Hoofdluis
Advies
Hoofdluis?
Hoofdluis, het kan iedereen overkomen. Maak je geen zorgen! Rond hoofdluis hangt helaas nog altijd een taboesfeer. Niemand staat te springen om te melden dat zijn zoon of dochter luizen heeft. Je hoeft je er zeker niet voor te schamen, want hoofdluis kan iedereen overkomen! Vooral kinderen in de basisschoolleeftijd zijn een gemakkelijk doelwit van dit jeukende beestje. Het is een hardnekkig probleem. Maar maak je geen zorgen, hoofdluis kun je goed behandelen.
Wat is hoofdluis?
Jeuk ontstaat vaak pas laat
Meestal merk je in het begin niets van hoofdluis. Bij een eerste hoofdluisbesmetting kan jeuk pas na 7-14 dagen optreden als het aantal luizen toeneemt. Kinderen beginnen dan vaak met krabben, wat niets zal helpen. Hoe krijg je hoofdluizen?
Neten moeilijk te vinden
Hoofdluis behandelen en voorkomen
Luizenradar.nl
De website Luizenradar.nl laat zien waar op dit moment hoofdluis is gemeld in Nederland. Vul je postcode in en je weet direct of er bij jou in de buurt hoofdluis is. Je kunt je op Luizenradar.nl ook aanmelden voor een gratis hoofdluis-alarm, zodat je direct een bericht ontvangt zodra er een verhoogd risico is op hoofdluis in jouw postcodegebied.
Hoe kom je van hoofdluizen af?
Behandelen met hoofdluismiddelen
Een hoofdluisbesmetting onder controle?
Hoofdluisrichtlijnen RIVM:
Het RIVM heeft in maart 2011 haar richtlijnen in het hoofdluisprotocol op bepaalde onderdelen aangepast. De nadruk in dit nieuwe protocol ligt op de behandeling van de besmette persoon en op de controle van personen die mogelijk haar-haarcontact met hen hebben gehad. Het advies om kleding, beddengoed, meubels, tapijten, verkleedkleren etc. luizenvrij te maken door te wassen of luchtdicht te verpakken, is daarom te komen vervallen.
Aan de hand van de onderstaande lijst controleer je eenvoudig of je niets bent vergeten.
-
Hoofdluis is erg besmettelijk; controleer het hele gezin met een stof- of luizenkam en behandel gelijktijdig alle gezinsleden bij wie hoofdluizen of neten zijn geconstateerd.
-
Reinig de kam(men) waarmee op hoofdluis gecontroleerd wordt, om besmetting binnen het gezin tegen te gaan.
-
Controleer daarna wekelijks het (natte) haar van alle gezinsleden met een stof- of luizenkam.
-
Als er hoofdluizen of neten zijn geconstateerd, dan is het belangrijk om de directe omgeving te waarschuwen. Andere ouders/verzorgers kunnen dan meteen ook het haar van hun kinderen controleren op hoofdluis. Je kunt anoniem een melding maken op Luizenradar.nl en anderen daarmee waarschuwen.
-
Het is belangrijk dat alle kinderen met hoofdluis uit één klas (of club, gezin etc.) gelijktijdig worden behandeld.
Samenvatting en advies
Hoofdluis komt alleen bij mensen voor. Hoofdluizen zijn insecten met zes poten, die alleen op de hoofden van mensen leven. Ze komen niet voor bij dieren, brengen geen ziekten over maar kunnen wel jeuk veroorzaken. Hoofdluizen leven van mensenbloed. Een paar keer per dag prikt een hoofdluis in de hoofdhuid en zuigt hij zich vol met bloed. Een volwassen luis is ongeveer 3 mm lang en varieert in kleur van zandkleurig tot bijna zwart. Alleen wanneer een hoofdluis net bloed opgezogen heeft is hij donkerrood gekleurd.
Van neet tot volwassen hoofdluis:
De vrouwelijke hoofdluis legt dagelijks zo'n vier tot acht eitjes. Deze eitjes worden neten genoemd. De neten worden met een soort lijm vlak boven de hoofdhuid stevig aan de haren bevestigd. Na ongeveer zeven dagen ontpoppen de neten zich tot nieuwe luizen. Deze nieuwe hoofdluizen worden nimfen genoemd. Een jonge hoofdluis is na 7-10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen. Hij leeft dan ongeveer één maand en legt in die tijd zo'n 250 eitjes. Een vrouwtjesluis leeft ongeveer 22-38 dagen. De levensduur van een mannetjesluis is 23-30 dagen. Zonder eten (mensenbloed) kan een hoofdluis ongeveer twee dagen overleven.
