Nieuwe producten.

Chi kookolien

Licht gezoete kruidendrank op basis van kurkuma wordt ook wel goldenmilk genoemd en verrijkt met ceylon kaneel. Door de toevoeging van kokosmelkpoeder heeft het een romige zoetkruidige smaak.

Koken met essentiële oliën!

Wist je dat essentiële oliën toegestane smaakstoffen zijn in de voedingsindustrie? De geur en smaak van een essentiële olie is puur en intens: het verschil tussen verse sinaasappelolie en de verse rasp is bijna niet te ruiken! In tegenstelling tot gedroogde kruiden houden zuivere essentiële oliën hun specifieke geur, smaak en ‘chi’: de levensenergie van de bloem of plant. Met een paar simpele spelregels en een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos. Laat je inspireren!

Aromatische planten

Essentiële oliën zijn de vluchtige geurstoffen uit aromatische planten. Vandaar ook het veel gebruikte synoniem: etherische oliën. Geproduceerd en opgeslagen in speciale cellen in de plant. Zo zijn bij roos en jasmijn de geurcellen gelokaliseerd in de bloemblaadjes; bij pepermunt en basilicum in het blad; bij gember en valeriaan in de wortel; bij citrusvruchten in de schil en bij sandelhout en ceder zelfs in het hout.

 

De plant gebruikt deze aroma’s voor het aantrekken van nuttige insecten en/of bestrijding van ziektekiemen of schimmels. Om deze eigenschappen voor mensen te gebruiken, worden essentiële oliën uit de plantendelen geëxtraheerd.

Essentiele oliën in de keuken zijn zeer economisch in gebruik: vaak is een druppeltje al genoeg! Terwijl je geniet van een aromatisch gerecht, bevorderen de essentiële oliën tegelijkertijd de spijsvertering. De essentiële oliën, maar ook hydrolaten (bloemenwaters) en koudgeperste plantenoliën, kunnen worden gebruikt in soepen, voorgerechten, sauzen, marinades, salades, groenten, fruit, desserts, brood, gebak, drankjes en smoothies. Er zijn dus heel veel toepassingen!

Aromatheraphie toepassingen

Denk bij de keuze van een essentiële olie vooral aan de verse ingrediënten die je vaak in de keuken gebruikt, zoals basilicum en citroen. Maar zeker ook een aantal bloemen en medicinale kruiden zijn fantastisch om mee te koken! Let op bij pittige essentiële oliën zoals tijm en oregano, die snel kunnen overheersen. Zoals bij alle aromatherapie toepassingen zijn veiligheid en dosering de sleutels tot succes. Omdat één druppel essentiële olie vaak al meer dan één kilo plantmateriaal bevat, is meestal één druppel (meer dan) genoeg voor een subtiele smaak aan een gerecht. Gebruik de oliën dus spaarzaam!

 

Begin steeds met één druppel en besef dat je van een kostbare, geconcentreerde roos, minder nodig zult hebben dan van een vluchtige citrus. Los een essentiële olie altijd eerst op in een plantolie of meng ze goed in bijvoorbeeld yoghurt, room of boter voordat je ze toevoegt aan een gerecht. Voorkom dat je verouderde olie of synthetische stoffen toevoegt. Gebruik ze maximaal een jaar na opening en alle citrusoliën liever nog binnen 6 maanden. Kies altijd voor 100% natuurzuivere, biologische oliën.

Recept: Aromatische slagroom

Meng 250 ml bijna vastgeslagen slagroom met 2 druppels essentiële olie, zoals vanille, mandarijn, sinaasappel, roos, geranium of ylang ylang. Heerlijk op een dessert of de aromatische cake! Als een essentiële olie aan het cake beslag wordt toegevoegd zijn dit tussen de 2 en 12 druppels. Van de sterk geurende oliën zoals roos wordt er maar 1 à 2 druppels gebruikt, van sinaasappel of citroen kun je wel 10 druppels toevoegen.

Ingredienten:

• 200 gram cakemeel
• 200 gram rietsuiker of honing
• 4 eieren
• 6 eetlepels biologisch rozenhydrolaat of 1 druppel biologische rozenolie
• 200 gram kokosolie of roomboter
• Eventueel garneren met 1 eetlepel gedroogde rozenbloemetjes

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 graden. Smeer de cakevorm in met koudgeperste hazelnootolie. Meng de essentiële olie of hydrolaat met de eieren. Mix alle ingrediënten samen tot een glad beslag. Schep het beslag in de ingevette cakevorm en bak dit in 60-70 minuten goudbruin. Komt een prikker er schoon en droog uit: dan is de cake klaar! Met dank aan Chi Natural Life