding), de celdeling en bij de ontgifting. Mensen die veel energie verbruiken, zoals sporters, zullen dus per definitie meer radicalen opwekken. Blootstelling aan lichaamsvreemde stoffen (dioxines, zware metalen, landbouwgif, oplosmiddelen en dergelijke) zal de productie van radicalen in het lichaam eveneens doen toenemen.

Radicalen van buitenaf
Bescherming tegen vrije radicalen en oxidatie
De huid
Zon en huid
De ogen
Spataderen en vaatwanden
Samenvatting en advies

Steeds vaker lezen we over anti-oxidanten en hoe belangrijk deze zijn voor de gezondheid. Anti-oxidanten bieden bescherming tegen zogenaamde vrije radicalen. Dit zijn kleine, uiterst actieve, agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten. Lichamelijke veroudering is een gevolg van schade door vrije radicalen. Zo is het minder elastisch worden van onze huid een gevolg van schade door vrije radicalen aan huid en bindweefsels. Dit is vergelijkbaar met het brokkelig wor den en vergaan van een elastiekje dat in de zon heeft gelegen.


Naar mate men ouder wordt, neem de anti-oxidantcapaciteit van het lichaam af. Om deze reden komen degeneratieve aandoeningen, zoals reuma, staar, hart- en vaataandoeningen en pigmentvlekken veel vaker bij ouderen voor. Ook het minder functioneren van onze organen en ons complete lichaam naarmate we ouder worden, zijn toe te schrijven aan overmatige vrije-radicaalactiviteit. Radicalen ontstaan zowel door normale lichaamsprocessen, als door factoren van buitenaf.

Ook door invloeden van buitenaf, zoals sigarettenrook, luchtvervuiling of (zonne)straling, ontstaan radicalen. Zo ontstaan rimpels eerder bij rokers en mensen die veel blootstaan aan de zon, omdat zij meer schadelijke vrije radicalen binnenkrijgen.
In ons land wordt aangeraden om in de zomer tussen 11.00 uur en 15.00 uur niet onbe-schermd in de zon te verblijven, omdat de radicalen uit zonlicht het risico van huidkanker aanmerkelijk vergroten. De straling van zonnebanken kan een vergelijkbaar effect hebben.

Ons lichaam verdedigt zich op twee manieren tegen overmatige vrije-radicaalbelasting. Enerzijds beschikt het over vrije-radicaalvangers. Dit zijn enzymen die ons lichaam produceert om vrije radicalen aan zich te binden en daardoor onschadelijk te maken. Voorbeelden zijn: catalase, glutathion peroxidase en SOD (super oxide dismutase).

Anderzijds kan het lichaam beschikken over anti-oxidan ten. Dit zijn stoffen in onze voeding die ongewenste oxidatie en dus ongewenste vrije-radicaalvorming kunnen voorkomen. Sommige van deze voedingstoffen beschikken over vrije-radicaalvangende eigenschappen. Voorbeelden van anti-oxidanten zijn: de carotenoïden (caroteen, lycopeen, luteïne), vitamine C, vitamine E, zink, selenium, taurine, methionine, co-enzym Q10 en tal van andere stoffen uit bijvoorbeeld granaatappel, groene thee, rode wijn, knoflook, pijnboombast en diverse kruiden.

Extra inname van anti-oxidanten kan door aanpassing van het voedingspatroon en/of in de vorm van voedingssupplementen. Omdat anti-oxidanten in het lichaams doorgaans samenwerken, verdient een complex met verschillende anti-oxidanten altijd de voorkeur. Daarnaast wordt geadviseerd om een hooggedoseerd, breed samengesteld multi-vitaminen/mineralen preparaat te gebruiken. Zo'n multi levert hulpstoffen zoals zink, selenium en vitamine B-6, die er voor zorgen dat de anti-oxidanten beter hun werk kunnen doen.