De eitjes van hoofdluis, de neten, zijn niet zo makkelijk te herkennen. Neten zijn namelijk kleiner dan 1 mm en hebben een wit/gele kleur waardoor ze bijvoorbeeld in blond haar niet zo duidelijk te zien zijn. Neten lijken op roos. Het verschil tussen beide is dat roos los in het haar zit en neten vastgekleefd zitten, dichtbij de hoofdluis in de buurt. Neten worden meestal aangetroffen in de nek, achter de oren en onder de voorhoofdharen. Nadat de eitjes zijn uitgekomen blijven lege witte hulsjes achter.
Wat zijn hoofdluizen eigenlijk? Hoe krijg je ze en nog belangrijker: hoe kom je er snel weer vanaf?
We bieden je handige tips voor het behandelen van hoofdluis en het voorkomen van hoofdluis.
Natuurlijk is hoofdluis voorkomen beter dan genezen. Geregeld controleren is nog steeds de beste remedie. Als je toch hoofdluizen hebt geconstateerd, zijn er twee methoden die worden geadviseerd om hoofdluis te behandelen.
1.Gedurende twee weken dagelijks kammen met een netenkam met metalen tanden
2.Indien alleen kammen met een metalen netenkam niet voldoende resultaat oplevert, of praktisch niet haalbaar is, kun je het kammen ondersteunen door het haar te behandelen met een hoofdluismiddel. Verkrijgbaar bij Rozemarijn & thijm
Kammen is een essentieel onderdeel van een goede hoofdluisbehandeling. Het verwijderen van de eitjes van de luis, de neten, is een lastig karwei omdat deze met een sterke lijmstof aan de haren zitten vastgekleefd. Met een netenkam kun je de neten en de luizen uit de haren kammen. Een plastic stofkam is hiervoor ongeschikt en wordt dan ook afgeraden.
Wat heb je allemaal nodig voor het uitkammen van luizen of neten:
-
Een netenkam
-
Een wit laken of handdoek of zakdoek
-
Gewone shampoo
-
Crèmespoeling of speciale foam om neten los te krijgen van het haar
Het uitkammen van luizen en neten gaat als volgt:
-
Was het haar met gewone shampoo en spoel het haar uit en maak het handdoekdroog.
-
Breng ruim crèmespoeling aan in het haar en spoel dit NIET uit.
-
Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
-
Houd het hoofd voorover boven een wit oppervlak, bijvoorbeeld een laken of een handdoek. Pak de netenkam en kam het haar lok voor lok vanaf de schedelhuid naar het einde van de lok. Start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het andere oor.
-
Besteed extra aandacht aan de pony, het haar achter de oren, in de nek en op de kruin. De luizen zullen op het papier vallen als kleine grijsblauwe of roodbruine gekleurde spikkels.
-
Bij dun haar kun je voor het kammen een verbandgaasje tussen de tanden van de kam schuiven. Hierdoor krijg je meer grip op de neten. Na het kammen kan de kam makkelijk schoon worden gemaakt door het gaasje van de kam te schuiven.
-
Veeg de kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn. Spoel gevonden luizen weg in de wasbak.
-
Spoel de crèmespoeling uit het haar.
-
Reinig de kam grondig, na iedere controle, om te voorkomen dat je de hoofdluis overbrengt. Je kunt de kam 5 minuten uitkoken, desinfecteren met 70% alcohol of 30 minuten in een dichtgeknoopte kussensloop in een hete wasdroger stoppen.
Heb je nog geen goede kam en wil je er graag één kopen? Je kunt bij Rozemarijn & Thijm deze kammen kopen.
Levert het kammen niet voldoende resultaat op, of is het praktisch niet haalbaar, ondersteun het dan met een hoofdluismiddel.
Voor meer informatie over hoofdluiskunt u zich wenden tot onze medewerkers of stuur een mail naar advies@rozemarijnenthijm.nl
Bekijk hier ook eens de website van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis ( LSH )
Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button.
Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)
Er zijn verschillende producten verkrijgbaar om hoofdluis te behandelen. Zowel lotions, shampoo en natuurlijke middelen. Deze zijn allemaal verkrijgbaar bij Rozemarijn & Thijm. Loop vrijblijvend binnen voor advies over deze producten.