Een aantal anti-oxidanten heeft een 'specialisme':

Voor bescherming van de huid (rimpels) zijn carotenoïden (vooral lycopeen), vitamine C, vitamine E, selenium belangrijke anti-oxidanten, in combinatie met de zwavelhoudende aminozuren methionine en cysteïne. Zwavelhoudende aminozuren zijn een belangrijk bestanddeel van keratine. Huid, haren, nagels, kraakbeen en bindweefsel bestaan voor een belangrijk deel uit keratine. Klachten aan huid, haar, nagels etc. ontstaan wanneer het keratinegehalte in het lichaam te laag is of wanneer zwavelbruggen beschadigd zijn. Deze defecten worden veroorzaakt door een gebrek aan bouwstenen voor keratine en zwavelbruggen. Een zwavelhoudend anti-oxidantencomplex kan tekorten aanvullen.

Overmatige blootstelling van de huid aan zonlicht (UV-licht) kan een aantal nadelige gevolgen voor de huid hebben, zoals zonnebrand en zonneallergie. Alhoewel de naam anders doet vermoeden is zonneallergie geen echte allergie. Wat in feite gebeurt, is dat de huid beschadigd wordt door het UV-licht van de zon. Vervolgens reageert het lichaam overmatig met een ontstekingsreactie die zich uit in roodheid, jeuk en blaasjes.

Onderzoek heeft aangetoond dat anti-oxidanten de huid kunnen beschermen tegen beschadiging door UV-licht. De belangrijkste anti-oxidanten in relatie tot UV-licht zijn de carotenoïden en dan vooral lycopeen. Deze stoffen vindt u vooral in tomaten(producten), groente en fruit, maar zijn ook verkrijgbaar in complexvorm als voedingssupplement.
Om de weerstand van de huid tegen UV-licht op te bouwen, is het belangrijk om tijdig met inname te beginnen. Het wordt aangeraden om uiterlijk twee weken voordat de huid overmatig aan zon wordt blootgesteld (vakantie), met inname van een supplement met carotenoïden te beginnen.

Andere anti-oxidanten kunnen de schade die vrije radicalen in het oog veroorzaken beper-ken. Voor de bescherming van het netvlies is de carotenoïde luteïne (wat onder andere in spinazie zit) belangrijk. Volgens onderzoek kan luteïne, in combinatie met andere anti-oxidanten beschadiging van de macula - het centrale deel van het netvlies waarmee men scherp ziet - helpen beperken. Carotenoïden en kruiden zoals zwarte bes en ogentroost kunnen vorming van vrije radicalen helpen voorkomen. Hetzelfde geldt voor vitamine C, zink en selenium. Behalve dat u uw voedingspatroon kunt aanpassen, kunt u een combinatie van deze stoffen innemen in de vorm van een anti-oxidatencomplex speciaal voor de ogen.

Ook het ontstaan van spataderen is veelal een gevolg van reacties van vrije radicalen in het lichaam. Anti-oxidanten waarvan is aangetoond dat deze een beschermende rol spelen in de bloedbaan, vaatwanden en omliggend bindweefsel, zijn: vitamine C, bioflavonoïden en de oligomere proanthocyanidinen (OPC's). Een goed OPC-complex bevat anti-oxidanten uit verschillende rijke natuurlijke bronnen, zoals druivenpitten, rode wijn, groene thee, pijnboombast (pycnogenol) en gestandaardiseerde kruidenextracten.

Lichamelijke veroudering is een gevolg van schade door vrije radicalen. Om een overschot aan vrije radicalen te vermijden dient men rekening te houden met blootstelling aan straling (overmatig zonlicht, zonnebank, e.d.), luchtverontreiniging (tabaks rook), lichaamsvreemde stoffen in voeding (synthetische kleurstoffen, zware metalen) en stress (lichamelijk en geestelijk).
Inname van voldoende anti-oxidanten (groente, fruit) in combinatie met een anti-oxidanten complex kan overmatige vorming van vrije radicalen helpen verminderen. Volwaardige voeding stelt het lichaam in staat de onmisbare vrije-radicaalenzymen te vormen. Bepaalde combinaties van anti-oxidanten kunnen specifieke problemen helpen aanpakken. Zo zijn er anti-oxidant complexen voor de huid, het oog en de vaatwanden.

Voor meer informatie over veroudering en het gebruik van anti-oxidanten, kunt u zich wenden tot onze medewerkers of stuur een mail naar advies[@]rozemarijnenthijm.nl
 
Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

bottom of page